Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Medový moučník jménem Zázrak: Je tomu opravdu tak!

Hodnocení receptu je 4,6 (7×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

frejka55

Náročný

Suroviny

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie29 758 kJ /
7 112 kcal
Bílkoviny68,79 g
Tuky405,63 g
Vláknina19,90 g
Cholesterol 1,34 g
Sodík 3,48 g
Sůl0,33 g
Sacharidy786,70 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Moučník s originálním názvem Zázrak zaujme snad každého. A zajímavá je také technologie přípravy výchozího těsta, jehož podstatu tvoří hladká mouka vypracovaná v hnětači s téměř vroucím rozvarem z másla, cukru, sody, medu, mléka a vajec. Tekutinu je přitom třeba nechat za stálého míchání provařit, dokud nezačne u dna karamelizovat.
Jako kterékoli jiné medové těsto má i toto své klady a zápory. Především platí, že je třeba je co možná nejrychleji po vyhnětení rozválet do podoby plátů. Jinak ztuhne a další práce s ním bude obtížná, ba téměř nemožná. A po upečení získáte pláty, jež jsou obdobně jako medové perníčky tvrdé a vyžadují odležení v chladu, kde zvlhnou a zvláční.
Toto odležení ještě urychlí náplň v podobě pikantního ovocného džemu a krému. Autorka pracuje s máslovým nastaveným pudinkem, když ale přídavek pudinku vynecháte, budou výsledné řezy ještě trvanlivější. Krok 2: V kastrůlku svařte za stálého míchání máslo s cukrem, sodou, medem, mlékem a celým vejcem. Krok 3: Směs provařte, mírně zkaramelizuje, vroucí nalijte na mouku a vše zpracujte v robotu do podoby těsta. Je-li příliš tuhé, přidejte trochu mléka a opět vše propracujte. Krok 4: Z těsta vypracujte 3 stejně velké pláty, jež upečete na plechu s papírem v troubě vyhřáté na 150 st. dozlatova. Krok 5: Než zchladnou, připravte krém: Pudinkový prášek smíchejte s cukrem, přilijte vodu a za stálého míchání pudink svařte a provařte. Krok 6: Zchladlý pod folií zašlehejte do másla, jež jste vypracovali šlehačem doběla. Krok 7: Jeden plát potřete džemem, krémem a náplně přiklopte druhým plátem. Krok 8: Postup opakujte i v případě třetího plátu; docela nahoře bude krém. Krok 9: V chladu ztuhlý moučník polijte čoko polevou, jejíž základ tvoří rozehřátá čokoláda vymíchaná se ztuženým tukem. Opět vše uložte v chladu, aby se buchta rozležela a zvláčněla. Teprve potom ji rozdělte na řezy. Krok 10: Náš tip:
Rychle vyhnětené medové těsto co možná nejdříve zpracujte do podoby 3 plátů. Jakmile zchladne, začne tuhnout a špatně se pak rozvaluje. Bochánky proto ukládejte v teple přiklopené kastrolem, případně je rozvalujte na plechu s papírem nahřátým v teplé troubě.
Autorkou receptu je Soňa Frydrychová.

Zveřejněno 12. 11. 2014

Poznámka autora frejka55

Fotonávod krok za krokem najdete zde:

http://www.hobbymanie.tv/clanek/medovy-moucnik-jme...

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/G7G0

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/G7G0

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (7)

Komentáře jsou řazeny od nejnovějších. Odpovědi k nim se zobrazují od nejstarších.

magdalenka: Souhlasím, je to pracné, ale na rozdíl od klasického dortu, je mnohem lehčí řezy sestavit, a hlavně se nemusí zdobit, stačí namazat včetně horní placky a tu posypat nasekanými vlašskými ořechy. Těsto se dělá dobře, nejhorší je vyválet pláty, protože těsto je pružné a smrskává se, asi jako když válíte nudle. Pružnost těstu zachováte, když mísu, do které ho uložíte, zakryjete a položíte na kastról s horkou vodou, jak zní rada autorky, pak nemusíte s vyvalováním plátů spěchat. Dělávám jich až 5 z 600 g mouky, hodně tenké, pomáhám si pečícím papírem, Taky je dobré propíchnout bubliny, které se na pečeném těstě začnou dělat.

Medové řezy - medáčky peču tímto způsobem již desítky let, je to starý rodinný recept. Jsou fakt skvělé, lepší než jakýkoliv kupovaný medovník. Doporučuji udělat krém s pudinkem (mléko, vanilkový pudink, lžíce polohrubé mouky), aby nebyl tak sytý, případně pláty natřít kávou, aby rychleji změkly. a rozhodně žádnou marmeládu ani čokoládovou polevu (zkoušela jsme to i s ní, ale není to ono), jen ten krém a nahoru ořechy. Ať se na mě autor tohoto receptu prosím nezlobí:-!

Můžete to zkusit třeba hned na Vánoce.
http://www.recepty.cz/recept/medacky-medove-rezy-s...

scofiq: Múčnik poznám, roky pečiem. Ono to nie je také hrozne prácne, ako sa na prvý pohľad zdá. Jeden deň upečiem pláty, na druhý deň plním.

...stejně jako Jarda - fakt to dělat nebudu - na mě dost pracný /sorry, ale ani jsem nedočetla postup:-(/, ale určitě bude výborný - nechala bych se pozvat :-)
...jinak poklona těm, kteří "to" dají a posílám bodík

Rozborova Mária 13. 11. 2014 10:25
Tento recept robím už vyše 20 rokov,len s tým rozdielom,že robím 6 plátov a striedam marmeládu-krém-marmeládu..a je naozaj výborný.:-*:-))

To vypadá luxusně !:yes:

Medovník vypadá skutečně parádně,ale já ho,kvůli pracnosti dělat nebudu.;-)
A o tom,jestli je to zázrak bych nechal rozhodnout zdejší šikovné kuchařinky,to já ,jako líný chlap, posuzovat nemohu:-)):-)):-)):-))

Tématické fráze:
medové řezy lepší než medovník, řezy zázrak, zázvorový moučník lidl, zázrak z jednoho vejce, medové řezy zazrak, medové,žezy, moučník z hladké mouky, těsto se smrskává, zázrak řezy, medový močník, medové žezy, medový močník, medáčky, medove jeze, top recepty medové dortíčky medáčky, moucniky s jednoho vejce, medovy plat, medovnik zázrak, nejrychleji udelaný cokoládovy moucník, moucniky na odlezeni

Suroviny:
máslo, cukr krupice, soda jedlá, med, mléko, vejce, mouka hladká, máslo, voda, pudink vanilkový, cukr moučkový, marmeláda rybízová, čokoláda na vaření, tuk ztužený

Naposledy jste si prohlédli

Zapoj se do programu Foodie! Sbírej body za své aktivity. Body pak proměníš za skvělé odměny. Bez zapojení nemůžeš dostat body za přidání fotografie.
Zapojit se

Přidat fotografie receptu