Kváskový chléb podle Jany
Pečení vlastního chleba se nejdříve stalo módou, ale dnes je to již zcela běžný jev. I když soukromé pekárny úspěšně konkurují supermarketům a dobrý chleba je již možné si koupit, přece jen není nad domácí.
Suroviny pro 1 kus
1kus
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 9 271 kJ / 2 216 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 64,63 g |
Tuky | 11,58 g |
Vláknina | 36,06 g |
Cholesterol | 0 mg |
Sodík | 6,42 g |
Sůl | 16,00 g |
Sacharidy | 445,25 g |
Postup přípravy
Krok 1: Večer smícháme 2 lžíce kvásku, 300 g žitné mouky a 300 ml vody, přes noc necháme 10-12 hodin kvasit přikryté igelitem (druhý den je těstíčko řidší pórovité, s bublinkami a příjemně voní).
Krok 2: Pak přidáme mouku pšeničnou chlebovou (smíchanou se solí) a cca 100 ml vody (opatrně, přilévat raději pomalu) a vymícháme husté téměř nelepivé těsto.
Krok 3: Necháme kynout v míse přikryté igelitem 2-3 hodiny (dokud nezdvojnásobí objem).
Krok 4: Překlopíme na lehce pomoučněný vál, propracujeme a vytvarujeme bochánek. Vložíme do ošatky vysypané hladkou moukou smíchanou s kukuřičným škrobem.
Krok 5: Opět necháme 1-1,5 hodiny kynout přikryté igelitem.
Krok 6: Dobře vykynuté těsto poznáme tak, pokud vtlačíme důlek prstem a těsto se vrací velmi pomalu nahoru, je těsto správně vykynuté.
Krok 7: Troubu i s plechem vyhřejeme na 250 °C.
Krok 8: Chléb opatrně překlopíme z ošatky na rozpálený lehce pomoučněný plech, vložíme do trouby, zastříkáme horkou vodou z rozprašovače.
Krok 9: 10 minut pečeme na 250 °C, poté snížíme na 200 °C a podle velikosti chleba pečeme 25-35 minut. Během pečení jednou otáčíme.
Krok 10: Upečený chléb má hnědou kůrku nahoře i zespod a při zaklepání zespodu zní dutě.
Krok 11: Necháme vychladnout na mřížce.
Zveřejněno 23. 1. 2014
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Kváskový chléb podle Jany
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/m6nn
Moje poznámka
Kváskový chléb podle Jany
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/m6nn
Nejnovější recepty
Gravlax vejce
Přidáno před 14 hodinami
Cuketové válečky ve slanině
Přidáno 1. 5. 2025 09:43
Losos na pánvi s pikantní česnekovou chilli omáčkou
Přidáno 1. 5. 2025 06:19
Řezy s pudinkem a ostružinami
Přidáno 1. 5. 2025 04:28
Litý meruňkový koláč s ostružinami
Přidáno 1. 5. 2025 04:21
Odlehčená salámová pomazánka
Přidáno 1. 5. 2025 04:13
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Makronky Danča
Malickakucharka před 13 minutami
Rebarborový koláč
JitkaJS před 1 hodinou
Ořechový chlebíček s čokoládou
Yanushka před 2 hodinami
Čočka na kyselo
el.mencl před 2 hodinami
Bramboračka se smetanou a sušenými houbami na maďarský způsob
Kamkara před 2 hodinami
Čokoládovo-banánové muffiny
Vitek2015 před 4 hodinami
Kedlubnový salát s vejci a medvědím česnekem
Krista56 před 4 hodinami
Domácí větrníky
Nanina před 12 hodinami
Litý perník
Lenka Sedlackova před 14 hodinami
Pomazánka z červené řepy s křenem
monyss před 15 hodinami
Tématické fráze:
recept na kváskový chleba,
kváskový chléb recept,
kde sehnat sušený chlebový kvásek,
kváskový chléb,
recept na chleba,
recept chleba ze sušeného kvásku,
kvaskovy chleba recept,
recept na kváskový chléb,
kváskovy chleba,
top hecepty kvaskovy chleba,
chleb z kvasku,
kváskový chleba přes noc,
pomer vody a mouky na chleba,
chleba ze sušeneho kvásku,
kváskový chléb bez práce,
recept na poctivý kváskový chléb recept,
chléb z živého kvásku,
alemari kvaskovy chleba recept,
skvělý recept na kváskový chléb,
práce s kváskem
Suroviny:
mouka žitná chlebová,
mouka chlebová pšeničná,
sůl,
kmín celý,
kvásek,
voda
Komentáře (17)
Pokouším se o kvásek doma,sice začíná pěkně bublinkovat,ale vyrostl zatím jen max. o 2cm do rána spadnul,tak jsem nakrmila...snad bude stoupat víc a víc po každým nakrmení,abych jej mohla použít na chleba.Položila jsem jej v plastovém kyblíku do misky a posadila na SEpTop Box,který mírně topí...
Pokud se zadaří vyzkouším tenhle Tvůj receptík,se mi zamlouvá ze všech nejvíc.Chlebík máš krásně vysoký