Profiteroles se šlehačkou aneb sladké bobečky mlsné rebečky
Z křehkého odpalovaného těsta upečeme drobné bochánky, které plníme jemnou a nadýchanou šlehačkou. Tím se také profiterolky liší od nám známých věnečků. Navíc je jejich povrch politý čokoládovou polevou, takže souhra chutí je opravdu dokonalá.
Suroviny pro 1 dávka
z dávky vyjde asi 35 ks
1dávka
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
| Energie | 17 030 kJ / 4 070 kcal |
|---|---|
| Bílkoviny | 61,29 g |
| Tuky | 299,58 g |
| Vláknina | 18,30 g |
| Cholesterol | 1,49 g |
| Sodík | 877 mg |
| Sůl | 2,13 g |
| Sacharidy | 273,08 g |
Postup přípravy
Krok 1: Vodu s máslem uvedeme do varu. Poté, co začne vařit, odstavíme z plamene, a vsypeme mouku se špetkou soli. Mícháme, dokud se těsto nezačne oddělovat od stěn hrnce. Vrátíme na dvě minutky zpět na sporák a zase mícháme.
Krok 2: Teď už odstavíme definitivně z plamene a přidáme dvě celá vejce. Vařečkou opět intenzivně mícháme. Až se hmota krásně spojí, přidáme i poslední, třetí vejce. Znovu důkladně vymícháme.
Krok 3: Připravíme si plech, vysteleme ho papírem na pečení a buď lžičkou nebo přes cukrářský pytlík děláme malé bochánky. Mezi jednotlivými bochánky děláme větší mezery. Těsto v troubě naskočí.
Krok 4: Troubu předehřejeme na 200 °C (horní/dolní ohřev) a pečeme cca 15-30 minut (podle trouby) dorůžova. Přísný zákaz otevírat troubu během pečení! Povoleno je pouze nakukování skrze sklo. Po upečení troubu otevřeme a bochánky necháme zcela vychladnou v troubě.
Krok 5: Teď si připravíme polevu: ve vodní lázni rozpustíme nalámanou čokoládu, ke které přilijeme vroucí vodu a vymícháme krásnou, lesklou a hladkou polevu.
Krok 6: Chladné bochánky rozkrojíme nejlépe pilkovým nožem podélně napůl. Tu horní čepičku pak máčíme do čokoládové polevy a zkompletujeme. Namočené čepice dáme do lednice nebo někam, kde je stejně studené klima. Než čepičky, resp. čokoládka na nich ztuhne, ušleháme šlehačku.
Krok 7: Pokud použijeme 40%, není potřeba přidávat ztužovač. A cukru dáme podle chuti, nemusíme vůbec. Cukrářským pytlíkem nebo lžičkou pak naneseme vrstvu šlehačky na spodní díl bochánků a přiklopíme čokoládovou čepičkou.
Zveřejněno 19. 11. 2012
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Profiteroles se šlehačkou aneb sladké bobečky mlsné rebečky
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/qLE7
Moje poznámka
Profiteroles se šlehačkou aneb sladké bobečky mlsné rebečky
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/qLE7
Náhodný recept
Nejnovější recepty
Bezlepkové rohlíčky
Přidáno před 38 minutami
Éclair Tiramisu podle Heleny Fléglové
Přidáno před 1 hodinou
Vánoční vídeňské dortíčky
Přidáno před 10 hodinami
Čokoládová kolečka s mandlemi
Přidáno před 16 hodinami
Lehký salát z červené řepy s mozzarellou a vlašskými ořechy
Přidáno před 17 hodinami
Slepičí polévka se zázvorem z PH
Přidáno před 17 hodinami
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Farářské řízky
Elliska4321 před 19 minutami
Omáčka z čerstvých rajčat
maris před 2 hodinami
Snadné škvarkové pagáčky
Wanilor před 2 hodinami
Vánoční cukroví
RadkaS89 před 3 hodinami
Cikánský řízek
Sweety77 před 3 hodinami
Domácí kmínový chleba
jaromira.hod před 5 hodinami
Gothajský salám na způsob utopenců
RH-12 před 8 hodinami
Jogurtová buchta
kiramon před 10 hodinami
Koláč s pudingem a zakysanou smetanou
Ivvettaa před 11 hodinami
Bramborové palačinky s brynzou
Jan Nemec před 12 hodinami
Tématické fráze:
italské profiteroles,
profiterolky recept,
dorty a sladkosti aneb pečeme s láskou,
dorty a sladkosti aneb pečeme s láskou fotoalbum,
profiterol,
recept profiterolky,
masterchef recepty,
profiteroles slané recept,
profiterols,
kuličky z odpalovaného těsta plněné šlehačkou,
italské čokoládové profiteroles,
jak správně použít ztužovač šlehačky,
recept na profiterolky,
pošli recept-odpalované věnečky,
profiterolky,
profiterolky,
recept na profiterols,
profitroles,
plnene kulicky profiteroles,
profitirolky recepty na zákusky
Suroviny:
voda,
máslo,
mouka hladká,
sůl,
vejce,
čokoláda hořká,
voda,
smetana ke šlehání,
ztužovač šlehačky,
cukr moučkový
Komentáře (124)
Cosi podobného se mi také stalo… Zatímco u makronek jsem to vyřešil (bylo to počasím), tak u výroby listového těsta jsem to vzdal
Z praxe ale vím, že drtivá většina nezdarů pramení:
a) ve špatném přepočtu surovin
b) v blbém odměření těchto
c) v teplotě
Autorka píše „…malilinko upraveno“ No, proti zažitým pravidlům přípravy odpalovaného těsta malilinko upravila akorát dávkování vajec (pův. rcp: http://www.pradobroty.cz/2012/02/profiteroles.html )
Pokud jste opravdu neudělala „kopanec“ a navážila pokaždé stejně jako poprvé, pak mě napadá už pouze ta teplota… Např. vařila jste vždy ve stejném hrnci (nejlepší je litiňák)? A odpalovala na stejném plameni? a pokaždé stejně dlouho? Já se neřídím časem (jak se tu píše), ale podle toho, jak se odpalovaná hmota chová a zahřívám tak dlouho, až se z těsta udělá tzv. „koule“
Dám vám knížecí radu: Zkuste jiný recept…, resp. jiný postup
Neodkrajujte čapičku, ale namáčajte ešte celé profiterolky tak do 1/4 - 1/3. nechajte čokoládu zatuhnúť a až potom odrežte, ale nie celkom, nechjajte kúsok neodrezaný, aby čapička držala na kúsku. Teraz už môžete napĺňať a každá čapička bude sedieť, ako riť (prdel) na šerbel (nočník).