Pampeliškový „med“... tak trochu jarně vymazlený
Louka plná rozkvetlých pampelišek. To přímo vybízí k přípravě pampeliškového medu, ze kterého můžete po zředění vodou připravit osvěžující nápoj, nebo jej využijete jako sladidlo do čaje. Med je navíc vhodný při nachlazení.
Suroviny pro 4 litry
4litry
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 42 371 kJ / 10 127 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 2,52 g |
Tuky | 1,44 g |
Vláknina | 8,28 g |
Cholesterol | 0 mg |
Sodík | 27 mg |
Sůl | 0,00 g |
Sacharidy | 2 521,96 g |
Postup přípravy
Krok 1: Citron a pomeranč nakrájejte na kolečka (pokud máte bio, tak i s kůrou) a společně s pampeliškovými květy, kopřivami a smrkovými výhonky zalijte vodou.
Krok 2: Povařte 15 minut a pak nechte min 24 hodin louhovat. Občas lehce promíchejte.
Krok 3: Druhý den nálev přeceďte (přes hustý cedník nebo plenu).
Krok 4: Přidejte cukr a vařte zhruba 80 min, dokud sirup nezhoustne. Na posledních 15 min přidejte mátu, kterou poté vyndejte.
Krok 5: Sirup nalévejte do ještě horkých vyvařených sklenic, zazátkujte a nechte chladnout víčkem dolů.
Zveřejněno 2. 5. 2014
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Pampeliškový „med“... tak trochu jarně vymazlený
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/67XN
Moje poznámka
Pampeliškový „med“... tak trochu jarně vymazlený
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/67XN
Nejnovější recepty
Uzená kuřecí stehna s baby špenátem
Přidáno před 6 hodinami
Chuťovky z listového těsta
Přidáno před 8 hodinami
Těstoviny s treskou a pepřem
Přidáno před 16 hodinami
Vepřová plec se špenátem
Přidáno před 22 hodinami
Makovec s hruškami
Přidáno 19. 10. 2025 10:00:02
Kachna s medem a jablky
Přidáno 19. 10. 2025 08:03:01
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Španělské ptáčky
Jan@Novy před 14 minutami
Domácí šunka z králičího masa
Romanesku před 31 minutami
Kuře na paprice
Kajkajak před 48 minutami
Tažený štrúdl
Majkaa před 53 minutami
Pomazánka ala krab (krabí tyčinky)
Nippon před 59 minutami
Rychlá houbovo-kmínová polévka s krupicovými nočky
essinKa před 1 hodinou
Pečená švestková povidla
Prakva před 2 hodinami
Hrníčkový borůvkový koláč na plechu
Zdenislavka před 4 hodinami
Kuře na zelí
kimlo před 4 hodinami
Snídaně "Velbloudí dech"
topsysel před 5 hodinami
Tématické fráze:
med z pampelišek za studena,
pampeliškový med od babičky,
pampeliškový med za studena,
pampeliškový med recept za studena,
pampeliškový med recept od babičky,
pampeliškový sirup recept za studena,
pampeliškový sirup za studena,
kdy sbírat pampelišky na med,
pampeliškový med s pomerančem,
med z máty,
smrkový med za studena,
recept pampeliškový med bio,
pampeliškový med se smrkovými výhonky,
pampeliškový med s kopřivou,
pampeliškový med pomeranč,
maminčiny recepty pampeliškový med,
pampeliškový med,
pampeliškový med s na pomerančích,
pampeliškový med zastudena,
jak zředit pampeliškový med
Suroviny:
květy pampeliškové,
citron,
pomeranče,
kopřivy,
smrkový v ýhonek,
voda,
cukr,
máta
Komentáře (19)
oprané pampelišky a další ingredience se napřed nechá vyluhovat a druhý den se přecedí a potom vaří s přidáním cukru. Dělám už přes 30 let a je výborný. Vařím 1,5 hod. i více, dle toho, jak chcete mít med hustý.
Kacka Z.:
Tož zkuste sirup: https://www.toprecepty.cz/recept/11950-pampeliskov...
Škoda,že u nás už pampelišky odkvétají
Máš velice krásné foto