Rychlé dvě omáčky z jednoho základu - rajská a svíčková
Jednoduchý trik, jak ušetřit čas v kuchyni! Připravte jeden základ a proměňte ho ve dvě oblíbené omáčky – rajskou a svíčkovou. Ideální řešení pro chutný oběd bez zbytečné námahy.
Postup přípravy
Krok 1: Cibuli a kořenovou zeleninu nakrájíme na drobné kousky nebo nastrouháme a osmahneme na kousku másla nebo oleje.
Krok 2: Pak přidáme koření, podlijeme trochou vývaru nebo vody, vložíme maso nebo kuličky připravené z mletého masa a dusíme do změknutí zeleniny i masa.
Krok 3: Potom vyndáme maso a koření a rozmixujeme zeleninu. Tím je základ pro omáčky hotový.
Krok 4: Pokud budeme dělat rajskou omáčku, přidáme rajský protlak, trochu sladké smetany na zjemnění, cukr podle chuti, špetičku mleté skořice, zahustíme strouhaným perníkem a necháme provařit. Maso dáme do omáčky prohřát.
Krok 5: Pokud budeme dělat svíčkovou omáčku, přidáme do základu zakysanou smetanu, zahustíme záklechtkou, provaříme a podle chuti přisladíme nebo přikyselíme. Maso dáme do omáčky prohřát.
Krok 6: Servírujeme, nejlépe s houskovým knedlíkem nebo s čím máme rádi.
Zveřejněno 8. 1. 2011
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Rychlé dvě omáčky z jednoho základu - rajská a svíčková
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/pz6p
Moje poznámka
Rychlé dvě omáčky z jednoho základu - rajská a svíčková
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/pz6p
Nejnovější recepty
Krémová polévka s řapíkatým celerem
Přidáno před 3 hodinami
Kuřecí karí
Přidáno před 5 hodinami
Kuřecí játra se zeleninou a žampiony podle vietnamské kuchyně
Přidáno před 14 hodinami
Indické kuřecí nudličky
Přidáno před 23 hodinami
Krkovička se sušenými rajčaty a hráškem
Přidáno 15. 9. 2025 10:13:03
Kořenová zelenina ve sladkokyselém nálevu
Přidáno 15. 9. 2025 08:44:53
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Sypaný tvarohovo-jablečný koláč
svidrnochovas@seznam.cz před 1 hodinou
Řecká musaka
misula29 před 2 hodinami
Jablečné koláče
macchinhtri030 před 5 hodinami
Treska na másle
Houmicek před 6 hodinami
"Gulášovka"z cukety
Jaruskaa před 8 hodinami
Polévka z červené čočky se slaninou a hruškou
kokronilla před 9 hodinami
Pečená rajčatová směs
Marfyk před 11 hodinami
Polévka z hlávkového zelí
Pitan před 23 hodinami
Rychlý švestkový koláč
Macek13 15. 9. 2025 19:39
Špagety s mletým masem
Macek13 15. 9. 2025 19:38
Tématické fráze:
rychlé omáčky,
zaklad na omacku,
základ na svíčkovou,
zaklad na rajskou omacku,
rychlá svíčková omáčka bez masa,
svíčková se sekanou,
rychlá svíčková,
svíčková z halalí,
rychla rajská omáčka,
svíčková omáčka se sekanou,
sekaná svíčková,
zaklad na rajskou,
zaklad na omacky,
základ omáčky,
rychlá svíčková omáčka z halali,
zaklad omacek,
svíčková omáčka recept,
kucharska pohotovost rajska omacka,
rajská omáčka z halali,
svickova omacka
Suroviny:
cibule,
zelenina kořenová,
máslo,
bobkový list,
pepř celý,
koření nové koření,
koření hřebíček,
vývar masový,
maso,
protlak rajčatový,
skořice mletá,
cukr,
smetana sladká,
smetana kysaná,
šťáva citronová,
mouka polohrubá,
perník
Komentáře (15)
Do rajské omáčky můžeme taky nastrouhat perník na strouhání. Perník omáčku nejenom zahustí, ale ji dá znamenitou chuť.
A pak jsem někde četla typ od profesionálního kuchaře. " Do omáčky nakonec přidat polévkovou lžíci rumu a nechat povařit....je to super..."
Dvě omáčky - rajskou a svíčkovou dělám podobně - s menší obměnou. Do zásmažky přidávám polotovar "Halali" (vznikne svíčková omáčka) anebo rajský protlak.
Tejaja,ako to myslíš že na slano? Veď Naďa píše,že sa pridá cukor,škorica...tak sa rajčinová robí,nie? Alebo myslíš na slano,že s mäsom?