Smetanovo-malinový dortík se zrcadlovou polevou
Lahodný smetanovo-malinový dortík, se zrcadlovou polevou na povrchu, bude ozdobou večírku či oslavy narozeniny. Jeho příprava je sice trošku náročnější, ale výsledek stojí opravdu za to.
Suroviny pro 1 kus
silikonová kulatá forma
1kus
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
| Energie | 35 728 kJ / 8 539 kcal |
|---|---|
| Bílkoviny | 141,20 g |
| Tuky | 516,53 g |
| Vláknina | 50,80 g |
| Cholesterol | 1,19 g |
| Sodík | 1,30 g |
| Sůl | 2,87 g |
| Sacharidy | 806,05 g |
Postup přípravy
Krok 1: Nejprve připravíme malinový střed, nejlépe den předem. Silikonovou formu vyložíme fresh fólií. Do studené vody dáme nabobtnat želatinu. Maliny s cukrem si rozvaříme, propasírujeme, vrátíme do kastrolku a zahřejeme.
Krok 2: Přidáme nabotnalou dobře vymačkanou želatinu a vaříme než se želatina zcela rozpustí. To nalijeme do čtvrtiny formy a dáme zamrazit na cca 5 hodin.
Krok 3: Plech vyložíme pečicím papírem. Včas zapneme nahřívat troubu na 170 °C.
Krok 4: Připravíme těsto. Máslo, vejce a olej našleháme, přidáme ostatní ingredience a mícháme než se vše spojí. Vlijeme plech a dáme péct do předehřáté trouby. Pečeme cca 15-20 min na 170°C. Upečenost kontrolujeme špejlí, kterou zapíchneme do korpusu a po vytažení musí být suchá, bez drobečků.
Krok 5: Na přípravu krému necháme nabobtnat 6 plátků želatiny ve studené vodě.
Krok 6: Do šlehače dáme mascarpone, cukr, tvaroh a mícháme na prvním stupni do hladka. Přidáme šlehačku pokojové teploty a dále mícháme na druhém stupni až šlehačka v krému zhoustne.
Krok 7: Odebereme cca 4-5 lžic krému do menšího kastrolku, zahřejeme, přidáme vymačkanou želatinu a mícháme až se plátky dobře rozpustí.
Směs s želatinou vrátíme do šlehače a dobře promícháme. Krok 8: Malinový střed vyndáme z mrazáku a formy.
Do formy dáme vrstvu smetanového krému, malinový střed a opět krém. Vrch uzavřeme na míru vykrojeným korpusem a dáme zamrazit tak na 8 hodin. Krok 9: Připravíme zrcadlovou polevu. Ve studené vodě necháme nabobtnat želatinu, zhruba 10 -15 minut. Krok 10: Do kastrolku nalijeme 150 ml vody, zahřejeme ji, přidáme krystalový cukr, kondenzované mléko a zahřejeme tak na 103 °C. Krok 11: Ještě do horkého dáme nabobtnalou želatinu a necháme rozpustit. Přidáme kukuřičný sirup (nemusí být) a nakonec čokoládu, rozlámanou na kousky a mícháme. Stačí jen chvíli, pak odstavit z plotny a za stálého míchání nechat zcela rozpustit. Krok 12: Necháme vychladnout na cca 25-28 °C a chceme-li, obarvíme potravinářskou barvou. Krok 13: Osm hodin mražený dortík postavíme na něco vyššího a užšího (já použila zavařovací sklenici) a pomalu naléváme polevu od středu ke kraji. Necháme stéct, spodek začistíme a dáme na chvíli do lednice. Krok 14: Hotový dortík ozdobíme dle naší fantazie.
Směs s želatinou vrátíme do šlehače a dobře promícháme. Krok 8: Malinový střed vyndáme z mrazáku a formy.
Do formy dáme vrstvu smetanového krému, malinový střed a opět krém. Vrch uzavřeme na míru vykrojeným korpusem a dáme zamrazit tak na 8 hodin. Krok 9: Připravíme zrcadlovou polevu. Ve studené vodě necháme nabobtnat želatinu, zhruba 10 -15 minut. Krok 10: Do kastrolku nalijeme 150 ml vody, zahřejeme ji, přidáme krystalový cukr, kondenzované mléko a zahřejeme tak na 103 °C. Krok 11: Ještě do horkého dáme nabobtnalou želatinu a necháme rozpustit. Přidáme kukuřičný sirup (nemusí být) a nakonec čokoládu, rozlámanou na kousky a mícháme. Stačí jen chvíli, pak odstavit z plotny a za stálého míchání nechat zcela rozpustit. Krok 12: Necháme vychladnout na cca 25-28 °C a chceme-li, obarvíme potravinářskou barvou. Krok 13: Osm hodin mražený dortík postavíme na něco vyššího a užšího (já použila zavařovací sklenici) a pomalu naléváme polevu od středu ke kraji. Necháme stéct, spodek začistíme a dáme na chvíli do lednice. Krok 14: Hotový dortík ozdobíme dle naší fantazie.
Zveřejněno 28. 8. 2024
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Smetanovo-malinový dortík se zrcadlovou polevou
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/rkY6k
Moje poznámka
Smetanovo-malinový dortík se zrcadlovou polevou
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/rkY6k
Nejnovější recepty
Hruška se zmrzlinou
Přidáno před 8 hodinami
Sýrová roláda
Přidáno před 9 hodinami
Vánočka se skořicí a hnědým cukrem podle Pavla Berkyho
Přidáno před 9 hodinami
Rychlý krém z tvarohu a Salka do dortu
Přidáno před 11 hodinami
Zapečený kapr se žampiony
Přidáno před 14 hodinami
Kaťák z Bořetic (kuřecí katův šleh)
Přidáno před 14 hodinami
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Dalmatské čufty
Ceesay před 4 hodinami
Vánoční karamelový likér
Miru63 před 7 hodinami
Švestkové kostky
Noumik před 8 hodinami
Hrášková polévka - jednoduše
[email protected] před 9 hodinami
Karamelový likér - latté
Merylas před 10 hodinami
Jablkový závin
Lucy27 před 11 hodinami
Maminčina vánoční rybí polévka
slunicko.rk před 12 hodinami
Moji utopenci
marky79 před 13 hodinami
Pudinkové cukroví
adela. před 13 hodinami
Suroviny:
mouka polohrubá,
cukr moučkový,
cukr,
vejce,
mléko,
olej,
kakao,
prášek do pečiva,
maliny,
cukr,
želatina,
voda,
mascarpone,
cukr,
tvaroh,
smetana 33%,
želatina,
voda,
želatina,
voda,
čokoláda bílá,
cukr,
voda,
mléko kondenzované,
sirup kukuřičný,
potravinářské barvivo
Komentáře (7)