Pochoutkový salát retro (podle ČSN z roku 1976)
Pochoutkový salát, oblíbená retro pochoutka, kterou si můžete díky tomuto receptu připravit dle dřívějších norem. A že je to opravdu pochoutka! Skvěle se hodí na chlebíčky, nebo jako rychlá svačina s čerstvým pečivem.
Suroviny pro 1
Na přípravu 1 kg salátu. Suroviny jsou bez nálevu.
1
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 13 201 kJ / 3 155 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 47,28 g |
Tuky | 306,90 g |
Vláknina | 9,71 g |
Cholesterol | 670 mg |
Sodík | 9,30 g |
Sůl | 22,90 g |
Sacharidy | 47,65 g |
Postup přípravy
Krok 1: Salám a okurky nakrájíme stejnoměrně na tenké nudličky. Cibuli oloupeme a nakrájíme najemno.
Krok 2: Do mísy dáme okurky, hrášek a cibuli. Přidáme worcestrovou omáčku, hořčici, ocet, cukr, pepř, majonézu a promícháme.
Krok 3: Přidáme šunkový salám a nakonec postupně osolíme. Každý salám i majonéza mohou být už od výrobce jinak slané, tak opravdu postupně, ať to se solí nepřeženeme.
Krok 4: Necháme uležet v lednici.
Zveřejněno 21. 10. 2019
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Pochoutkový salát retro (podle ČSN z roku 1976)
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/EjA0
Moje poznámka
Pochoutkový salát retro (podle ČSN z roku 1976)
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/EjA0
Nejnovější recepty
Chlupaté knedlíky z cukety
Přidáno před 14 hodinami
Restovaná směs lilků se zeleninou
Přidáno před 15 hodinami
Nepečený jahodový dortík
Přidáno před 16 hodinami
Vrabec moravskočeský
Přidáno 14. 7. 2025 14:54:25
Rybíz jako brusinky podle Petry Burianové
Přidáno 14. 7. 2025 06:30:03
Koláč s rybízem, muchovníkem a drobenkou
Přidáno 13. 7. 2025 14:35:01
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Krkovička na hříbkách v papiňáku, zjemněná smetanou
Sahula před 1 hodinou
Vepřová plec na houbách a na smetaně
Sahula před 1 hodinou
Lenčiny zapečené cuketové lodičky
Helen.salemiynah před 2 hodinami
Toustový chleba z pekárny
Hagne před 4 hodinami
Šťávička za studena dělaná
cybermis před 5 hodinami
Kinder mléčný řez se šlehačkou a kondenzovaným mlékem
Miskaaaaa před 6 hodinami
Játrové knedlíčky do polévky
Zuzanka2309 před 6 hodinami
Drobenka na koláč
Pavluska75 před 8 hodinami
Tvarohová bublanina
tamarit před 8 hodinami
Salát Coleslaw
LA.63 před 8 hodinami
Tématické fráze:
pochoutkový salát dle čsn,
retro pochoutkový salát,
pochoutkový rok,
retro pochoutkový salát recept,
parizsky salát dle čsn,
co patri do pochoutkoveho salátu,
parizsky salat recept,
pochoutkovy salát retro,
pochoutkovy salat recept retro,
pochoutkový salát csn,
pochoutkový rok recepty,
pochoutkový salát recept,
parisky salát retro recepty,
www pochoutkový rok,
pařížský salát,
pochoutkový salát,
retro salaty,
pochoutkový rok 2020,
recept na retro pochoutkovy salát,
pochputkový salát dle dle čsn
Suroviny:
salám šunkový,
okurky sterilované,
hrášek sterilovaný,
cibule,
majonéza,
hořčice plnotučná,
cukr krupice,
ocet,
omáčka worcesterová,
sůl,
pepř mletý
Komentáře (68)
Do mého nálevu jde jen půlka malého hrnečku cukru. Takže taky pikatní a nesladké. Na salát jsem kupovala okurky a ty byly jako cumel, samý cukr! Příště tam bacím, klidně i moje pikantní !
Měla jsem majonézu Šmak , taky přeslazenou, běžně používám jinou méně sladkou majonézu DOMA. Helmanska mi nechutná, v pozadí cítím rybí olej, takže tu vůbec nekupuji. Takže už po zamíchání, to bylo sladké. Musela jsem přidat 1 KL octu nad rozpis. Cukr 5 gramů asi 1 KL . Ale teď jsem chutnala a je to dobré, už se to proleželo.
Majonézy a okurky z obchodů, jsou daleko sladší, jak bývaly a do všeho dávají takové množství cukru, že salát bude přeslazený. Takže s cukrem na něj, až hodinu po uložení v lednici, ale nejdříve ochutnejte, možná už žádný cukr nebude zapotřebí !
Ještě přidávám jeden odkaz, jak napravit sraženou majonézu: https://www.receptystudenekuchyne.cz/vlastni-recep...
tak jak to bylo. :) Příště už to bude lepší.
Ale se do receptu worchester bezpochyby patří, 8g na kilo salátu udělá jen nepatrný chuťový "ocásek"
Jj, do salátu patří, ale pro mou chuť je worstr (jak prý říkají Angláni) větší utrejch než běžná sojovka
A vaši poslední větu bych doplnil, že je tu hafo receptů se sojovkou i vorčestrem současně...
No a někteří fajnšmekři k tomu přidají ještě i balzamický ocet
Eja57: A ty ofocené stránky jsou tu z jakého důvodu?
( Andrea promine, ev. to smaž...)
kvalitní majonézu(recept 50 145)
A co se týče pařížského salámu, tak si ho můžete koupit třeba v Kauflandu, ten u vás v LBC kraji určitě máte také.
Při opisování receptu jsi přehlédla jednu důležitou poznámku: nakrájená cibule se musí spařit vřící vodou - potom nesmrdí a má jemnější chuť.