Babiččin barevný sulc
I když řada lidí kolenem opovrhuje, jde o jednu z nejchutnějších částí prasete vůbec. Maso z něj má krátká vlákna bohatě prorostlá kolagenem, takže je úžasně šťavnaté. Vhodné je nejen na ovar či pečení v celku, ale také pro přípravu sulcu.
Suroviny pro 1 dávka
1dávka
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 1 374 kJ / 328 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 13,41 g |
Tuky | 1,74 g |
Vláknina | 35,47 g |
Cholesterol | 0 mg |
Sodík | 599 mg |
Sůl | 1,37 g |
Sacharidy | 52,97 g |
Postup přípravy
Krok 1: Vepřové koleno, nožičky důkladně očistíme a dáme do velkého hrnce, zalijeme vodou a osolíme. Přidáme bobkový list, nové koření a celý černý pepř. Vaříme doměkka asi 2-2,5 hodiny. Koleno a nožičky vyjmeme z vývaru.
Krok 2: Z kolena obereme maso a asi třetinu nakrájíme na větší kusy, zbytek nasekáme nahrubo.
Z nožiček též obereme maso i kůži a umeleme najemno. Vývar zredukujeme na 1 litr a přecedíme ho. Nakrájené i umleté maso dáme opět do vývaru. Krok 3: Hrášek necháme rozmrazit. Mrkev a celer oloupeme, nakrájíme na kostičky a podusíme v osolené vodě do změknutí. Scedíme, propláchneme pod studenou vodou a necháme okapat. Cibule oloupeme a nakrájíme najemno. Krok 4: Do vývaru s masem přidáme mrkev, celer, hrášek a cibuli. Ochutíme octem, solí a pepřem a vše promícháme. Směs nalijeme do formy nebo pekáče a necháme v chladničce ztuhnout. Sulc nakrájíme, ozdobíme červenou cibulí a podáváme s octem a k tomu jako přílohu zvolíme chléb.
Z nožiček též obereme maso i kůži a umeleme najemno. Vývar zredukujeme na 1 litr a přecedíme ho. Nakrájené i umleté maso dáme opět do vývaru. Krok 3: Hrášek necháme rozmrazit. Mrkev a celer oloupeme, nakrájíme na kostičky a podusíme v osolené vodě do změknutí. Scedíme, propláchneme pod studenou vodou a necháme okapat. Cibule oloupeme a nakrájíme najemno. Krok 4: Do vývaru s masem přidáme mrkev, celer, hrášek a cibuli. Ochutíme octem, solí a pepřem a vše promícháme. Směs nalijeme do formy nebo pekáče a necháme v chladničce ztuhnout. Sulc nakrájíme, ozdobíme červenou cibulí a podáváme s octem a k tomu jako přílohu zvolíme chléb.
Zveřejněno 7. 3. 2021
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Babiččin barevný sulc
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/gwJ9
Moje poznámka
Babiččin barevný sulc
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/gwJ9
Nejnovější recepty
Čalamáda
Přidáno před 26 minutami
Švestkový crumble s ořechy
Přidáno před 1 hodinou
Muffiny se švestkami a mákem
Přidáno před 17 hodinami
Kančí nudličky
Přidáno před 17 hodinami
Nakládaný křen
Přidáno před 23 hodinami
Jednoduchá pomazánka z uzeného masa
Přidáno 12. 9. 2025 14:11:06
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Rajčatový protlak
douver před 4 minutami
Karamelové zelí
Jaroslav.gois@gmail.com před 29 minutami
Štrúdl z pomazánkového másla
Picik před 1 hodinou
Cuketové Míša řezy
Beruna před 1 hodinou
Rychlý jablečný štrúdl - listové těsto
Ilack před 2 hodinami
Drobenka na koláč
Pavluska75 před 2 hodinami
Hrníčkový borůvkový koláč na plechu
Bertas před 2 hodinami
Extra rychlé lívance
Cecilka21 před 3 hodinami
Nejlepší špenát
Ellen1 před 3 hodinami
Koprová omáčka
albatevi před 3 hodinami
Suroviny:
koleno vepřové,
nožička vepřová,
sůl,
bobkový list,
koření nové koření,
pepř černý,
cibule,
hrášek mražený,
mrkev,
celer,
ocet,
pepř mletý,
cibule červená
Komentáře (3)
Osobne tez necham vyvar vystydnout a sadlo seberu a to tedy nejen pri priprave sulcu, "odmastuji" i vyvar na polevku