Zelné kapsy z pivního těsta a něco navíc

Slané pečivo Doba přípravy: 70 minut 10 názorů

Slané pečivo Doba přípravy: 70 minut 10 názorů

Suroviny 16 ks

500 g špaldové hladké mouky
špetka soli
125 g rozpuštěného sádla
350 ml vlažného piva
1 kostka droždí
1 rovná lžička cukru
1 žloutek¨
Náplň:
250 g kysaného zelí - cca 1/2 sáčku
150 g uzené krkovice
(nebo anglické slaniny vcelku)
1 lžíci sádla
1 cibuli
sůl, kmín
cukr, ocet dle chuti
1 lžičku mouky

Postup přípravy receptu

  1. Mouku prosejeme do mísy a cca 100 g dáme vedle na podsypávání. Do malé misky dáme 50 ml vlažného piva, přidáme lžičku cukru, lžičku mouky a nadrobíme droždí. Promícháme, zakryjeme a necháme vzejít kvásek.

  2. V míse promícháme mouku se solí, přidáme kvásek, vlahé pivo,1 žloutek a rozpuštěné, zchladlé sádlo. Vařečkou zpracujeme těsto, pokud je potřeba, podsypeme po částech moukou, kterou jsme odložili, podle savosti mouky je někdy potřeba přidat víc. Těsto je krásně hebké, nechytá se na mísu, ani na ruce. Dáme v misce zakryté vykynout, trvá asi 20-30 min. Promícháme a necháme znovu vykynout - kyne velmi rychle. Zapneme troubu na 180° C.

  3. Než těsto vykyne, dáme na sádlo usmažit dohněda jemně nasekanou cibuli, přidáme pokrájené zelí, dle chuti a zvyku osolíme, dáme kmín, cukr a zelnou vodu (nebo ocet). Zelí podusíme doměkka, zaprášíme lehce moukou, smícháme s uzeným masem, nakrájeným na kostičky a opečeným na pánvičce. Hotové zelí necháme vychladnout.

  4. Vykynuté těsto rozdělíme na 4 díly, nemusíme ani rozvalovat, jen dáme díl na desku a rukama roztáhneme na plát. Z plátu vykrojíme 3 kolečka o průměru cca 12 cm a ze zbytku uděláme kuličku, roztáhneme na stejně velké čtvrté kolečko. Rozdělíme i náplň na 4 díly a z každého dílu dáme 1 lžíci náplně na vykrájená kolečka. Těsto přehneme, utvoříme kapsu, přendáme na plech vyložený podložkou nebo papírem. Budeme mít 2 plechy, na každém 8 kapsiček, které potřeme pivem, posypeme hrubou solí a celým kmínem. Dáme do trouby a pečeme dorůžova 25 minut (podle trouby).

Poznámka od kuchařky

Recept jsem dostala od kamarádky Květušky, které tímto děkuji. Těsto je skvělé a dobře se s ním pracuje.

Udělala jsem stejné těsto z poloviční dávky na 8 ks zelných placek jaké znám z mládí, od mé bývalé sousedky. Byla rodilá Slovenka a říkala jim "Kapustníky", (poslední 3 fotky). Náplň do nich je z hlávkového zelí, nastrouhaného a osmaženého na pánvi na sádle dozlatova, pak jsem přidala jen sůl a pepř a nechala zchladnout.. Náplně jsem dala aspoň 2 lžíce, zabalila jako buchty, pak trochu rozplácla rukou, potřela vodou a posypala mletým kmínem. Upečené dozlatova je dobré ještě lehce potřít vodou. Musím přiznat, že mi chutnají ještě více, než s kysaným zelím.

Komentáře k receptu Zelné kapsy z pivního těsta a něco navíc