Pampeliškový „med“... tak trochu jarně vymazlený
Louka plná rozkvetlých pampelišek. To přímo vybízí k přípravě pampeliškového medu, ze kterého můžete po zředění vodou připravit osvěžující nápoj, nebo jej využijete jako sladidlo do čaje. Med je navíc vhodný při nachlazení.
Suroviny pro 4 litry
4litry
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 42 371 kJ / 10 127 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 2,52 g |
Tuky | 1,44 g |
Vláknina | 8,28 g |
Cholesterol | 0 mg |
Sodík | 27 mg |
Sůl | 0,00 g |
Sacharidy | 2 521,96 g |
Postup přípravy
Krok 1: Citron a pomeranč nakrájejte na kolečka (pokud máte bio, tak i s kůrou) a společně s pampeliškovými květy, kopřivami a smrkovými výhonky zalijte vodou.
Krok 2: Povařte 15 minut a pak nechte min 24 hodin louhovat. Občas lehce promíchejte.
Krok 3: Druhý den nálev přeceďte (přes hustý cedník nebo plenu).
Krok 4: Přidejte cukr a vařte zhruba 80 min, dokud sirup nezhoustne. Na posledních 15 min přidejte mátu, kterou poté vyndejte.
Krok 5: Sirup nalévejte do ještě horkých vyvařených sklenic, zazátkujte a nechte chladnout víčkem dolů.
Zveřejněno 2. 5. 2014
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Pampeliškový „med“... tak trochu jarně vymazlený
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/67XN
Moje poznámka
Pampeliškový „med“... tak trochu jarně vymazlený
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/67XN
Nejnovější recepty
Rychlý borůvkový koláč
Přidáno před 1 hodinou
Letní dort s tvarohem
Přidáno před 1 hodinou
Rychlé řezy se zakysankou a ovocem
Přidáno před 2 hodinami
Listové koláčky s krémovou náplní a džemem
Přidáno před 2 hodinami
Broskvové knedlíky vařené v páře
Přidáno před 4 hodinami
Vepřová panenka s omáčkou s cuketou a sušenými rajčaty
Přidáno před 4 hodinami
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Polévka z mletého masa - oblíbená ze školní jídelny
Leiinka před 45 minutami
Sendvič caprese
Runser před 58 minutami
Katův šleh a bramboráčky
Berdey před 1 hodinou
Vepřové plátky s česnekem a majoránkou
stefi.f47 před 1 hodinou
Segedínský guláš
Marus28 před 1 hodinou
Meruňkové řezy s tvarohem
Ryskova7 před 1 hodinou
Vepřové maso na mrkvi
mafinka888 před 2 hodinami
Vepřové kostky se smetanou
mafinka888 před 2 hodinami
Špaldový chléb rychlý, bez hnětení, v troubě
Jan Nemec před 2 hodinami
Jednoduché zapékané těstoviny
Jan Nemec před 2 hodinami
Tématické fráze:
med z pampelišek za studena,
pampeliškový med od babičky,
pampeliškový med za studena,
pampeliškový med recept za studena,
pampeliškový med recept od babičky,
pampeliškový sirup recept za studena,
pampeliškový sirup za studena,
kdy sbírat pampelišky na med,
pampeliškový med s pomerančem,
med z máty,
smrkový med za studena,
recept pampeliškový med bio,
pampeliškový med se smrkovými výhonky,
pampeliškový med s kopřivou,
pampeliškový med pomeranč,
maminčiny recepty pampeliškový med,
pampeliškový med,
pampeliškový med s na pomerančích,
pampeliškový med zastudena,
jak zředit pampeliškový med
Suroviny:
květy pampeliškové,
citron,
pomeranče,
kopřivy,
smrkový v ýhonek,
voda,
cukr,
máta
Komentáře (19)
oprané pampelišky a další ingredience se napřed nechá vyluhovat a druhý den se přecedí a potom vaří s přidáním cukru. Dělám už přes 30 let a je výborný. Vařím 1,5 hod. i více, dle toho, jak chcete mít med hustý.
Kacka Z.:
Tož zkuste sirup: https://www.toprecepty.cz/recept/11950-pampeliskov...
Škoda,že u nás už pampelišky odkvétají
Máš velice krásné foto