Medové jidáše
Jidáše bychom měli podle tradice jíst na Zelený čtvrtek za svítání, prý pak budeme zdraví po celý rok. Na jemném a příjemně nasládlém pečivu si ale pochutnáte kdykoli v průběhu roku. S tvarováním vám mohou pomoci i vaše děti.
Suroviny pro 35 kusů
35kusů
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
| Energie | 26 527 kJ / 6 340 kcal  | 
|---|---|
| Bílkoviny | 156,08 g | 
| Tuky | 212,22 g | 
| Vláknina | 38,14 g | 
| Cholesterol | 907 mg | 
| Sodík | 1,66 g | 
| Sůl | 4,05 g | 
| Sacharidy | 932,40 g | 
Postup přípravy
	Krok 1: Droždí rozdrobíme do misky a zalijeme 100 ml vlažného mléka. Přidáme 1 lžíci mouky (odebranou z celkového množství) a 1 lžíci krupicového cukru. Vše promícháme, přikryjeme utěrkou a necháme vzejít kvásek (asi 10-15 minut).
	Krok 2: Změklé máslo dáme do mísy robota, přidáme med a žloutky a vyšleháme do pěny.
	Krok 3: Do máslové směsi přidáme mouku, kvásek a zbytek mléka. Nakonec přisypeme sůl a nastrouhanou citronovou kůru.
	Krok 4: V robotu s hákovým nástavcem vypracujeme hladké těsto, které přikryjeme utěrkou a necháme vykynout na teplém místě asi 60 minut.
	Krok 5: 2 velké plechy vyložíme pečicím papírem.
	Krok 6: Vykynuté těsto přesuneme na vál a rukama propracujeme. Z těsta odebíráme kousky o váze asi 50-60 g, z každého vyválíme hada a vytvarujeme  jidáše.
	Krok 7: Jidáše klademe na připravené plechy a necháme ještě 10 minut kynout.
	Krok 8: Troubu předehřejeme na 180 °C.
	Krok 9: Jidáše potřeme rozpuštěným máslem a vložíme do trouby. Pečeme 15-20 minut a ještě horké potíráme medem s troškou horké vody.
	Krok 10: Na závěr můžeme pocukrovat moučkovým cukrem.
Zveřejněno 29. 3. 2012
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
						
					
Medové jidáše
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/yMgw
Moje poznámka
					
				
Medové jidáše
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/yMgw
Nejnovější recepty
	
			
	
	
Poctivý vývar z hovězích kostí podle Petra Hajného
Přidáno před 8 hodinami
	
			
	
Čočkové karbanátky II
Přidáno před 10 hodinami
	
			
	
Brynzové halušky
Přidáno před 12 hodinami
	
			
	
Sýrové placky
Přidáno před 15 hodinami
	
			
	
Krůtí steak se zeleninovým kuskusem
Přidáno před 16 hodinami
	
			
	
Krkovice dušená s rajčátky a fazolovými lusky
Přidáno před 17 hodinami
Články s tímto receptem
Přečtěte si
	
			
		
	
	
			
		
	
	
			
	
	
			
		
	
	
			
	
	
			
		
	
	
			
	
	
			
	
Nejnovější články
	
			
		
	
			
		
	
			
		
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
	
			
	
	
Květáková polévka
Eva_H před 4 hodinami
	
			
	
Cheesecake od Evy
Ivvettaa před 6 hodinami
	
			
	
Bílé fazole nakyselo
Milerka před 7 hodinami
	
			
	
Svačinové sendviče
Kajkajak před 7 hodinami
	
			
	
	
Špagety à la carbonara
dolejsovaveronika před 8 hodinami
	
			
	
Jarní salát
Kajkajak před 9 hodinami
	
			
	
Máslové sušenky s džemem (Pinterest heart cookies)
Petronilka před 9 hodinami
	
			
	
	
Kynuté buchty, plněné marmeládou
lelka12 před 10 hodinami
	
			
	
Gulášovka s kysaným zelím
lelka12 před 10 hodinami
	
			
	
Salámovo-nivová pomazánka
[email protected] před 10 hodinami
						Tématické fráze:
						
							jidáše, 
						
						
							medové jidášky, 
						
						
							jednoduchý recept na jidáše, 
						
						
							jednoduché jidáše, 
						
						
							slané jidáše, 
						
						
							jidáše recept, 
						
						
							sladké jidáše, 
						
						
							recept na jidaše, 
						
						
							jidas, 
						
						
							sladký jidáš, 
						
						
							vláčné jídáše, 
						
						
							jidáše slané, 
						
						
							top recepty jidáše, 
						
						
							recepty -jidáši, 
						
						
							recept na jidášky, 
						
						
							jidášky recept, 
						
						
							slaný jidáš, 
						
						
							jidáše z medového těsta, 
						
						
							recept jidáše, 
						
						
							jednoduché velikonoční jidáše
						
					
						Suroviny:
						
							mouka hladká, 
						
						
							mléko, 
						
						
							med, 
						
						
							droždí čerstvé, 
						
						
							máslo, 
						
						
							žloutek, 
						
						
							citron, 
						
						
							sůl, 
						
						
							cukr krupice, 
						
						
							máslo, 
						
						
							med, 
						
						
							voda, 
						
						
							cukr moučkový
						
					
	
			
	
	
Komentáře (16)
Přidávám foto