Suroviny
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 9 789 kJ / 2 340 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 28,88 g |
Tuky | 174,17 g |
Vláknina | 40,49 g |
Cholesterol | 66 mg |
Sodík | 1,15 g |
Sůl | 2,89 g |
Sacharidy | 148,22 g |
Postup přípravy
Krok 1: Kari omáčka:
Nakrájíme polovinu cibule, zpěníme na 1 lžíci oleje, přidáme 2 lžíce mouky, osmahneme, vmícháme kari koření a zalijeme mlékem. Pak omáčku rozšleháme nebo rozmixujeme, osolíme, povaříme a odstavíme z ohně. Zašleháme do ní 1 lžíci másla, až omáčka zkrémovatí.
Podáváme s rýží, do které přidáme sterilovaný hrášek a kousky ananasového kompotu. Pokud je někdo masový, může přidat vařené kuřecí maso (hodí se i dušené nebo zbylé pečené - lépe bez kůže). Krok 2: Karotková omáčka:
Karotku nakrájíme na tenká kolečka a vaříme v osolené vodě, do níž jsme přidali olej, bobkový list, kuličky pepře a nového koření a hřebíček, asi 15 minut. Pak koření vyndáme, omáčku ochutíme citrónovou šťávou nebo octem a cukrem. Na závěr vmícháme bílou jíšku z másla a mouky, zředěnou mlékem nebo smetanou, promícháme a provaříme alespoň 5 minut (míchat, nepřipálit!). Omáčku můžeme také rozmixovat.
Podáváme s těstovinami, rýží nebo bramborami. Navrch posypeme parmazánem nebo ementálem. Krok 3: Kokosová omáčka:
Strouhaný kokos smícháme s trochou vařící vody a po 5 minutách slijeme. Ještě 2x opakujeme z toho důvodu, abychom docílili 12 lžic kokosového výluhu. Pak do něj přidáme stroužek rozetřeného česneku a necháme odležet. Pokrájenou cibuli a druhý stroužek česneku osmažíme na tuku, přidáme kokosové mléko, jemně usekané chilli papričky a sůl, jemně promícháme, dochutíme citrónovou šťávou, zamícháme a necháme zhoustnout pomocí solamylu.
Použijeme na pikantní grilovaná masa, ryby, drůbež a podobně. Krok 4: Kořeněná omáčka:
Na tuku zpěníme drobně pokrájenou cibuli, osmažíme do růžova, zasypeme moukou a uděláme světlou jíšku. Pak vmícháme papriku, hořčici, zalijeme vývarem a povaříme. Přidáme jemně pokrájenou okurku, osolíme a vmícháme smetanu. Nakonec přimícháme bílý a černý pepř. Krok 5: Z kuřecích drůbků:
Kuřecí drůbky spolu s kořenovou zeleninou a kostkou masoxu uvaříme. Měkké maso obereme a nakrájíme na kousky. V mírně osolené vodě uvaříme malé růžičky květáku. Mezitím připravíme těsto na knedlíčky: Do suchých nastrouhaných rohlíků dáme žloutky, mléko, sekanou petrželku, rozpuštěné máslo, nastrouhaný muškátový oříšek a špetku soli. Po promísení vmícháme z bílků ušlehaný sníh. Z těsta pak děláme knedlíčky o průměru 2-3 cm.
Na oleji zpěníme drobně nakrájenou cibuli, zaprášíme moukou a po zrůžovění zalijeme vývarem. Vložíme kousky masa, knedlíčky a chvíli společně povaříme. Pokud použijeme větší množství vývaru, budeme mít dobrou polévku. Větším jedlíkům k omáčce podáváme rýži.
Nakrájíme polovinu cibule, zpěníme na 1 lžíci oleje, přidáme 2 lžíce mouky, osmahneme, vmícháme kari koření a zalijeme mlékem. Pak omáčku rozšleháme nebo rozmixujeme, osolíme, povaříme a odstavíme z ohně. Zašleháme do ní 1 lžíci másla, až omáčka zkrémovatí.
Podáváme s rýží, do které přidáme sterilovaný hrášek a kousky ananasového kompotu. Pokud je někdo masový, může přidat vařené kuřecí maso (hodí se i dušené nebo zbylé pečené - lépe bez kůže). Krok 2: Karotková omáčka:
Karotku nakrájíme na tenká kolečka a vaříme v osolené vodě, do níž jsme přidali olej, bobkový list, kuličky pepře a nového koření a hřebíček, asi 15 minut. Pak koření vyndáme, omáčku ochutíme citrónovou šťávou nebo octem a cukrem. Na závěr vmícháme bílou jíšku z másla a mouky, zředěnou mlékem nebo smetanou, promícháme a provaříme alespoň 5 minut (míchat, nepřipálit!). Omáčku můžeme také rozmixovat.
Podáváme s těstovinami, rýží nebo bramborami. Navrch posypeme parmazánem nebo ementálem. Krok 3: Kokosová omáčka:
Strouhaný kokos smícháme s trochou vařící vody a po 5 minutách slijeme. Ještě 2x opakujeme z toho důvodu, abychom docílili 12 lžic kokosového výluhu. Pak do něj přidáme stroužek rozetřeného česneku a necháme odležet. Pokrájenou cibuli a druhý stroužek česneku osmažíme na tuku, přidáme kokosové mléko, jemně usekané chilli papričky a sůl, jemně promícháme, dochutíme citrónovou šťávou, zamícháme a necháme zhoustnout pomocí solamylu.
Použijeme na pikantní grilovaná masa, ryby, drůbež a podobně. Krok 4: Kořeněná omáčka:
Na tuku zpěníme drobně pokrájenou cibuli, osmažíme do růžova, zasypeme moukou a uděláme světlou jíšku. Pak vmícháme papriku, hořčici, zalijeme vývarem a povaříme. Přidáme jemně pokrájenou okurku, osolíme a vmícháme smetanu. Nakonec přimícháme bílý a černý pepř. Krok 5: Z kuřecích drůbků:
Kuřecí drůbky spolu s kořenovou zeleninou a kostkou masoxu uvaříme. Měkké maso obereme a nakrájíme na kousky. V mírně osolené vodě uvaříme malé růžičky květáku. Mezitím připravíme těsto na knedlíčky: Do suchých nastrouhaných rohlíků dáme žloutky, mléko, sekanou petrželku, rozpuštěné máslo, nastrouhaný muškátový oříšek a špetku soli. Po promísení vmícháme z bílků ušlehaný sníh. Z těsta pak děláme knedlíčky o průměru 2-3 cm.
Na oleji zpěníme drobně nakrájenou cibuli, zaprášíme moukou a po zrůžovění zalijeme vývarem. Vložíme kousky masa, knedlíčky a chvíli společně povaříme. Pokud použijeme větší množství vývaru, budeme mít dobrou polévku. Větším jedlíkům k omáčce podáváme rýži.
Zveřejněno 6. 9. 2019
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Omáčky K (kari, karotková, kokosová, kořeněná a z kuřecích drůbků
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/MrPP
Moje poznámka
Omáčky K (kari, karotková, kokosová, kořeněná a z kuřecích drůbků
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/MrPP
Nejnovější recepty
Bylinkové pesto
Přidáno před 1 hodinou
Grilovaný chřest s pikantním přelivem a sezamem
Přidáno před 6 hodinami
Vepřová směs se zeleninou a hranolkami
Přidáno před 7 hodinami
Kuřecí prsa se zeleninou z jednoho pekáče
Přidáno před 8 hodinami
Bulgur s restovanou zeleninou, sýrem a klíčky
Přidáno před 10 hodinami
Rychlé kynuté knedlíky s rebarborou
Přidáno před 15 hodinami
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Vepřový pekáček s hlávkovým zelím a noky
Sahula před 1 hodinou
Kuřecí stehna na hlávkovém zelí
Sahula před 1 hodinou
Vepřový plátek v rozlítané omáčce v pomalém hrnci
radekfiala před 3 hodinami
Halušky s brynzou pro Dášenku
Alamatej před 3 hodinami
Vepřová játra koloniála Jíry
Sahula před 3 hodinami
Vepřová játra na slanině
Sahula před 3 hodinami
Sekaná
evik_svistik před 4 hodinami
Kopřivový špenát
Jan_Nepomuk před 5 hodinami
Zapečený chřest s kuřecím masem
danamamina před 6 hodinami
Tvarohové řezy
Saratice před 9 hodinami
Tématické fráze:
karotkova omáčka,
kokosová omáčka,
testoviny s karotkovou omackou
Suroviny:
olej,
cibule,
mouka hladká,
koření kari,
mléko,
sůl,
máslo,
kompot ananasový,
karotka,
olej,
bobkový list,
pepř celý,
koření nové koření,
koření hřebíček,
sůl,
cukr,
mléko,
kokos strouhaný,
česnek,
cibule,
tuk,
solamyl,
chilli paprika čerstvá,
sůl,
šťáva citronová,
tuk,
mouka hladká,
cibule,
sůl,
paprika sušená pálivá,
pepř černý,
okurky sterilované,
hořčice,
vývar,
smetana kysaná,
drůbky kuřecí,
játra kuřecí,
zelenina kořenová,
bujón zeleninový,
květák,
cibule,
mouka hladká,
ořech muškátový,
sůl,
rohlík,
vejce,
mléko,
máslo,
nať petrželová,
ořech muškátový,
sůl
Komentáře (2)