Sobotní piškotové řezy
Dezert s bohatou ořechovou náplní, který si můžete upéct i jako dort. Připravte si ho večer předem, rozleželý je ještě chutnější. Pokud se vám povede ho uchránit, vychutnáte si jej lépe druhý den, třeba se šálkem kávy.
Suroviny pro 18 porcí
18porcí
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
| Energie | 21 374 kJ / 5 109 kcal |
|---|---|
| Bílkoviny | 105,75 g |
| Tuky | 300,46 g |
| Vláknina | 25,98 g |
| Cholesterol | 1,43 g |
| Sodík | 949 mg |
| Sůl | 2,15 g |
| Sacharidy | 451,73 g |
Postup přípravy
Krok 1: Zapneme troubu na 180 °C, rošt umístíme doprostřed.
Krok 2: Do šlehací mísy rozklepneme vejce, přidáme špetku soli, cukr a šleháme na plný výkon asi 5 minut. Přidáme horkou vodu a šleháme do husté bílé pěny. Pak vmícháme lehce ručně metličkou mouku.
Krok 3: Těsto vlijeme na pekáček 34x23 cm nebo do dortové formy vyložené pečicím papírem. Rovnoměrně stěrkou rozprostřeme a pečeme dorůžova cca 10-15 minut, podle trouby. Zkusíme špejlí, zda je propečené. Upečené těsto se odchlípne od okrajů pekáče nebo formy. Vyndáme a necháme úplně vychladnout na mřížce.
Krok 4: Ohřejeme mléko k varu. Na nastrouhané ořechy v misce nalijeme horké mléko, přimícháme cukr a rum a vymícháme vařečkou nebo stěrkou dohladka. Podle potřeby můžeme přidat rum (vyprchá a zůstane jen chuť). Náplň natřeme na piškot.
Krok 5: Čokoládu s máslem a olejem rozehřejeme v mikrovlnné troubě na 300 W cca 3 minuty. Případně rozehřejeme ve vodní lázni. Pokud chceme udělat dort, můžeme ještě polevu ozdobit ušlehanou šlehačkou a ovocem.
Zveřejněno 10. 2. 2020
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Sobotní piškotové řezy
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/V6Dv
Moje poznámka
Sobotní piškotové řezy
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/V6Dv
Nejnovější recepty
Vánočka 3 hodiny kynutá
Přidáno před 2 hodinami
Zeleninový salát s vejci, sýrem a šunkou (vhodné pro diabetiky)
Přidáno před 16 hodinami
Bramborová roláda plněná mletým masem
Přidáno před 22 hodinami
Babiččina vánočka
Přidáno 21. 12. 2025 10:00:01
Nepečená kávová zrna podle Ivety Fabešové
Přidáno 21. 12. 2025 07:01:01
Grinchův elixír
Přidáno 20. 12. 2025 16:30:01
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Jahodový likér
Jirka55221 před 17 minutami
Domácí chleba
Samjda před 32 minutami
Vánoční věnec
Stefi.f před 4 hodinami
Kokosová očka
Sima1996 před 11 hodinami
Likérové špičky
Sahula před 13 hodinami
Kávové úlky
MichaelaSr před 13 hodinami
Likérové špičky s vaječným koňakem
Sahula před 13 hodinami
Telecí pečeně s bylinkami
Kajkajak před 14 hodinami
Marokánky - měkké a vláčné
Josi_25 před 14 hodinami
Tématické fráze:
piskotove rezy,
sobotni moucnik recept,
sobotní ořechové rezy,
piškot řezy,
řezy,
sobotní moučník,
piškotové řezy recept i s piškoty,
sobotní zakusek,
sobotní piškotovy moučníky,
piškotové těsto odměřování lžícemy co mám ráda recepty,
piskotove rezy hrnkový,
piškotové moučníky,
recept piskotove rezy,
piškotove řezy s ořechy,
recept řez s piškoty,
piškoty odmereny lzice,
piskoty jako řezy,
sobotni piškotová roláda
Suroviny:
vejce,
cukr krystal,
mouka polohrubá,
voda,
sůl,
ořechy vlašské,
cukr moučkový,
cukr vanilkový,
kůra citronová,
rum,
mléko,
čokoláda na vaření,
máslo,
olej
Komentáře (44)
50 chlebíčků. Proboha!!
Já musím něco vymyslet na dětskou párty. Moje malá oslaví 10 let.
Krásnou dobrou…
Nechápu, že jste ho nechtěla zveřejňovat, že je známý. Já peču léta, ale tenhle jsem vážně neznala. Miluji ořechové náplně, vždy když dělám uždibuji. A tady si ořechovou náplň užívám naplno! Je fakt výborný a navíc nádherně nafocený a krásně vypadá ta cákaná poleva. Mám ho založený už déle, ale teď jsem ráda, že jsem se k němu konečně dostala. Rozhodně bude důstojným prezentem na různé oslavy a podobně. Už se těším, až ho upeču příště! Mňam!
Lžíce mají různý objem !
jen k tem lzicim, ja mam oblibene 4 americke blogerky a ty nejedou v gramech :) ale používaji na to specialní odměrky, jejich lžíce či lžička je pevně daná (to samé i hrnek). Levné je má Tescoma a nebo Ikea.
https://eshop.tescoma.cz/odmerky-lzicky-presto-4-k...
Hezký, srozumitelný a tak jak napsaný naprosto funkční recept
Já opravdu hooodně nesnáším různé hrnkové recepty - není hrnek jako hrnek a rozptyl je veliký, ale piškotové těsto odměřené na lžíce je rozptyl minimální a funguje to.
Proč náplň ne na lžíce? No z jednoduchého důvodu - než lžící "napráším" moučkový cukr a mleté ořechy...vezmu váhu, cukr, dovážím ořechy atd......
Sypké suroviny
hladká mouka - RL 10 g / VL 20 g
polohrubá mouka - RL 10 g / VL 18 g
hrubá mouka - RL 12 g / VL 17 g
cukr krupice - RL 10 g / VL 15 g
cukr moučka - RL 10 g / VL 20 g
ovesné vločky - RL 5 g / VL 7 g
strouhanka - RL 10 g / VL 15 g
škrob - RL 11 g / VL 16 g
kakao - RL 11 g / VL 16 g
sůl a mleté koření - RL 20 g / VL 25–30 g
Tekutiny
voda, mléko, citronová šťáva - 15 g (= ml)
olej - 11 g
rozpuštěné máslo - 15 g
med, melasa - 35 g
Príííma
No, tak mi ještě poraďte, kolik gramů je 6 lžic cukru krystalu a 6 lžic polohrubé mouky (vodu zmiňovati netřeba, neb tato zajisté nebude moci býti navršena na kopec)
Já ho neznám (a to už něco pamatuji ) a moc se mi líbí ,piškot,ořechy, čokoláda to musí být dobrota
Koupím ořechy a upeču ,díky za recept
Eja57: určitě se budu držet Vašich rad ,díky za ně