Suroviny
Porce: 16 ks
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 15 760 kJ / 3 767 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 126,56 g |
Tuky | 164,89 g |
Vláknina | 72,71 g |
Cholesterol | 198 mg |
Sodík | 1,32 g |
Sůl | 3,00 g |
Sacharidy | 390,63 g |
Postup přípravy
Krok 1: Mouku prosejeme do mísy a cca 100 g dáme vedle na podsypávání. Do malé misky dáme 50 ml vlažného piva, přidáme lžičku cukru, lžičku mouky a nadrobíme droždí. Promícháme, zakryjeme a necháme vzejít kvásek.
Krok 2: V míse promícháme mouku se solí, přidáme kvásek, vlahé pivo,1 žloutek a rozpuštěné, zchladlé sádlo. Vařečkou zpracujeme těsto, pokud je potřeba, podsypeme po částech moukou, kterou jsme odložili, podle savosti mouky je někdy potřeba přidat víc. Těsto je krásně hebké, nechytá se na mísu, ani na ruce. Dáme v misce zakryté vykynout, trvá asi 20-30 min. Promícháme a necháme znovu vykynout - kyne velmi rychle. Zapneme troubu na 180° C.
Krok 3: Než těsto vykyne, dáme na sádlo usmažit dohněda jemně nasekanou cibuli, přidáme pokrájené zelí, dle chuti a zvyku osolíme, dáme kmín, cukr a zelnou vodu (nebo ocet). Zelí podusíme doměkka, zaprášíme lehce moukou, smícháme s uzeným masem, nakrájeným na kostičky a opečeným na pánvičce. Hotové zelí necháme vychladnout.
Krok 4: Vykynuté těsto rozdělíme na 4 díly, nemusíme ani rozvalovat, jen dáme díl na desku a rukama roztáhneme na plát. Z plátu vykrojíme 3 kolečka o průměru cca 12 cm a ze zbytku uděláme kuličku, roztáhneme na stejně velké čtvrté kolečko. Rozdělíme i náplň na 4 díly a z každého dílu dáme 1 lžíci náplně na vykrájená kolečka. Těsto přehneme, utvoříme kapsu, přendáme na plech vyložený podložkou nebo papírem. Budeme mít 2 plechy, na každém 8 kapsiček, které potřeme pivem, posypeme hrubou solí a celým kmínem. Dáme do trouby a pečeme dorůžova 25 minut (podle trouby).
Zveřejněno 18. 6. 2020
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Zelné kapsy z pivního těsta a něco navíc
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/O3zQ
Moje poznámka
Zelné kapsy z pivního těsta a něco navíc
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/O3zQ
Nejnovější recepty
Jahodové nanuky se zakysanou smetanou
Přidáno před 11 hodinami
Květák bez smažení
Přidáno před 13 hodinami
Kuličky z mletého masa plněné rajčátky s bylinkovou polentou
Přidáno před 16 hodinami
Cuketová směs na cokoli
Přidáno před 21 hodinami
Broskvový páj s tvarohem
Přidáno před 23 hodinami
Krkovička v pivní marinádě
Přidáno 1. 7. 2025 13:00
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Zasněžená rybízová buchta - báječná a rychlá
B.Anna před 4 minutami
Cukeťák II
radbastim před 2 hodinami
Sněhový rybízový koláč
upavla před 10 hodinami
Pomerančovo-meruňkový nanuk
Sahula před 11 hodinami
Pravý vepřový guláš
MichalP před 14 hodinami
Vepřový perkelt
MichalP před 14 hodinami
Brambory zapečené s uzeným a cibulí
Elen0766 před 15 hodinami
Bábovka Ing. Petr
Veronika834 před 16 hodinami
Tvarohovo-citrónová bábovka
Lendoulinecek před 17 hodinami
Suroviny:
mouka špaldová hladká,
sůl,
sádlo,
pivo světlé,
droždí,
cukr,
zelí kysané,
krkovice uzená,
sádlo,
cibule,
kmín celý,
ocet,
mouka
Komentáře (11)