Suroviny
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 7 266 kJ / 1 736 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 49,45 g |
Tuky | 34,74 g |
Vláknina | 17,15 g |
Cholesterol | 90 mg |
Sodík | 3,87 g |
Sůl | 9,65 g |
Sacharidy | 300,09 g |
Postup přípravy
Krok 1: Ráno, než začneme vařit, umyjeme cukety, větší podélně nožem rozpůlíme a lžící vyškrabeme dužinu se semeny. Pokud jsou cukety malé, nastrouhejte je celé. Cukety necháme se slupkou a nastrouháme je na struhadle s většími otvory. V míse vše prosolíme, přendáme do cedníku a necháme odkapávat tekutinu. Hodně záleží na tom, aby jí v cuketách zůstalo co nejméně. Pomůžeme si tím, že vždy hmotu trochu přitlačíme silikonovou stěrkou.
Krok 2: Nakrájíme na kostičky slaninu, dáme ji na větší pánev na kousku sádla nebo oleji opéci, do toho nasypeme kmín a necháme ho, až začne vonět. Pak přidáme nakrájenou cibuli na kostičky a restujeme, až zesklovatí, nesmí být tmavá. Poté přidáme cukr a na pánvi chvíli mícháme, až začne karamelizovat. Do toho přidáme nastrouhané a vypocené cukety. Nesmí vás to svádět k podlití, promíchávejte se základem a až se tak stane, přikryjte pánev poklicí a nechte dusit. Tekutina se tam ještě udělá a bude jí akorát, abyste nemuseli ničím zahušťovat. Pokud by jí bylo více, nechte bez poklice odpařit.
Nemusí se dusit dlouho, ať z toho není kaše, ale když někdo to má tak rád, tak proti gustu žádný dišputát.
Ochutnáme, popř. dosolíme a mírně opepříme. Ocet nedáváme. Krok 3: Na noky ve vyšší misce rozšleháme vejce, sýr, sůl, pepř, prolisovaný česnek a koření. Nasypeme do toho mouku, zalijeme smetanou a promícháme metlami do hustší konzistence, ale nesmí to být "kyt". Asi jako dobře uvařená krupičná kaše, možná o něco řidší. Řiďte se savostí mouky, mnohé se od sebe liší, kdyby se vám to zdálo husté, přidejte trochu mléka.
Takto zpracované necháme nejméně hodinu odstát, může být i déle, na škodu to není, těsto se pěkně rozleží. Krok 4: Po odstátí dáme vařit vodu, trochu ji osolíme a přes struhadlo do ní protlačujeme noky. Zamícháme je a jakmile začnou vařit, tak od doby varu pohlídáme cca 5 minut. Záleží na velikosti noků. Poté je děrovanou naběračkou vybereme do mísy, neproplachujeme je a udržujeme v teple. Já je udržuji v termonádobě Krok 5: Mezi uvařením zelí a noků nakrájíme na kostičky vámi oblíbenou uzeninu, kterou opečeme, ale může to být i bez ní a nebo pro změnu s uzeným masem.
Nemusí se dusit dlouho, ať z toho není kaše, ale když někdo to má tak rád, tak proti gustu žádný dišputát.
Ochutnáme, popř. dosolíme a mírně opepříme. Ocet nedáváme. Krok 3: Na noky ve vyšší misce rozšleháme vejce, sýr, sůl, pepř, prolisovaný česnek a koření. Nasypeme do toho mouku, zalijeme smetanou a promícháme metlami do hustší konzistence, ale nesmí to být "kyt". Asi jako dobře uvařená krupičná kaše, možná o něco řidší. Řiďte se savostí mouky, mnohé se od sebe liší, kdyby se vám to zdálo husté, přidejte trochu mléka.
Takto zpracované necháme nejméně hodinu odstát, může být i déle, na škodu to není, těsto se pěkně rozleží. Krok 4: Po odstátí dáme vařit vodu, trochu ji osolíme a přes struhadlo do ní protlačujeme noky. Zamícháme je a jakmile začnou vařit, tak od doby varu pohlídáme cca 5 minut. Záleží na velikosti noků. Poté je děrovanou naběračkou vybereme do mísy, neproplachujeme je a udržujeme v teple. Já je udržuji v termonádobě Krok 5: Mezi uvařením zelí a noků nakrájíme na kostičky vámi oblíbenou uzeninu, kterou opečeme, ale může to být i bez ní a nebo pro změnu s uzeným masem.
Zveřejněno 31. 7. 2019
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Smetanové noky s cuketovým zelím
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/w17w
Moje poznámka
Smetanové noky s cuketovým zelím
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/w17w
Nejnovější recepty
Těstoviny s rajčaty a olivami
Přidáno před 11 hodinami
Pohanka s jablky
Přidáno před 15 hodinami
Polévka z hlívy ústřičné s mrkvovými nudličkami
Přidáno před 17 hodinami
Uzená kuřecí stehna na víně s česnekem a rozmarýnem
Přidáno před 21 hodinami
Těstoviny s dýňovou omáčkou
Přidáno 18. 9. 2025 07:00:01
Tradiční prošívaná deka
Přidáno 17. 9. 2025 20:54:13
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Pečená řepa s česnekem
vojfrancezska před 8 minutami
Báječný perník
Avenos@seznam.cz před 1 hodinou
Bohatý ostružinový koláč
Tarantule před 1 hodinou
Domácí kečup
Baruska. před 2 hodinami
Hraběnčiny výborné řezy
Rorejsek před 6 hodinami
Kuřecí stehna pečená v jogurtu s hrubozrnnou hořčicí
E. J. K. před 13 hodinami
Pečená švestková povidla
Vivik21 před 13 hodinami
Krenex
dragomirac před 15 hodinami
Domácí vepřovka z krkovice z papiňáku (tlakového hrnce)
Slavista62 před 15 hodinami
Domácí vepřovka
Slavista62 před 15 hodinami
Tématické fráze:
noky se smetanou,
cuketové zelí se smetanou,
noky na smetaně,
noky brambory s cuketou,
bramborové halušky z cuketovym zelím a uzeným masem,
cuketové zelí recept,
top recepty cuketove zeli
Suroviny:
mouka výběrová,
smetana na vaření,
sůl,
koření polévkové,
sýr apetito,
česnek,
pepř bílý,
cibule,
pepř,
cukr třtinový,
sádlo
Komentáře (4)
Jinak recept