Šlehačkový táč s rebarborou a jablky
Výborný kynutý táč, s křupavou skořicovou drobenkou navrchu a krásně jemným, vláčným těstem díky smetaně. Náplň z jablek a rebarbory dodá moučníku zajímavou sladkokyselou chuť a bude tak tvořit perfektní sladkou tečku za nedělním obědem.
Suroviny pro 4 plechy
4plechy
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
| Energie | 40 168 kJ / 9 600 kcal |
|---|---|
| Bílkoviny | 182,62 g |
| Tuky | 352,39 g |
| Vláknina | 47,30 g |
| Cholesterol | 1,39 g |
| Sodík | 3,48 g |
| Sůl | 8,60 g |
| Sacharidy | 1 380,14 g |
Postup přípravy
Krok 1: Část vlažného mléka z odměřeného množství promícháme se lžičkou cukru. Přidáme rozdrobené droždí a na teplém místě necháme vzejít kvásek (zhruba 10 minut).
Krok 2: Do mísy nasypeme mouku, cukr, vanilkový cukr a vše promícháme. Do části mouky dáme lžičku soli, aby nepřišla do styku s droždím.
Krok 3: Jakmile droždí zvětší svůj objem, uprostřed mísy uděláme důlek a vylijeme ho i s mlékem dovnitř. Jemně poprášíme moukou a necháme ho dále pracovat.
Krok 4: Žloutky rozšleháme. Ve zbývajícím mléku rozpustíme máslo, sádlo, přidáme olej, rum smetanu a žloutky. Vše by mělo být jen mírně teplé.
Krok 5: Směs mléka začneme opatrně přilévat do mouky. Vypracujeme hladké těsto, které se nelepí od mísy. Přikryjeme čistou utěrkou a necháme zhruba hodinu kynout na teplém místě.
Krok 6: Během kynutí ho asi 3x ještě propracujeme, až se na těstě dělají puchýřky.
Krok 7: Rebarboru oloupeme a nakrájíme ji na slabé plátky, jablka omyjeme, oloupeme, rozkrojíme, vyndáme jadřince a nastrouháme nahrubo.
Krok 8: Drobenku zpracujeme tak, že vše dáme do vyšší nádoby nebo misky a rozmícháme ji metlami elektrického mixéru, dokud není pěkně sypká.
Krok 9: Plechy vymastíme slabou vrstvou dobrého sádla.
Krok 10: Jakmile je těsto vykynuté, rozdělíme ho na 4 díly. Přímo na plechu malým válečkem na něm těsto slabě rozválíme.
Krok 11: Po rozválení vždy každý plech dáme ještě nakynout do mírně vyhřáté trouby.
Krok 12: Na nakynuté těsto navrstvíme rebarboru, promíchanou s jablky, ale vždy jen na ten plech, který budeme péci.
Krok 13: Osladíme cukrem krupicí, posypeme drobenkou a do vyhřáté trouby na 180 °C dáme péci do zezlátnutí okrajů (zhruba 25-30 minut).
Zveřejněno 19. 6. 2019
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Šlehačkový táč s rebarborou a jablky
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/4Z5g
Moje poznámka
Šlehačkový táč s rebarborou a jablky
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/4Z5g
Nejnovější recepty
Vaječná omeleta se zeleninou a žampiony (vhodná pro diabetiky)
Přidáno před 6 hodinami
Falešné boloňské špagety aneb fofr špagety
Přidáno před 10 hodinami
Bílkové řezy s kandovaným ovocem
Přidáno před 12 hodinami
Křepelka s karamelizovanou zeleninou podle Honzy Punčocháře
Přidáno před 18 hodinami
Bezlepková sádlová srdíčka
Přidáno 12. 12. 2025 14:00:02
Likérové kávy
Přidáno 12. 12. 2025 09:00:02
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Kuřecí směs na hořčici s medem
Danoouch před 4 hodinami
Bábovka Albert
Ketynna před 5 hodinami
Dýňová polévka s fazolemi
marekdd před 5 hodinami
Jednoduché nepečené Tiramisu kuličky/Tiramisu Truffles
Hanawagy před 5 hodinami
Perníčky, které jsou hned měkké
Valerie. před 6 hodinami
Rajská omáčka
Vershyna před 6 hodinami
"Letní" buřty na pivu - z pánve
BeeroCrat před 7 hodinami
Krupičná kaše rychle hotová
Colombová_S před 7 hodinami
Babiččina rychlá kulajda
Pavenov1 před 8 hodinami
Tématické fráze:
tác s rebarborou,
tác s s rebarborou,
šlehačkovy tač,
táč s jablky,
tac z rebarbory,
kynuty tač s s rebarborou,
tac s rebarbory,
tač s lebarborou,
kynutý táč s s jablky,
kynutý táč ze ze šlehačky
Suroviny:
mouka hladká,
cukr krupice,
cukr vanilkový,
kůra citronová,
sůl,
žloutek,
smetana ke šlehání,
máslo,
sádlo,
olej,
droždí,
mléko,
rum,
cukr krupice,
mouka polohrubá,
cukr třtinový,
máslo,
sádlo,
cukr vanilkový,
skořice,
sádlo
Komentáře (7)
Drobenka křupe i následujícího dne
No, asi ji zařadím do svého repertoáru...
Jj, drobenka pěkně křupe
Ale avšak "Není na světě člověk ten... "
"Jedna"
To musím zkusit!
No a na půlku zkusím zde tuto odcamcať: https://www.toprecepty.cz/recept/63377-slehackovy-...