Valašská kyselica
Zelí je nejen v zimě takovým všelékem. Vykouzlete voňavou a chutnou zelňačku i u vás doma. Kysané zelí povařené s vývarem a kořením, doplní brambory, klobása, třeba i pikantnější chuti a vše na závěr zjemní smetana.
Suroviny pro 6 porcí
6porcí
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 5 304 kJ / 1 268 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 54,60 g |
Tuky | 83,54 g |
Vláknina | 12,90 g |
Cholesterol | 230 mg |
Sodík | 3,52 g |
Sůl | 8,40 g |
Sacharidy | 69,80 g |
Postup přípravy
Krok 1: Zelí opláchneme, nakrájíme a uvaříme do měkka ve větším hrnci.
Krok 2: Z tuku a mouky vytvoříme jíšku, zalijeme ji vývarem a přidáme veškeré koření.
Společně vše asi 1 hodinu necháme povařit. Krok 3: Provařenou polévku přecedíme a vylijeme ji na předem uvařené zelí.
Přidáme na kostičky nakrájené brambory a klobásu a vaříme, dokud nejsou brambory měkké. Krok 4: Nakonec přidáme smetanu a krátce povaříme.
Společně vše asi 1 hodinu necháme povařit. Krok 3: Provařenou polévku přecedíme a vylijeme ji na předem uvařené zelí.
Přidáme na kostičky nakrájené brambory a klobásu a vaříme, dokud nejsou brambory měkké. Krok 4: Nakonec přidáme smetanu a krátce povaříme.
Zveřejněno 1. 12. 2009
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Valašská kyselica
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/k8XJ
Moje poznámka
Valašská kyselica
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/k8XJ
Nejnovější recepty
Grilování s uzenou paprikou
Přidáno před 2 hodinami
Vepřové nudličky s okurkou
Přidáno před 2 hodinami
Broskvový koláč se zakysanou smetanou
Přidáno před 2 hodinami
Nanuky broskvové
Přidáno před 3 hodinami
Langoše jako ze stánku
Přidáno před 3 hodinami
Broskvová marmeláda II
Přidáno před 3 hodinami
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Ovocný táč s drobenkou
Libaka před 30 minutami
Cuketové karbanátky
pesmax před 1 hodinou
Stryky z Orlové
sonka.306 před 1 hodinou
Kynuté ovocné knedlíky
Veronika1990 před 1 hodinou
Borůvkové knedlíky
zackovam před 2 hodinami
"Anglická" kořeněná marmeláda ze špendlíků
Jakubaru před 2 hodinami
Vepřová játra ve smetanové omáčce s lesními houbami
Sahula před 2 hodinami
Švestkovo-borůvková buchtička
zackovam před 2 hodinami
Škvarkové placky ze staré kuchařky
Jaromila před 2 hodinami
Tématické fráze:
valašská kyselica,
valašská kyselica recept,
pravá valašská kyselica recept,
kyselica polévka valašská,
kyselica,
valašská kyselica s houbami,
valašká kyselica,
pravá valašská kyselica,
kyselica s houbami,
kyselica recept,
valašská kyselice,
valaska kyselice,
valašské kyselo,
recept valašská kyselica,
recepty valašská kyselica,
polévka kyselica,
valašská kyselica pravá,
kyselice recept,
valšská kyselica,
valašká zelňačka
Suroviny:
zelí kysané,
klobása,
brambory,
smetana na vaření,
vývar masový,
pepř černý,
bobkový list,
pepř mletý,
jalovec,
koření nové koření,
česnek,
majoránka,
sůl,
tuk,
mouka hladká
Komentáře (20)
: -
Ano, brambory se uvaří... Trvá to asi 2x delší dobu a komu nevadí, že každý kousek je sice uvnitř měkký, ale na povrchu tvrdkavý jako nedovařený, tak si možná pošmákne...
V rcp se sice vaří ve vývaru (společně se zelím), ale stejně bych to neriskoval…
No, možná vyměknou díky tomu jalovcovi
-
Nemá tohle Jurajdovo uvaření stejný důvod, jen jiné provedení? Jsem moc zvědav na správné odpovědi.