Rychlé dvě omáčky z jednoho základu - rajská a svíčková
Jednoduchý trik, jak ušetřit čas v kuchyni! Připravte jeden základ a proměňte ho ve dvě oblíbené omáčky – rajskou a svíčkovou. Ideální řešení pro chutný oběd bez zbytečné námahy.
Postup přípravy
Krok 1: Cibuli a kořenovou zeleninu nakrájíme na drobné kousky nebo nastrouháme a osmahneme na kousku másla nebo oleje.
Krok 2: Pak přidáme koření, podlijeme trochou vývaru nebo vody, vložíme maso nebo kuličky připravené z mletého masa a dusíme do změknutí zeleniny i masa.
Krok 3: Potom vyndáme maso a koření a rozmixujeme zeleninu. Tím je základ pro omáčky hotový.
Krok 4: Pokud budeme dělat rajskou omáčku, přidáme rajský protlak, trochu sladké smetany na zjemnění, cukr podle chuti, špetičku mleté skořice, zahustíme strouhaným perníkem a necháme provařit. Maso dáme do omáčky prohřát.
Krok 5: Pokud budeme dělat svíčkovou omáčku, přidáme do základu zakysanou smetanu, zahustíme záklechtkou, provaříme a podle chuti přisladíme nebo přikyselíme. Maso dáme do omáčky prohřát.
Krok 6: Servírujeme, nejlépe s houskovým knedlíkem nebo s čím máme rádi.
Zveřejněno 8. 1. 2011
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Rychlé dvě omáčky z jednoho základu - rajská a svíčková
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/pz6p
Moje poznámka
Rychlé dvě omáčky z jednoho základu - rajská a svíčková
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/pz6p
Nejnovější recepty
Chlupaté knedlíky z cukety
Přidáno před 6 hodinami
Restovaná směs lilků se zeleninou
Přidáno před 7 hodinami
Nepečený jahodový dortík
Přidáno před 8 hodinami
Vrabec moravskočeský
Přidáno před 22 hodinami
Rybíz jako brusinky podle Petry Burianové
Přidáno 14. 7. 2025 06:30:03
Koláč s rybízem, muchovníkem a drobenkou
Přidáno 13. 7. 2025 14:35:01
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Drobenka na koláč
Pavluska75 před 3 minutami
Tvarohová bublanina
tamarit před 26 minutami
Salát Coleslaw
LA.63 před 45 minutami
Okurková marmeláda se zázvorem
Slavista62 před 1 hodinou
Meruňkový koláč s drobenkou
MagdalenaPistkova1292012 před 2 hodinami
Přírodní kuřecí plátky v pikantní paprikové omáčce
cherst před 3 hodinami
Špaldový chléb rychlý, bez hnětení, v troubě
LucieZKoprivnice před 4 hodinami
Žampionový guláš s cuketou
Slavista62 před 6 hodinami
Pečený tvaroh s rybízem nebo jiným ovocem
Velkymlsoun před 7 hodinami
Kuřecí špízy
Renata1988 před 13 hodinami
Tématické fráze:
rychlé omáčky,
zaklad na omacku,
základ na svíčkovou,
zaklad na rajskou omacku,
rychlá svíčková omáčka bez masa,
svíčková se sekanou,
rychlá svíčková,
svíčková z halalí,
rychla rajská omáčka,
svíčková omáčka se sekanou,
sekaná svíčková,
zaklad na rajskou,
zaklad na omacky,
základ omáčky,
rychlá svíčková omáčka z halali,
zaklad omacek,
svíčková omáčka recept,
kucharska pohotovost rajska omacka,
rajská omáčka z halali,
svickova omacka
Suroviny:
cibule,
zelenina kořenová,
máslo,
bobkový list,
pepř celý,
koření nové koření,
koření hřebíček,
vývar masový,
maso,
protlak rajčatový,
skořice mletá,
cukr,
smetana sladká,
smetana kysaná,
šťáva citronová,
mouka polohrubá,
perník
Komentáře (15)
Do rajské omáčky můžeme taky nastrouhat perník na strouhání. Perník omáčku nejenom zahustí, ale ji dá znamenitou chuť.
A pak jsem někde četla typ od profesionálního kuchaře. " Do omáčky nakonec přidat polévkovou lžíci rumu a nechat povařit....je to super..."
Dvě omáčky - rajskou a svíčkovou dělám podobně - s menší obměnou. Do zásmažky přidávám polotovar "Halali" (vznikne svíčková omáčka) anebo rajský protlak.
Tejaja,ako to myslíš že na slano? Veď Naďa píše,že sa pridá cukor,škorica...tak sa rajčinová robí,nie? Alebo myslíš na slano,že s mäsom?