Rychlé dvě omáčky z jednoho základu - rajská a svíčková
Jednoduchý trik, jak ušetřit čas v kuchyni! Připravte jeden základ a proměňte ho ve dvě oblíbené omáčky – rajskou a svíčkovou. Ideální řešení pro chutný oběd bez zbytečné námahy.
Postup přípravy
Krok 1: Cibuli a kořenovou zeleninu nakrájíme na drobné kousky nebo nastrouháme a osmahneme na kousku másla nebo oleje.
Krok 2: Pak přidáme koření, podlijeme trochou vývaru nebo vody, vložíme maso nebo kuličky připravené z mletého masa a dusíme do změknutí zeleniny i masa.
Krok 3: Potom vyndáme maso a koření a rozmixujeme zeleninu. Tím je základ pro omáčky hotový.
Krok 4: Pokud budeme dělat rajskou omáčku, přidáme rajský protlak, trochu sladké smetany na zjemnění, cukr podle chuti, špetičku mleté skořice, zahustíme strouhaným perníkem a necháme provařit. Maso dáme do omáčky prohřát.
Krok 5: Pokud budeme dělat svíčkovou omáčku, přidáme do základu zakysanou smetanu, zahustíme záklechtkou, provaříme a podle chuti přisladíme nebo přikyselíme. Maso dáme do omáčky prohřát.
Krok 6: Servírujeme, nejlépe s houskovým knedlíkem nebo s čím máme rádi.
Zveřejněno 8. 1. 2011
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Rychlé dvě omáčky z jednoho základu - rajská a svíčková
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/pz6p
Moje poznámka
Rychlé dvě omáčky z jednoho základu - rajská a svíčková
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/pz6p
Náhodný recept
Nejnovější recepty
Květákové karí placičky
Přidáno před 8 hodinami
Chuťovka z červené řepy a brynzy
Přidáno před 10 hodinami
Kedlubnová polévka
Přidáno před 18 hodinami
Pavučinkový makový závin.
Přidáno 2. 5. 2025 18:49
Pizza Valencia
Přidáno 2. 5. 2025 15:03
Kuře na šalvěji pečené v mléce
Přidáno 2. 5. 2025 11:01
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Valašské frgály
bodie před 4 hodinami
Kapr na zelenině
Blofas před 5 hodinami
Mokrá kokosová buchta
Surmei před 6 hodinami
Kuřecí stehna s bylinkami a šunkou
E. J. K. před 7 hodinami
Rebarborový koláč se sněhovou čepicí
chocho před 7 hodinami
Malinový koláč s pudinkem
Kamil1 před 8 hodinami
Povidlové koláče z kynutého jogurtového těsta
zujara14 před 8 hodinami
Honzovy kynuté buchty
Marcela0123 před 9 hodinami
Výborné lasagne
Hansenka před 9 hodinami
Jogurtová bábovka
Cerpes před 9 hodinami
Tématické fráze:
rychlé omáčky,
zaklad na omacku,
základ na svíčkovou,
zaklad na rajskou omacku,
rychlá svíčková omáčka bez masa,
svíčková se sekanou,
rychlá svíčková,
svíčková z halalí,
rychla rajská omáčka,
svíčková omáčka se sekanou,
sekaná svíčková,
zaklad na rajskou,
zaklad na omacky,
základ omáčky,
rychlá svíčková omáčka z halali,
zaklad omacek,
svíčková omáčka recept,
kucharska pohotovost rajska omacka,
rajská omáčka z halali,
svickova omacka
Suroviny:
cibule,
zelenina kořenová,
máslo,
bobkový list,
pepř celý,
koření nové koření,
koření hřebíček,
vývar masový,
maso,
protlak rajčatový,
skořice mletá,
cukr,
smetana sladká,
smetana kysaná,
šťáva citronová,
mouka polohrubá,
perník
Komentáře (13)
Do rajské omáčky můžeme taky nastrouhat perník na strouhání. Perník omáčku nejenom zahustí, ale ji dá znamenitou chuť.
A pak jsem někde četla typ od profesionálního kuchaře. " Do omáčky nakonec přidat polévkovou lžíci rumu a nechat povařit....je to super..."
Dvě omáčky - rajskou a svíčkovou dělám podobně - s menší obměnou. Do zásmažky přidávám polotovar "Halali" (vznikne svíčková omáčka) anebo rajský protlak.
Tejaja,ako to myslíš že na slano? Veď Naďa píše,že sa pridá cukor,škorica...tak sa rajčinová robí,nie? Alebo myslíš na slano,že s mäsom?