Suroviny pro 5 porcí
5porcí
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 6 790 kJ / 1 623 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 43,20 g |
Tuky | 35,47 g |
Vláknina | 116,35 g |
Cholesterol | 90 mg |
Sodík | 290 mg |
Sůl | 0,51 g |
Sacharidy | 224,54 g |
Postup přípravy
Krok 1: Připravíme plech, na který rozprostřeme papír na pečení tak, aby papír chránil i stěny plechu. Asi jako když pečeme sladkou roládu. Troubu zapneme a termostat nastavíme na 200 °C.
Krok 2: Do mísy vložíme všechny nastrouhané syrové brambory. Tekutinu z brambor slijeme. K bramborám přidáme drobně nasekané podušené houby (jako obměnu lze i nasekané škvarky či nasekané sušené švestky), 70 g krupice, 2 žloutky, sůl, majoránku a mletý černý pepř. Přidáme i 250 ml kefíru. Měchačkou těsto na toč důkladně promícháme.
Krok 3: Ze dvou bílků vyšleháme pevný sníh. Já k bílkům přidávám vždy špetku soli. Sníh zapracujeme do těsta ručně. Těsto přelijeme pomocí stěrky na připravený plech s papírem na pečení. Stěrkou těsto (je poměrně řídké) rozprostřeme po celé ploše plechu. Plech s těstem vložíme do vyhřáté trouby na 200 °C a pečeme po dobu 45 minut. Povrch placky krásně zezlátne.
Krok 4: Plech s upečeným těstem vyjmeme z trouby. Povrch těsta pokryjeme druhým archem papíru na pečení a na papír položíme dno druhého plechu. Oběma rukama držíme spojené plechy a převrátíme je o 180 °C.
Z otočeného těsta opatrně sejmeme papír, na kterém se těsto peklo. Pomocí papíru ho srolujeme. Krok 5: Toč necháme v papíru téměř vychladnout a pak papír odstraníme. Toč nakrájíme na jednotlivé porce a můžeme ho podávat, třeba s hrachovou či fazolovou polévkou. Výborný je i s dršťkovou polévkou.
Z otočeného těsta opatrně sejmeme papír, na kterém se těsto peklo. Pomocí papíru ho srolujeme. Krok 5: Toč necháme v papíru téměř vychladnout a pak papír odstraníme. Toč nakrájíme na jednotlivé porce a můžeme ho podávat, třeba s hrachovou či fazolovou polévkou. Výborný je i s dršťkovou polévkou.
Zveřejněno 12. 4. 2022
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Domažlický toč s houbami
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/MOkQ
Moje poznámka
Domažlický toč s houbami
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/MOkQ
Nejnovější recepty
Kuřecí maso s dýní, pórkem a smetanou.(vhodné i pro diabetiky)
Přidáno před 1 hodinou
Kuskusový salát s grilovanou zeleninou
Přidáno před 3 hodinami
Papriky plněné lečem
Přidáno před 5 hodinami
Krémová květáková polévka s mrkví a smetanou
Přidáno před 7 hodinami
Mirabelková marmeláda
Přidáno před 21 hodinami
Zelenina po čínsku s hlívou a shitake
Přidáno 11. 8. 2025 09:42:43
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Kuřecí jogurtové placičky
MiskaM před 3 minutami
Cuketa /patizon s uzeným masem a bramborami z jednoho pekáčku
m.tylsova před 29 minutami
Rajská polévka III
Penkapa před 1 hodinou
Pečená švestková povidla
Dagmarak před 2 hodinami
Hořčicové brambory
Entony před 2 hodinami
Žebírka BBQ
dastymisa před 5 hodinami
Švestkové knedlíky z bramborového těsta
Klivan před 15 hodinami
Smažené cukety
Tajemnost před 17 hodinami
Zelené fazolky na slanince
cherst před 17 hodinami
Suroviny:
brambory,
houby sušené,
smetana zakysaná,
krupice,
bílek,
sůl,
majoránka,
pepř mletý,
Komentáře (5)