Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Makové kopretiny

Kynuté těsto plněné mákem a tvarované do podoby půvabných kopretin promění obyčejné pečení v radostnou slavnost. Makové kopretiny potěší nejen svou jemnou chutí, ale i vzhledem, který rozzáří každý talíř s cukrovím.

Hodnocení receptu je 5,0 (31×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Hella Hella

Náročný

Doba přípravy 135 min Doba přípravy: 120 min Doba tepelné úpravy: 15 min

135 min (120 min příprava + 15 min tepelná úprava)

Suroviny pro 1 dávka

10-15 ks podle velikosti

1dávka

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie8 805 kJ /
2 105 kcal
Bílkoviny65,35 g
Tuky68,47 g
Vláknina19,25 g
Cholesterol 279 mg
Sodík 301 mg
Sůl0,69 g
Sacharidy297,13 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Do mísy prosejeme obě mouky. Osolíme, do důlku nadrobíme droždí, zalejeme vlahým mlékem a necháme vzejít kvásek. Krok 2: Asi za 5 minut, když droždí nakyne, přidáme vejce a rozpuštěný vlahý tuk. Vypracujeme těsto, které necháme asi půl hodiny v teple vykynout. Krok 3: Zatím připravíme makovou náplň. Mletý mák vsypeme do horkého mléka a za stálého míchání necháme přejít varem. Potom osladíme cukrem, přimícháme lžíci marmelády a dle chuti okořeníme skořicí a mletým hřebíčkem. Necháme vychladnout. Krok 4: Včas zapneme nahřívat roubu na 170 °C. Plech vyložíme papírem na pečení. Krok 5: Dále postupujeme stejně, jako bychom dělali buchty. Vykrajujeme z mísy lžící kousky těsta, děláme z nich kuličky, ty zploštíme, naplníme náplní a dobře uzavřeme. (Někomu lépe vyhovuje těsto vyválet a nakrájet čtverečky, které pak plní.) Krok 6: Naplněnou buchtičku postavíme na vál spojem dolů a válečkem (nebo paličkou na maso či rukou) jí opatrně zploštíme asi na 1 cm výšky a přeneseme na připravený plech. Krok 7: Pak placičku nařízneme, nebo ještě lépe nastřihneme nůžkami, téměř až do středu (necháme uprostřed asi tak 1 cm) na jednotlivé dílky - viz foto. Krok 8: Pak nakrojené dílky obrátíme pomocí špičky nože náplní nahoru (řezná plocha bude na plechu). Obracíme je vždy v jednom směru kvůli úhlednému vzhledu. Krok 9: Necháme ještě na plechu mírně dokynout a pak potřeme vejcem. Vložíme do předehřáté trouby a pečeme na 170 °C asi 15-20 minut, až zrůžoví.

TIP: Jak uchovat buchty čerstvé - rady a tipy

Zveřejněno 15. 10. 2013

Poznámka autorky Hella

Je také možno udělat větší kusy, je s tím méně práce. Můžete také použít jakoukoliv vlastní náplň, jen je třeba zachovat odlišnou barevnost a zvážit, jestli nebude jiná náplň vytékat. Můžete použít třeba i úspornou náplň http://www.toprecepty.cz/recept/4737-napln-do-kola...

Nedělejte zářezy moc husté, špatně se vám budou obracet, záleží na velikosti naplněné placičky.

Ze stejného těsta si můžete udělat i např. http://www.toprecepty.cz/recept/36246-kynute-tulip..., k receptu jsem přidala i fotky postupu.

Zdroj: Knihovnička Recepty 09(2013

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

Toprecepty.cz

Makové kopretiny

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/J13l

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

Toprecepty.cz

Makové kopretiny

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/J13l

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (37)

Komentáře jsou řazeny od nejnovějších. Odpovědi k nim se zobrazují od nejstarších.

fredicek: máš ich nádherné, ako maľované...

Alena: už vím, nebyla jsem zaregistrovaná :-), tak jsem tři fotečky přidala, foceno pouze mobilem..;-)

Hella: Byla, ale nevím jak :-S

Hella: kopretinky máš opravdu nádherné:yes::-D určitě je upeču:-p
Ivana (nereg.) velmi jsi mě pobavila:-D;-)

Děkuji vám za odpověď. Koupím mák a na volby budou kopretiny. Doufám, že to nevyhrajou třešně :-))

Ivana: Ano, popisujete to správně. Jasně, že záleží na druhu náplně, aby moc netekla. Když se na upečený koláč podíváte zespodu, tak vidíte, že je téměř celá plocha těsto a jen minimálně náplně . Asi při kynutí vytlačuje těsto náplň nahoru, aby se samo mohlo rozprostřít na plechu.

Prosím vás, je to tak, že jedna řezná plocha je na plechu a druhá nahoře, že? Kvítky ( plátky) se obrání jakoby na bok? Nevyteče pak část náplně z té řezné plochy na plech, když je vlastně vespod?
Děkuji, chtěla bych je udělat, jsou nádherné, jen abych něco nepokazila.

Á, hlava děravá - ještě jsem nepochválila....nádherný recept, Hello:-):yes::yes:

Alena: A fotečka by nebyla? ;-)

Včera jsem dostala na mail nejnovější recepty za poslední týden a neodolala jsem kopretiny hned zkusit i když není víkend. Nejen, že se s těstem moc hezky pracovalo, konečný výsledek byl moc hezký. Udělala jsem z toho množství asi 25 kopretin. Já mám ještě možnost objednávat makovou náplň hotovou, která je vynikající, takže pečení šlo od ruky.Je to skvělý nápad. Samozřejmě kladně hodnotím.;-)

nigina: Vhodná náplň ...to se musí vyzkoušet. Já jsem sem na Toprecepty dala asi 6 receptů na různé druhy náplní. Zcela určitě by šla jablečná a ořechová (tu bych malinko přibarvila kakaem), možná i tvarohová.
Jinak ta srdíčka v odkazu jsou hezká, je to vlastně téměř totéž, jako ty tulipány na něž upozorňuji v Poznámce pod receptem.

Tématické fráze:
kopretiny, kopretina, druhy kopretin, makové špičky, makové špičky recept, kynuté kopretiny, makové placičky, kopretiny z kynutého těsta, recepty kopretina, jak udělat makovou náplň, makova napln, kynutá kopretina, makové buchtičky top recepty, co udelat aby napln z marmelády netekla, kopretiny z těsta, jablečné makové placičky, kopretina recepty, recepti z kopretin, makové důlky, koláč jako kopretina

Suroviny:
mouka hladká, mouka polohrubá, sůl, droždí čerstvé, vejce, tuk hera, cukr krupice, mléko, mák mletý, cukr krupice, mléko, marmeláda rybízová, skořice, koření hřebíček, vejce

Přidat fotografie receptu