Obyčejný guláš - z babiččiných receptů
Obyčejný recept na hovězí guláš z kližky je důkazem toho, že v jednoduchosti je krása. Guláš, který voní osmaženou cibulkou, majoránkou a česnekem, má plnou masovou chuť, krásnou barvu a není ho potřeba ničím zahušťovat.
Suroviny pro 6 porcí
6porcí
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 6 524 kJ / 1 559 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 212,50 g |
Tuky | 60,54 g |
Vláknina | 12,55 g |
Cholesterol | 507 mg |
Sodík | 4,01 g |
Sůl | 10,00 g |
Sacharidy | 36,75 g |
Postup přípravy
Krok 1: Očištěné, omyté a osušené maso nakrájíme na kostky 3-4 cm velké. Cibuli nasekáme nahrubo.
Krok 2: V hluboké pánvi rozpustíme sádlo, přidáme olej - spojení více druhů tuku dodá lepší chuť. Na tuku osmažíme dohněda cibuli, nejprve nemícháme moc často, ale když začne tmavnout, dáváme pozor, aby se nepřipálila (byla by hořká).
Krok 3: Zapneme troubu na 170 °C (horní/dolní ohřev) a rošt dáme do spodní části. K osmažené cibuli přilijeme trošku vývaru (nebo vody) a promícháme, aby na dně nebylo nic přichyceného a cibule změkla. Když se tekutina odpaří a zbude tuk, vložíme maso a orestujeme ze všech stran, aby se zatáhlo.
Krok 4: Přidáme kmín, sůl, pepř, papriku (v tuku udělá barvu), promícháme a podlijeme vývarem. Vše přendáme do nádoby, určené do trouby a přiklopené pečeme zhruba 90 minut.
Krok 5: Zkusíme, jestli je maso měkké a podle potřeby ještě necháme péct. Když je hotové dle našich představ, přidáme prolisovaný česnek, promnutou majoránku a necháme odkryté provařit, aby guláš nezkysl.
Krok 6: Podáváme s čerstvým chlebem, posypaný čerstvou cibulí a dle chuti i nasekanou pálivou papričkou. Hodí se k němu i těstoviny nebo knedlíky.
Zveřejněno 25. 5. 2020
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Obyčejný guláš - z babiččiných receptů
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/rA5k
Moje poznámka
Obyčejný guláš - z babiččiných receptů
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/rA5k
Nejnovější recepty
Kuřecí orzo
Přidáno před 2 hodinami
Kuřecí nudličky se zeleninou a houbami
Přidáno před 10 hodinami
Vepřové nudličky s lesními houbami
Přidáno před 10 hodinami
Flíčky s lesními houbami
Přidáno před 10 hodinami
Kuskus se sušenými rajčaty
Přidáno před 17 hodinami
Cuketový sachr
Přidáno před 20 hodinami
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Utopenci - ráno naložit, večer baštit
Slavista62 před 11 minutami
Vepřová pečeně s brambory a mrkví
Martin87 před 1 hodinou
Hrušková marmeláda
RenataMaresova před 1 hodinou
Utopenci - nejlepší co známe
Slavista62 před 2 hodinami
Kuřecí nudličky na pivu a balsamiku
Wokurky před 2 hodinami
Pečené plněné papriky
Adrienalis před 3 hodinami
Segedínský salát podle ČSN
Sahula před 10 hodinami
Pečená švestková povidla
Petik05 před 10 hodinami
Belgické vafle
ne.honzula12 před 13 hodinami
Zapečené špecle se smaženou cibulkou
Linerka před 13 hodinami
Suroviny:
kližka hovězí,
sádlo,
olej,
cibule,
paprika sušená sladká,
paprika sušená pálivá,
kmín drcený,
sůl,
pepř mletý,
vývar hovězí,
česnek,
majoránka,
cibule,
Komentáře (34)
Naváži na svůj předešlý komentář:
Pokud babička opravdu dávala do HOVĚZÍHO guláše hovězí vývar, pak:
a) vyvařovala u nějakého nelakotného Trautenberka
b) ááá nééébo by se rcp měl jmenovat "NEobyčejný guláš - z babiččiných receptů"
***
zdánlivě OT
V rcp NENÍ
Říkají to všichni...
...ale na druhý den nepoznám, zda je guláš lepšejší než byl včéééra
No a abych vařil čerstvý guláš jen proto abych ho porovnal s tím včerejším, tak k tomu se, i při své pošetilosti, ne a ne odhodlat
No, zvyk je železná košile, že
Tak jako se u nás dává do sladkých těst špetka soli, tak pro kolegyni z poza Moravy je to nepřijatelné, neb u nich se to nikdy nedělalo...
Píšete: "K osmažené cibuli přilijeme trošku vývaru (nebo vody)..."
A proč?
Konkrétně u guláše když k dozlatova usmažené cibuli přidám na kostky pokrájené maso, tak toto po chvilce pustí dostatek šťávy (tedy jako bych přilil vodu), po povolení přípečků a odpaření až na tuk přidávám (po přidání papriky) po troškách další tekutinu a dusím a dusím
Ve finále je cibule tak jako tak "na máčku" (jak se u nás říká)
Papiňáky som mala tiež dva (prvý bol "kukta" donesený z Maďarska). Kedysi, keď boli deti malé, som používala často. Ale som sa ich zriekla, boli asi z hliníka, vyhodila som, zaberali miesto v špajzi.