

Vepřový steak MaMMaMia
Suroviny 5 porcí
- 5 plátků vepřové kýty (plecko, případně méně prorostlá krkovice)
- 800 g konzervovaná rajčata (krájená)
- trochu sušených rajčat
- 2 střední cibule
- 3-4 stroužky česneku
- olivový olej
- pepř
- koření Steak 7 pepřů
- trochu dobrého červeného vína plné chuti
- bazalka
- sůl
- 400-500 g hladké mouky (na těsto na pizzu)
Postup přípravy receptu
Plátky naklepeme, okořeníme kořenící směsí Steak 7 pepřů (nebo jen pepřem), smícháme s trochou olivového oleje a dáme odležet do lednice.
Cibuli nakrájíme nadrobno, osmažíme na oleji, přidáme rozmačkaný česnek. Zalijeme rajčaty, osolíme, opepříme, přidáme bazalku a dusíme cca 60 minut, až je směs kompaktní. Když se vypaří tekutina, přilijeme trochu vody nebo ke konci vína. Můžeme přidat pár nakrájených sušených rajčat, krátce namočených v horké vodě (nakládaných v oleji). Nakonec ještě dochutíme solí, pepřem a bazalkou.
Steaky zprudka opečeme na oleji a vložíme do omáčky. Necháme dojít, aby byly dostatečně měkké. Mezitím upečeme z pizzového těsta (můžeme si ho připravit dříve a dát do ledničky) holé placky, potřeme je rozetřeným česnekem a nakrájíme na výseče. Maso s omáčkou nebo spíše rajčatovou směsí podáváme s pizza chlebem s česnekem a sklenkou dobrého, tentokrát bílého vína.
Poznámka od kuchařky
Název tohoto jídla nemá nic společného se stejnojmenným filmem, ale s restaurací ve Florencii, kde jsem ho ochutnala poprvé. Moc mně chutnalo, a tak jsem se pokusila vytvořit vlastní verzi. V originálu se jmenuje "alla pizzaiola", ale tenhle název nechci používat, protože originální postup přípravy neznám.
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Vepřový steak MaMMaMia
-
cathleen: Jasně, já jsem nenapsala, že jde o restauraci ve Florencii, tak to nebylo jasné. Napsala bych, že vřele doporučuji, ale kdoví, kdy se teď budeme zase moci rozjet do Itálie ......
-
Dajda: aha - já jsem Poznámku četla, ale myslela jsem, že je to restaurace u nás. Dokonce jsem ji hledala, než jsem napsala
-
cathleen: Napsala jsem to do poznámky, jmenuje se tak jedna florentská restaurace, kde jsem tuhle italskou specialitu jedla. http://www.mammamiafirenze.it/eng/ Vlastně správně je MaMMaMia, už jsem to opravila.
-
Můžu se zeptat, proč máte v názvu uprostřed slova ta veliká M
-
Tahle kombinace surovin nezklame
-
Receptík na príma mamma mňaminu se mi líbí
+5
-
-
toto musí být náramně dobré
-
Díky. Taky doufám, že někdo fotky přidá, když já toho nejsem schopná.
-
Dajdo, zajímavě připravené steaky, musí to být moc dobré
Škoda jen, že nejsou fotky, ale myslím, že to brzy někdo uvaří a fotku dodá-šmarja já bych si dala kus masa
Dávám ti 1.bod