Valašská kyselica
Zelí je nejen v zimě takovým všelékem. Vykouzlete voňavou a chutnou zelňačku i u vás doma. Kysané zelí povařené s vývarem a kořením, doplní brambory, klobása, třeba i pikantnější chuti, a vše na závěr zjemní smetana.
Suroviny pro 6 porcí
6porcí
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
| Energie | 5 304 kJ / 1 268 kcal |
|---|---|
| Bílkoviny | 54,60 g |
| Tuky | 83,54 g |
| Vláknina | 12,90 g |
| Cholesterol | 230 mg |
| Sodík | 3,52 g |
| Sůl | 8,40 g |
| Sacharidy | 69,80 g |
Postup přípravy
Krok 1: Brambory oloupeme a nakrájíme na kostky. Klobásy nakrájíme na kolečka. Česnek oloupeme a utřeme nožem.
Krok 2: Zelí opláchneme, nakrájíme a uvaříme doměkka ve větším hrnci.
Krok 3: Z rozehřátého tuku a hladké mouky připravíme světlou jíšku, kterou krátce orestujeme do zlatova. Poté ji zalijeme studeným vývarem, přidáme veškeré koření a vše společně vaříme přibližně jednu hodinu.
Krok 4: Provařenou polévku přecedíme a nalijeme ji k předem uvařenému zelí. Přidáme na kostičky nakrájené brambory i klobásu, osolíme podle chuti a vaříme, dokud nejsou brambory měkké.
Krok 5: Nakonec přidáme smetanu, utřený česnek a ještě krátce povaříme.
Zveřejněno 1. 12. 2009
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Valašská kyselica
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/k8XJ
Moje poznámka
Valašská kyselica
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/k8XJ
Nejnovější recepty
Pikantní smažený kapr
Přidáno před 51 minutami
Červená řepa s burratou a piniovými oříšky
Přidáno před 2 hodinami
Nepečené sacher kuličky
Přidáno před 4 hodinami
Pšenično - žitné sádlové pečivo
Přidáno před 17 hodinami
Nepečené Lotus kuličky
Přidáno před 22 hodinami
Burizonové kuličky
Přidáno před 23 hodinami
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Kuřecí prsa s omáčkou
coolbinsz před 26 minutami
Celerová polévka s mlékem
Fitulka před 1 hodinou
Zelňačka mojí babičky
Fitulka před 4 hodinami
Pikantní pečená kuřecí křídla
petrp před 14 hodinami
Kuře na paprice (i pro začátečníky)
Patoja před 14 hodinami
Rakvičkové jednohubky bez amonia
JanaK24 před 16 hodinami
Nejlepší marokánky
veronikatun před 16 hodinami
Máslový krém na vánoční cukroví
Hanka112 před 16 hodinami
Tématické fráze:
valašská kyselica,
valašská kyselica recept,
pravá valašská kyselica recept,
kyselica polévka valašská,
kyselica,
valašská kyselica s houbami,
valašká kyselica,
pravá valašská kyselica,
kyselica s houbami,
kyselica recept,
valašská kyselice,
valaska kyselice,
valašské kyselo,
recept valašská kyselica,
recepty valašská kyselica,
polévka kyselica,
valašská kyselica pravá,
kyselice recept,
valšská kyselica,
valašká zelňačka
Suroviny:
zelí kysané,
klobása,
brambory,
smetana na vaření,
vývar masový,
pepř černý,
bobkový list,
jalovec,
koření nové koření,
česnek,
pepř mletý,
majoránka,
sůl,
tuk,
mouka hladká
Komentáře (20)
: -
Ano, brambory se uvaří... Trvá to asi 2x delší dobu a komu nevadí, že každý kousek je sice uvnitř měkký, ale na povrchu tvrdkavý jako nedovařený, tak si možná pošmákne...
V rcp se sice vaří ve vývaru (společně se zelím), ale stejně bych to neriskoval…
No, možná vyměknou díky tomu jalovcovi
-
Nemá tohle Jurajdovo uvaření stejný důvod, jen jiné provedení? Jsem moc zvědav na správné odpovědi.