Čokoládové špičky
Cukrářská špička plněná likérovým krémem a politá čokoládou polevou patří mezi nejoblíbenější dezerty. Podle názorného videa se do jejich přípravy může pustit i odvážný začátečník. Stačí jen dodržet vyzkoušené postupy a dobrota bude na světě.
Suroviny pro 70 kusů
70kusů
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 20 623 kJ / 4 929 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 62,09 g |
Tuky | 325,45 g |
Vláknina | 22,93 g |
Cholesterol | 1,02 g |
Sodík | 303 mg |
Sůl | 0,48 g |
Sacharidy | 400,19 g |
Postup přípravy
Krok 1: Troubu předehřejeme na 150 °C. Ořechy nastrouháme nebo nasekáme najemno.
Krok 2: Připravíme oba krémy. Na likérový krém svaříme vaječný koňak, v kterém jsme rozmíchali dohladka trochu pudinku. Připravíme hustou kaši, kterou dáme vychladit.
Krok 3: Do prochladlé hmoty vešleháme po malých kouscích máslo. Můžeme podle své chuti přidat během šlehání ještě trochu vaječného likéru.
Krok 4: Na čokoládový krém rozmícháme ve smetaně žloutky, cukr a mouku. Ohřejeme, přidáme nalámanou čokoládu a za stálého šlehání svaříme na hustý krém. Za občasného promíchání necháme vychladit. Do prochladlého krému zašleháme máslo.
Krok 5: Na těsto vyšleháme tuhý sníh z bílků a za stálého míchání do něj přiléváme tekutý med a šleháme do zhoustnutí hmoty.
Krok 6: Pak do něj lehce vmícháme strouhané ořechy (mandle) promíchané s moukou a zvolna zamícháme po troškách vlahé rozpuštěné máslo.
Krok 7: Sněhovou hmotu dáme do zdobicího sáčku s hladkou špičkou a na plech pokrytý papírem tvoříme kulaté placičky asi 3 cm velké.
Krok 8: Dáme do vyhřáté trouby, ihned zmírníme teplotu na 100 °C a pečeme asi 15 min, až kolečka mírně zrůžoví a jdou zvednout z plechu.
Krok 9: Na upečená kolečka uděláme pusinku z likérového krému a protáhneme jí špičku. Krouživým pohybem naneseme čokoládový krém kolem toho likérového. Hotové špičky dáme do lednice vychladit (možno i do mrazáku tak na 10 min).
Krok 10: Rozpustíme čokoládu s tukem ve vyšší nádobě a hotové vychlazené špičky v ní namáčíme. Necháme zatuhnout na mřížce.
Zveřejněno 23. 5. 2009
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Čokoládové špičky
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/2RrJ
Moje poznámka
Čokoládové špičky
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/2RrJ
Nejnovější recepty
Kakaové řezy s krémem a čokošlehačkou
Přidáno před 2 hodinami
Brynzová pěna
Přidáno před 18 hodinami
Placičky z tresky a hrášku
Přidáno před 22 hodinami
Hermelín zapečený v zelenině
Přidáno 4. 5. 2025 05:13
Koláčky s hruškovými povidly
Přidáno 4. 5. 2025 05:04
Cuketová buchta s čokoládou Margot
Přidáno 4. 5. 2025 04:49
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Obalovaný chléb ve vejci
bobnak před 28 minutami
Minutkový kuřecí guláš
Robo9 před 2 hodinami
Výborné lasagne
Nela20 před 2 hodinami
Rizoto z vepřové konzervy
BubakJura před 2 hodinami
Pečená vepřová plec s cibulovou omáčkou
essinKa před 2 hodinami
Netradiční pečená krkovička
M_J_aeden před 2 hodinami
Univerzální kynuté těsto sladké
hskarecka před 2 hodinami
Chlupaté knedlíky ze syrových a vařených brambor - podrobně
Babidasa před 3 hodinami
Karbanátky z vařeného kuřecího masa
Markeeta před 4 hodinami
Jednoduché kuřecí maso se žampiony
Dagemar před 4 hodinami
Tématické fráze:
špičky,
čokoládový krém do cukroví,
ořechové špičky,
zákusek špička,
cukroví koňakové špice video,
vaječné špičky,
krém na špičky,
špičky s vaječným likérem,
špičky zákusek,
špička zákusek,
špičky s vaječným koňakem,
špičky recept,
likerove spicky,
spicky zakusky,
plněné špičky,
zákusky špičky,
čokoládové špičky s vaječným koňakem,
čokoládový krém na cukroví,
špičky s likérem,
vaječná špička
Suroviny:
bílek,
med,
ořechy,
mouka polohrubá,
máslo,
koňak vaječný,
pudink vanilkový,
máslo,
smetana na vaření,
žloutek,
cukr moučkový,
mouka polohrubá,
čokoláda na vaření,
máslo,
čokoláda na vaření,
máslo
Komentáře (42)
Byl to vaječňák z obchodu a byl málo sladký.Do základu krému šlo ještě pár kapek rumu a rumu s vanilkou, to se svařilo spolu s vaječňákem.
Krém krásně zatuhnul na placičkách za hodinku v chladu. Akorát jsem dodělala čokoládový krém a dala na to. Doufám, že zítra bude tuhý a bude se dobře dávat poleva.
Množství, oba krémy jsem dělala z dvojité dávky, žlutý krém nezbyl žádný, čokoládový krém zbyl na kulichy, až to bude mít polevu, tak dostanou špičky kulicha. A vyšlo mi z toho 35 špiček, asi jsem dělala větší, .......
Tohle chci upéct na Vánoce, ty špičky mají vždycky "odběratele" a ten krém si taky udělám hustší, ať mi tam drží, takže první zákusek vánočního stolu, bude špička. Už vybírám, protože spousty surovin budou v akci nejbližší měsíc a mám ve spižírně, na ně místo! Když má člověk velikou spižírnu a mrazák, dá se nakoupit i do zásoby a ušetřím tím spousty peněz. Hlavně Velikonoce a Vánoce jsou průvan v peněžence.
Na fotku nedošlo, protože nemám tak úzké zdobení, jako Hella, ale nějak jsem to "naňahňala"
Opravdu jsou moc dobré a díky za recept - mám ráda změny