Pelhřimovský řízek
Znáte pelhřimovský řízek? Jsou to plátky vepřového karé, obalené v bramborákovém těstě. Jemně voní česnekem, majoránkou a kmínem. Osmažené dočervena je podáváme se zeleninovým salátem.
Suroviny pro 4 porce
4porce
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
| Energie | 1 428 kJ / 341 kcal |
|---|---|
| Bílkoviny | 14,67 g |
| Tuky | 7,87 g |
| Vláknina | 7,46 g |
| Cholesterol | 259 mg |
| Sodík | 119 mg |
| Sůl | 0,21 g |
| Sacharidy | 47,40 g |
Postup přípravy
Krok 1: Oloupané brambory jemně nastrouháme, slijeme vodu, kterou pustily, ale usazený škrob ponecháme.
Krok 2: Přilijeme pivo, přidáme vejce, okořeníme solí, kmínem, česnekem a majoránkou a zahustíme moukou na bramborákové těsto.
Krok 3: Plátky masa důkladně naklepeme a nakrojíme okraje. Osolíme a opepříme, obalíme v těstě a smažíme velmi zvolna z obou stran.
Krok 4: Osmažené řízky odložíme na ubrousek a po okapání přebytečného tuku je podáváme se zelným salátem.
Zveřejněno 8. 1. 2019
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Pelhřimovský řízek
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/YPzY
Moje poznámka
Pelhřimovský řízek
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/YPzY
Nejnovější recepty
Sachr cukroví
Přidáno před 1 hodinou
Tatarák z červené řepy s estragonovou majonézou podle Honzy Punčocháře
Přidáno před 7 hodinami
Likér z Ledových kaštanů
Přidáno před 20 hodinami
Medové dortíčky
Přidáno před 21 hodinami
Měkké perníčky s čokoládovou polevou
Přidáno před 21 hodinami
Čokoládové truffle
Přidáno před 22 hodinami
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Čokoládová granola
Morskykonik před 4 minutami
Cibulačka s vínem
magdalenka před 1 hodinou
Bramborový salát Zdeňka Pohlreicha
JanaValkounova před 1 hodinou
Jablečný linecký koláč
Merylas před 1 hodinou
Vánoční cukroví - křehké vanilkové rohlíčky
Sima1996 před 1 hodinou
Moravský kváskový chléb
magdalenka před 2 hodinami
Perníčky s dřevěným dekorem II
Moni1703 před 2 hodinami
Trubičky
Eva1mamina před 2 hodinami
Špenát se smetanou
magdalenka před 2 hodinami
Tématické fráze:
řízek,
plřimovsky řízek recept,
rizky na pivě,
řízky na pivu,
řízek na pivě,
řizek na pivo,
pelhřimovský kuřecí řízek,
pelhřimovský řízek s kuřecího masa,
proc se dava do vajec na smazeni pivo,
pelhřimovský pivo,
pelhřimovák,
řízek s bramborakem,
vepřové plátky na pivu,
řízky v světlém pivě,
top recepty,
řízky napivu,
jak obalit řízky aby byli lepší,
rizek s pivem a bramborakem,
pelhřimovksý řízek recept,
vysočina jako řizek
Suroviny:
maso vepřové,
brambory,
česnek,
pivo světlé,
vejce,
sůl,
pepř,
majoránka,
kmín drcený,
mouka hladká,
olej
Komentáře (20)
...u nás kuchař ještě plátky masa potíral rozetřeným česnekem, pro správný šmrnc
...jinak recept, je u nás známý taky pod názvem ONDRÁŠ, ale nedělal jsem ho léta, protože řízky a bramboráky se u nás sní okamžitě, zato dohromady to už skoro nikdo nechce, pouze se slabším plátkem uzeného masa, klobásy..., místo jakéhokoliv syrového masa..., ale to už je jen o naší rozmlsanosti
Do bramborákového těsta se u nás pivo dává, někdy zkuste, bramboráky jsou s ním moc dobré a o hodně křupavější.
hosta: Mám dojem, že Ondráš se původně dělal z kuřecího masa.
jan.alois: Když uděláte opravdu tenké plátky z karé, tak se prosmaží bez problémů. Na polousmažených plátcích mastných od tuku asi těsto špatně drží.
U nás je to ONDRÁŠ
cecilka:
Reagoval jsem (asi nesrozumitelně) na jan.alois: "napřed plátky masa zprudka o restovat" (nemyslím ten nepravopis
No, třeba to myslel jinak...
edit:
hosta: Jj, ale muší to bejt POUTNÍK
K receptu nejsou žádné komentáře.