Suroviny pro 1
1
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 15 420 kJ / 3 685 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 53,70 g |
Tuky | 300,30 g |
Vláknina | 0,00 g |
Cholesterol | 1,00 g |
Sodík | 894 mg |
Sůl | 2,19 g |
Sacharidy | 191,98 g |
Postup přípravy
Krok 1: V kastrolu krátce povaříme smetanu, cukr, sůl a z podélně rozříznuté vanilky semínka i lusk.
Krok 2: Necháme vychladnout. Jen krátce našlehné bílky smícháme se smetanou.
Krok 3: Směs přecedíme a nalejeme do formiček (nejlépe silikonových) nebo do formy na chlebíček předem lehce potřené máslem.
Krok 4: Formy dáme na hluboký plech (nebo do pekáče) s vodou a pečeme při 150°C podle velikosti forem 45 až 90 minut (vytvoří se škraloup a dezert nebude tekutý). Podle potřeby lze v troubě zakrýt alobalem.
Krok 5: Necháme vychladnout v troubě a teprve pak dáme formy vychladit do lednice.
Krok 6: Před podáváním nožíkem podél okraje formičky uvolníme připečený škraloup a dezert vyklopíme (ze silikonu to jde pěkně, z kovových forem si pomůžeme krátkým ponořením formy do horké vody).
Krok 7: Poznámka:
Pokud z bílků ušleháme až sníh, tak se může stát, že ho nedokonale smísíme se šlehačkou a v dezert pak nebude úplně homogenní. Krok 8: Smetanu sice cedíme, ale vanilková semínka by měla zůstat v dezertu; sluší jim to tam a navíc je to známka toho, že aroma je opravdu přírodní. Krok 9: Klasická Panna cotta je bílá s vanilkovou příchutí. Obvykle se podává s karamelovým přelivem. Krok 10: Pokud cokoliv jiného přidáte do krému, použijete různé zálivky, ovocné omáčky nebo ovoce, mělo by to být upřesněné v názvu. Krok 11: K ochucení smetany můžete použít kde co: bezové květy, koření, bylinky, čaje, kůru, vanilinový cukr, aromata. Krok 12: U nás frčí zelený čaj s omáčkou zabajone, ale především rozmarýnová Panna cotta s ovocným (pomerančovým) dipem..., ale to už je jiná pohádka!
Pokud z bílků ušleháme až sníh, tak se může stát, že ho nedokonale smísíme se šlehačkou a v dezert pak nebude úplně homogenní. Krok 8: Smetanu sice cedíme, ale vanilková semínka by měla zůstat v dezertu; sluší jim to tam a navíc je to známka toho, že aroma je opravdu přírodní. Krok 9: Klasická Panna cotta je bílá s vanilkovou příchutí. Obvykle se podává s karamelovým přelivem. Krok 10: Pokud cokoliv jiného přidáte do krému, použijete různé zálivky, ovocné omáčky nebo ovoce, mělo by to být upřesněné v názvu. Krok 11: K ochucení smetany můžete použít kde co: bezové květy, koření, bylinky, čaje, kůru, vanilinový cukr, aromata. Krok 12: U nás frčí zelený čaj s omáčkou zabajone, ale především rozmarýnová Panna cotta s ovocným (pomerančovým) dipem..., ale to už je jiná pohádka!
Zveřejněno 4. 3. 2014
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Panna cotta – prapůvodní, bez želatiny
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/3vWM
Moje poznámka
Panna cotta – prapůvodní, bez želatiny
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/3vWM
Náhodný recept
Nejnovější recepty
Tuňáková pomazánka s cottage a vejci
Přidáno před 13 hodinami
Pečená kuřecí stehna se žampionovo-játrovou omáčkou
Přidáno před 14 hodinami
Meruňkový páj s tvarohem
Přidáno před 20 hodinami
Caesar salát naší rodiny
Přidáno před 20 hodinami
Slávky na asijský způsob
Přidáno před 21 hodinami
Kuřecí roláda s meruňkami a kuskusem
Přidáno 18. 6. 2025 11:00
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Plněné papriky s rajskou omáčkou
Kdyzjehlad před 2 hodinami
Ovesné placičky s brokolicí
Brumaire před 8 hodinami
Sirup z kopřiv
Sarka3 před 9 hodinami
Rychlé vafle bez vajec a cukru
Gourmandise před 10 hodinami
Domácí krtkův dort
Ivinaa před 10 hodinami
Kedlubny do mrazáku
Merylas před 11 hodinami
Nadýchaný perník
ferda30 před 12 hodinami
Masopustní šišky (univerzální těsto na koblihy, vdolky a šišky)
Danniel před 15 hodinami
Krůtí kousky s mrkví a žampiony
Ivca14 před 15 hodinami
Staročeské plátky podlévané pivem
Ivca14 před 15 hodinami
Tématické fráze:
domácí panna cotta,
dort zabajone,
domácí panna cota,
panna cotta recept s bílky,
recept panna cotta s ovoce,
proč panna cotta,
zabajone,
panna cotta s karamelovým přelivem,
panna cotta ze zeleneho caje,
panna cotta bez vanilkového lusku,
domácí pana cotta,
formy na puding panna cotta,
kávová panakota,
dort zabajone recept,
panna cotta s bílky,
panna cotta cokoladova se soli,
ovocna omacka na panna cotta,
dort panna cotta,
panna cotta na plech,
zabajone recept
Suroviny:
smetana ke šlehání,
cukr,
bílek,
lusk vanilkový,
sůl
Komentáře (5)
No, panna cotta to není
Jaksi jsem pozapomněl, že tu je tento rcp
Děkuji za obrázek
Výborná je i Panna cotta ochucená bezovým květem...