Láčenky a kvašáky
Několik tradičních lahůdek si našlo cestu do srdcí mnoha generací. Mezi tyto pochoutky neodmyslitelně patří láčenky a kvašáky. Tyto speciality přinášejí do každého sousta kousek tradice a autentické chuti.
Suroviny pro 1 dávka
Na 1 velkou sklenici 3,75 litru
1dávka
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 3 087 kJ / 738 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 11,28 g |
Tuky | 4,01 g |
Vláknina | 42,25 g |
Cholesterol | 0 mg |
Sodík | 7,21 g |
Sůl | 16,10 g |
Sacharidy | 153,80 g |
Postup přípravy
Cibuli pokrájíme na půlměsíčky, křen a mrkev na kolečka.
Do dobře vymyté sklenice naskládáme na těsno pečlivě omyté a opláchnuté okurky, předtím ale každou propíchneme vidličkou. Prokládáme je vypsanými ingrediencemi (mimo soli, octa a cukru) - koprem opravdu nešetříme, čím více, tím lépe. Krok 3: Do hrnce dáme 1,5 l vody a přivedeme k varu. Do ještě horké vody přidáme 200 ml octa, 50 g soli a 250-300 g cukru.
Pozn.: pokud používáme jablečný ocet, pak budeme potřebovat cca 800 ml octa a 800 ml vody. Krok 4: Teplým lákem zalijeme okurky, aby byly zcela ponořené (osvědčilo se dát na konec "chomáč" kopru, aby okurky stlačil pod hladinu).
Sklenici zavíčkujeme a necháme ji takto cca 5 dní při pokojové teplotě. Poté ji přemístíme na chladné a tmavé místo.
Po týdnu se mohou konzumovat, ve sklenici vydrží v pohodě několik týdnů až měsíců. Krok 5: Kvašáky:
Cibuli pokrájíme na půlměsíčky, křen a mrkev na kolečka.
Do dobře vymyté sklenice naskládáme na těsno pečlivě omyté a opláchnuté okurky, předtím ale každou propíchneme vidličkou a prokládáme je vypsanými ingrediencemi (mimo soli) - koprem opravdu nešetříme - čím více, tím lépe. Krok 6: Do hrnce dáme 2,2 l vody a přivedeme k varu. Do ještě horké vody přidáme 80 g soli. Krok 7: Teplým lákem zalijeme okurky, aby byly zcela ponořené (osvědčilo se dát na konec "chomáč" kopru, aby okurky stlačil pod hladinu).
Sklenici zavíčkujeme a necháme ji takto cca 5 dní při pokojové teplotě. Poté ji přemístíme na chladné a tmavé místo.
Po týdnu se mohou konzumovat, ve sklenici vydrží v pohodě několik týdnů až měsíců.
Zveřejněno 6. 12. 2019
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Láčenky a kvašáky
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/gzXZ
Moje poznámka
Láčenky a kvašáky
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/gzXZ
Nejnovější recepty
Bramborová scarpaccia se sýrem
Přidáno před 3 hodinami
Zapečené těstoviny se šunkou a tofu
Přidáno před 4 hodinami
Domácí libečková sůl
Přidáno před 7 hodinami
Svačinová polévka z masového vývaru, se zeleninou a lahůdkovým párkem
Přidáno před 11 hodinami
Zavařený kedlubnový salát
Přidáno před 12 hodinami
Toust s brokolicí zapečený v troubě
Přidáno před 12 hodinami
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Pečená švestková povidla
Verosa před 1 hodinou
Banana bread - banánový chlebíček
dominikahonesova před 1 hodinou
Svíčková na smetaně
Sahula před 1 hodinou
Rychlý švestkový koláč s mákem
Snike2006 před 1 hodinou
Koláč z cukety
Vampi před 3 hodinami
Broskvová hrníčková buchta
Monika95 před 3 hodinami
Odlehčené kuře na paprice
Picik před 4 hodinami
Rajská omáčka
Maroun416 před 5 hodinami
Nadýchaný piškotový korpus
Rouzis před 5 hodinami
Česnekovo-rajčatová směs bez konzervace
AndreaMachacova před 6 hodinami
Tématické fráze:
láčenky,
okurky láčenky,
recept na okurky láčenky,
recept okurky lacenky
Suroviny:
okurky sterilované,
ocet,
sůl,
pepř,
cukr,
kopr,
cibule,
listy vinné révy,
křen,
mrkev,
semínka hořčičná
Komentáře (3)