Jablečný štrúdl z domácího těsta
Z osvědčeného domácího taženého těsta vytvoříme jablečný štrúdl jedna báseň. Klasické těsto překvapí svou chutí a vláčností. Jablečný závin podle tohoto receptu se určitě stane naším "majstrštykem".
Suroviny pro 2 kusy
2kusy
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 5 517 kJ / 1 319 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 40,88 g |
Tuky | 35,16 g |
Vláknina | 8,40 g |
Cholesterol | 259 mg |
Sodík | 503 mg |
Sůl | 1,21 g |
Sacharidy | 205,45 g |
Postup přípravy
Krok 1: Do mísy prosejeme mouku a uděláme v ní důlek. Rozmícháme vejce, vodu, olej, sůl a citronovou šťávu (nebo ocet) a vlijeme do důlku. Hmotu zpracujeme. Těsto se nesmí lepit, v případě potřeby přidáme buď mouku, pokud se těsto příliš lepí, nebo trochu vody, když bude těsto naopak suché.
Krok 2: Z těsta utvoříme nízký bochánek, který dáme na minimálně 30 minut pod nahřátý hrnec.
Krok 3: Mezitím očistíme jablka a nastrouháme je nebo nakrájíme na plátky.
Krok 4: Odpočaté těsto rozdělíme na poloviny (budeme péct 2 štrůdly) a rozválíme je na pomoučněné podložce.
Krok 5: Plát potřeme rozpuštěným máslem, trochu posypeme strouhankou a rozprostřeme na něj polovinu jablek.
Krok 6: Jablka poprášíme trochou cukru a skořicí, můžeme také přidat rozinky či nasekané ořechy nebo nechat jen tak. Pak ještě posypeme trochou strouhanky.
Krok 7: Závin pomalu srolujeme a spojem dolů položíme na plech vyložený papírem na pečení. Totéž uděláme s druhým plátem těsta.
Krok 8: Pečeme v troubě vyhřáté na 170 °C zhruba 35–45 minut podle potřeby. V průběhu pečení i po vytažení z trouby závin potíráme rozpuštěným máslem.
Krok 9: Před krájením necháme moučník alespoň 30 minut odpočinout a poté ho pocukrujeme.
Zveřejněno 27. 11. 2011
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Jablečný štrúdl z domácího těsta
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/zxz7
Moje poznámka
Jablečný štrúdl z domácího těsta
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/zxz7
Nejnovější recepty
Čokoládové muffiny
Přidáno před 3 hodinami
Kinder mléčný řez se šlehačkou a kondenzovaným mlékem
Přidáno před 10 hodinami
Sýrová tortilla à la garlic bread
Přidáno před 11 hodinami
Toast s vajíčkem a anglickou slaninou
Přidáno před 19 hodinami
Brokolicový chlebíček s cottagem
Přidáno před 21 hodinami
Linecké sušenky s čarodějnickým tématem
Přidáno před 23 hodinami
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Rebarborový koláč se sněhovou čepicí
Marceval před 2 hodinami
Jogurtová bábovka II
káťa před 2 hodinami
Čokoládový dort s červenou řepou
stefi.f47 před 2 hodinami
Buchta Fešák
káťa před 2 hodinami
Kuřecí prsíčka s hruškou, kešu a červenou řepou
stefi.f47 před 2 hodinami
Vepřové nudličky se žampiony v pikantní omáčce
Sassa před 2 hodinami
Míša řezy
kaja.tremlova před 3 hodinami
Housky na hamburger
panilek před 3 hodinami
Rebarborový koláč
mika277 před 3 hodinami
Hovězí tokáň na víně - oblíbené jídlo Václava Havla
Erika2202 před 3 hodinami
Tématické fráze:
těsto na štrůdl,
těsto na jablečný štrůdl,
těsto na štrůdl recept,
jablečný štrůdl,
štrudl,
těsto na štrůdl s octem,
menu domů recepty,
strudl testo,
jablecny štrůdl recept,
štrůdl na plech,
štrúdl z octa,
jablečný štrůdl na plech,
recept na těsto na štrúdl,
těsto na štrůdl bez tuku,
kynutý jablečný štrudl,
štrudl z oleje,
jablečný štrůdl z listového těsta,
těsto na jablečný závin,
štrůdl recept,
štrůdl ocet
Suroviny:
mouka hladká,
voda,
olej,
šťáva citronová,
vejce,
sůl,
jablko,
strouhanka,
cukr,
skořice mletá,
ořechy,
rozinky,
cukr moučkový,
máslo
Komentáře (37)
Recept ještě nebyl hodnocen 1,0
Těsto je vláčné, dá se krásně vyválet - netrhá se.
Když jsem viděla malý bochánek těsta co vznikl, říkala jsem si, že toto množství určitě není na 2 štrúdly jak je psáno, nýbrž na jeden. Dá se ale tak lehce vyválet, že vznikly 2 pěkné šišky přes celý plech. Máslem jsem potřela před naplněním, než jsem dala do trouby a pak jednou v průběhu pečení. Pekla jsem cca 45 min / 180’C (obyčejná trouba) na plechu vystlaném pečícím papírem.
Štrúdl je nádherně vláčný, jemný - nemám co vytknout.
Moc děkuji za recept
Po upečení je závin trošku tužší, než jsem zvyklá oproti kupovaným listovým těstům, ale zase to vyváží složení. Člověk alespoň ví co jí, což se o kupovaných těstech s milionem ingrediencí říct nedá..