Kuřecí řízky s bylinkovou náplní

Eliza Kuchařka: Eliza

4 porce Drůbeží maso 16 názorů

Suroviny

4 kuřecí prsní řízky
8 plátků mortadely
pepř
sůl
náplň:
100 g strouhaného sýra (nejlépe ementál)
1 lžíce pikantní hořčice
2 stroužky česneku
2 lžíce nasekané pažitky
2 lžíce nasekané petrželky
několik lžic smetany na povolení náplně
olej
2 lžíce hladké mouky
kuřecí vývar (horký)
pažitka
petrželka
několik lžic smetany na zjemnění omáčky
Recept si zatím oblíbilo 17 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Z jemně nastrouhaného ementálu, hořčice, utřeného česneku a bylinek vytvoříme hustou směs, kterou pro snadnější promíchání povolíme trochou smetany.

  2. Maso tence naklepeme, osolíme, opepříme a každý plátek poklademe dvěma kolečky mortadely. Doprostřed rozdělíme sýrovo-bylinkovou hmotu a stočíme. Zavážeme kuchyňským provázkem (viz poznámka). Povrch můžeme posypat sladkou mletou paprikou, maso bude mít hezčí barvu.

  3. V pánvi rozehřejeme dostatečné množství oleje a maso opečeme ze všech stran dozlatova. Vyjmeme ho, olejový výpek zredukujeme na cca 2 lžíce a přisypeme 2-3 lžíce hladké mouky. Prosmahneme, orestujeme do světlehnědé barvy a zalijeme horkým kuřecím vývarem. Prošleháme, vrátíme maso a za častého hlídání i povolování vodou prováříme přikryté na nejnižší teplotě asi 25 minut (nejlépe na okraji plotýnky). Do omáčky přidáme bylinky, případně ji dochutíme solí a pepřem a na závěr povolíme smetanou dle chuti a hustoty omáčky.

  4. Z hotového masa odstraníme provázek, nakrájíme našikmo a klademe do hotové omáčky.
    Podáváme s přílohou dle vlastní volby, doporučuji bylinkovou rýži.

Poznámka

Pro začátečníky uvádím způsob svazování masa:

Pod závitkem, který si položíme tak, aby delší strana směřovala kolmo k nám, protáhneme provázek, naměříme čtyři až pět délek masa a ustřihneme. Na straně blíž k našemu tělu necháme provázek vyčuhovat asi deset centimetrů. Na odlehlém konci ho vytáhneme a přidržíme asi dva centimetry nad masem. Tuto část držíme levou rukou a pravou rukou provlékneme konec provázku pod maso (doprava), vyndáme na levé straně, uděláme smyčku kolem provázku v levé ruce a pevně stáhneme. Takto pokračujeme po celé délce masa a na konci svážeme s druhým koncem provázku.

Původní recept pochází z mých dávných výstřižků a v minulosti jsem ho často s úspěchem realizovala. Teď jsem se k němu po létech vrátila.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 216 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Kuřecí řízky s bylinkovou náplní

  • mysulka mysulka

    :-p vypadají moc lákavě:yes::yes:

    Odpovědět

  • varilamyskakasicku varilamyskakasicku

    ;-):-):-KEliza:

    Odpovědět

  • Eliza Eliza(autorka receptu)

    Na koupi těch skřipců se chystám už několik let...Mám i jehličky a také je používám. Tady v tom případě jsem raději použila starou dobrou svazovací metodu ;-), protože tato náplň se tepelnou úpravou stává de facto tekutou... Stejně vždycky něco vyteče, ale co, aspoň to dochutí omajdu...;-) V té fázi dušení a probublávání jsem závitky různě podpírala jeden o druhý, aby problematická místa byla nohoře...:-D

    Odpovědět

  • varilamyskakasicku varilamyskakasicku

    Pajaja: také "jehluji", aneb teď mám bezva skřipce,rychle je to vše už dnes:-K;-)

    Odpovědět

  • varilamyskakasicku varilamyskakasicku

    Všechno si také ukládám, když si chci vařit něco, kouknu se na pár lidiček zde, co už poznám a už je plán:-K;-):-):-))

    Odpovědět

  • varilamyskakasicku varilamyskakasicku

    Pěkné, dělám podobně,mortadelu si teď zkouším udělat po domácku,četla jsem bezva rcp s jí udělat doma. Obdivuji,jak stíháš tolik recepíků děnně, takto vařila tchyně denně tolik bašty:-O:-K:-):yes:

    Odpovědět

  • Pajaja Pajaja

    To vypadá velmi lákavě! Určitě vyzkouším. . . :-p:-):yes: +1 Jen - já na závitky používám jehly a je to mnohem rychlejší použití než svazování provázkem.

    Odpovědět

  • chocolate chocolate

    Oblíbená pochoutka:yes: v luxusním podání.

    Odpovědět

  • 1974andrea 1974andrea

    Moc hezké, tahle kombinace surovin snad nikdy nezklame a neomrzí:-p:yes:

    Odpovědět

  • Colombo65 Colombo65

    Super a ta mortadela je výborný nápad na náplň;-);-);-):-K

    Odpovědět

  • pipre pipre

    Recept se mi opravdu moc líbí:yes:+6

    Odpovědět

  • zizala zizala

    Krásně šťavnatá fotka :-O:-p:yes:

    Odpovědět

  • Klariska Klariska

    Jak se ta náplň z překrojeného řízku vine ven, óóó, nádhera! :yes::-K

    Odpovědět

  • Eliza Eliza(autorka receptu)

    Děkuju, myslím, že litovat nebudete...:-K

    Odpovědět

  • BILKOVAI BILKOVAI

    Nejvíc receptů na vyzkoušení mám Tvých:-D A teď přibyl další:-K Nebudu se opakovat...+1:yes::yes::yes:

    Odpovědět

Předchozí 1 2

Tématické fráze: kuřecí řízky kuřecí roláda s bylinkovou náplní kuřecí řízky recepty kuřecí řízek svazování česneku bylinkova smes na rizky recepty bylinková náplň bilinkova náplň skřipec na závitky použití bylinková náplň kureci rizky recept kuřecí náplň se smetanou a bylinkami kuřecí prsní řízky na bylinkách mortadela kuřecí kuchynska uprava kuřecich řizku svazovani masa kuřecí mortadela jak poznám hotový řízek svazování masa provázkem skřipce na zavitky pouziti