Omáčky M, O, P (meruňková, myslivecká, okurková speciál, z moravské klobásy, papriková)
Suroviny
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
| Energie | 6 950 kJ / 1 661 kcal |
|---|---|
| Bílkoviny | 24,24 g |
| Tuky | 127,80 g |
| Vláknina | 20,89 g |
| Cholesterol | 117 mg |
| Sodík | 126 mg |
| Sůl | 0,10 g |
| Sacharidy | 86,75 g |
Postup přípravy
Krok 1: Meruňková omáčka:
Ze sádla a mouky připravíme světlou jíšku, zalijeme mlékem smíchaným s vodou, přidáme posekané meruňky a dobře povaříme. Povařenou omáčku i s meruňkami dobře rozmixujeme a dochutíme cukrem a solí. Z nakládaných meruněk přidáváme i šťávu. Podáváme k vařenému masu z polévek. Krok 2: Myslivecká hnědá omáčka:
Houby pokrájené na plátky osmahneme na oleji dozlatova, přidáme posekanou cibuli, zalijeme bílým vínem a povaříme. Na závěr přilijeme základní hnědou omáčku, posekaný estragon a pažitku. Podle chuti přisolíme. Podáváme ke všem masům upraveným na grilu a k minutkám. . Krok 3: Okurková omáčka "speciál":
Očištěnou okurku nastrouháme na tenká kolečka, přidáme utřený česnek se solí, sůl, pepř, zalijeme trochou vody a povaříme doměkka (podle toho, jak kdo chce měkké, já nevařím vůbec, jen dobře prošlehám vidličkou). Po odstavení přidáme tvaroh zředěný trochou vinného octa (vyšlehat ponorným mixérem), posekaný kopr a pažitku. Promícháme. Podáváme ke grilovaným masům a opečené uzenině. Krok 4: Omáčka z moravské klobásy:
Na sádle zpěníme posekanou cibuli, zaprášíme moukou a červenou paprikou, osmahneme, zalijeme vývarem a dobře provaříme. Na závěr přidáme rozemleté nebo drobně nakrájené moravské klobásy, mírně povaříme a dochutíme pepřem a solí. Krok 5: Papriková omáčka ze zelených paprik:
Drobně pokrájenou cibuli a nakrájenou papriku podusíme na oleji, přimícháme rajčatový protlak (šťávu), podle potřeby zředíme vývarem, osolíme, opepříme, krátce povaříme. Podáváme k pečenému masu.
Ze sádla a mouky připravíme světlou jíšku, zalijeme mlékem smíchaným s vodou, přidáme posekané meruňky a dobře povaříme. Povařenou omáčku i s meruňkami dobře rozmixujeme a dochutíme cukrem a solí. Z nakládaných meruněk přidáváme i šťávu. Podáváme k vařenému masu z polévek. Krok 2: Myslivecká hnědá omáčka:
Houby pokrájené na plátky osmahneme na oleji dozlatova, přidáme posekanou cibuli, zalijeme bílým vínem a povaříme. Na závěr přilijeme základní hnědou omáčku, posekaný estragon a pažitku. Podle chuti přisolíme. Podáváme ke všem masům upraveným na grilu a k minutkám. . Krok 3: Okurková omáčka "speciál":
Očištěnou okurku nastrouháme na tenká kolečka, přidáme utřený česnek se solí, sůl, pepř, zalijeme trochou vody a povaříme doměkka (podle toho, jak kdo chce měkké, já nevařím vůbec, jen dobře prošlehám vidličkou). Po odstavení přidáme tvaroh zředěný trochou vinného octa (vyšlehat ponorným mixérem), posekaný kopr a pažitku. Promícháme. Podáváme ke grilovaným masům a opečené uzenině. Krok 4: Omáčka z moravské klobásy:
Na sádle zpěníme posekanou cibuli, zaprášíme moukou a červenou paprikou, osmahneme, zalijeme vývarem a dobře provaříme. Na závěr přidáme rozemleté nebo drobně nakrájené moravské klobásy, mírně povaříme a dochutíme pepřem a solí. Krok 5: Papriková omáčka ze zelených paprik:
Drobně pokrájenou cibuli a nakrájenou papriku podusíme na oleji, přimícháme rajčatový protlak (šťávu), podle potřeby zředíme vývarem, osolíme, opepříme, krátce povaříme. Podáváme k pečenému masu.
Zveřejněno 18. 9. 2019
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Omáčky M, O, P (meruňková, myslivecká, okurková speciál, z moravské klobásy, papriková)
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/k3vK
Moje poznámka
Omáčky M, O, P (meruňková, myslivecká, okurková speciál, z moravské klobásy, papriková)
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/k3vK
Nejnovější recepty
Pšenično - žitné sádlové pečivo
Přidáno před 9 hodinami
Nepečené Lotus kuličky
Přidáno před 14 hodinami
Burizonové kuličky
Přidáno před 15 hodinami
Vepřové nudličky na pórku s česnekem
Přidáno před 16 hodinami
Mrkvovo-sýrové placky (vhodné i pro diabetiky)
Přidáno před 16 hodinami
Cuketa na kari a česneku s nakládanou červenou paprikou
Přidáno 15. 12. 2025 18:22:09
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Pikantní pečená kuřecí křídla
petrp před 6 hodinami
Kuře na paprice (i pro začátečníky)
Patoja před 6 hodinami
Rakvičkové jednohubky bez amonia
JanaK24 před 8 hodinami
Nejlepší marokánky
veronikatun před 8 hodinami
Máslový krém na vánoční cukroví
Hanka112 před 8 hodinami
Pravý vajíčkový salát podle ČSN
dedektonik před 9 hodinami
Pařížské tyčinky od maminky
KralicekZ před 9 hodinami
Mrkvovo-sýrové placky (vhodné i pro diabetiky)
Wikki před 10 hodinami
Drožďová pomazánka s vločkami
magdalenka před 10 hodinami
Bezlepková vánoční štola
mirka3 před 10 hodinami
Tématické fráze:
myslivecká omáčka,
omačka že sadla
Suroviny:
sádlo,
mouka hladká,
mléko,
smetana sladká,
cukr,
víno bílé,
houby,
protlak rajčatový,
olej,
cibule,
estragon,
petrželka,
tvaroh kostka,
česnek,
pepř,
ocet vinný,
pažitka,
klobása moravská,
sádlo,
cibule,
mouka hladká,
paprika sušená sladká,
vývar,
pepř,
paprika čerstvá zelená,
olej,
cibule,
protlak rajčatový,
vývar zeleninový,
pepř
Komentáře (4)
Z toho pouze 4 rcp s použitím salátové okurky...
Z toho POUZE 1 recept, kde je jen tak mimochodem v postupu zmíněno "já nevařím vůbec,"
MamlajdaD:
Taky nevařím