Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Mrkev dušená na víně

Hodnocení receptu je 4,7 (8×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

hosta hosta

Snadný

Suroviny

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie2 840 kJ /
679 kcal
Bílkoviny2,54 g
Tuky43,87 g
Vláknina3,50 g
Cholesterol 3 mg
Sodík 367 mg
Sůl0,90 g
Sacharidy50,92 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Mrkev očistíme a nakrájíme na drobné nudličky. V kastrole nebo na hlubší pánvi rozehřejeme olej s máslem, mrkev na něm ze všech stran opečeme - no - k opečení to má daleko, spíše se trochu podusí. Až se vypaří tekutina, přidáme cukr, promícháme a necháme trošku zkaramelizovat. Krok 2: Potom do mrkve přijde vše ostatní - hořčice, jablko, víno (pokud máte k dispozici jablečné víno nebo cider, není třeba jablko přidávat). Přiklopené dusíme zhruba dalších 10 minut. Tekutina se musí skoro všechna odpařit, zůstane jen lehce zahoustlá šťáva. Krok 3: Podle chuti osolíme, opepříme, přidáme špetku zázvoru. Promícháme s posekanou petrželovou natí a může se podávat - jako příloha k masu, jen tak s bramborem a nebo vůbec JEN TAK.

Zveřejněno 5. 2. 2015

Poznámka autorky hosta

Proč je mrkev oranžová? Přidávám z Designreaderu vyčtenou zajímavou, pro mne novou informaci:

"Překvapivě se jedná o politický design, propagandu. Ještě před pár sty lety byla mrkev škaredá a nažloutlá. Dnes se nám doma válí čerstvě geneticky nadesignovaná hypermrkev. Kde se vzala její příjemně teplá barva? V 17. století se nizozemští pěstitelé rozhodli vykultivovat mrkev oranžovou, aby vzdali hold Vilému Oranžskému, vůdci revoluce a osvoboditeli od španělskému režimu. A tak byla vymazána tisíciletá tradice fialových, bílých a žlutých mrkví."

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Mrkev dušená na víně

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/rvpK

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Mrkev dušená na víně

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/rvpK

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (8)

Komentáře jsou řazeny od nejnovějších. Odpovědi k nim se zobrazují od nejstarších.

:-)) :-)) :-)) Ja by som musela mať toho vína 10-násobne viac , aby som ochutnala. :-)), ale vyzerá to neskutočne a že je to chutné napochybujem. ;-)

Tohle mi uniklo, no, rozhodně budu realizovat :-p:yes:

chocolate: to mám radost, že ti chutná - u nás je dnes taky;-)

Mrkev je vyborna, musim se krotit, abych ji nesnedla na posezeni:-8.Kombinace s vinem, jablkem a zazvorem nema chybu.
Posilam zaslouzeny bod a dekuji za dalsi skvely recept, ukladam.

:-p Mrkev mám ráda v jakékoliv úpravě, určitě vyzkouším;-):-K

JEN TAK!!!:yes::-))

Jitu, mrkev je moje oblíbená zelenina, ani dětem se nikdy nepříčila a ve Tvém podání ji určitě vyzkouším :-p:yes::-K +1. bodík:yes:

Tématické fráze:
dušená mrkev, mrkev recepty, dušená mrkev recept, mrkev na víně, recept na dušenou mrkev, recepty na dušena mrkev, recepty dušená mrkev, recepty z mrkve, recepty na dušenou mrkev, mrkev v receptech, recepty mrkev, dušená mrkev recepty, mrkev dušena recept, dušená mrkev na červeném víně, dusena mrkev na cervenem vine recept, dušená zelenina na víně, mrkev vino, mrkev dusena, mrkev - recepty, recept mrkev

Suroviny:
mrkev, máslo, olej, cukr hnědý, hořčice, víno bílé, jablko, zázvor, sůl, pepř, petrželka

Naposledy jste si prohlédli

Zapoj se do programu Foodie! Sbírej body za své aktivity. Body pak proměníš za skvělé odměny. Bez zapojení nemůžeš dostat body za přidání fotografie.
Zapojit se

Přidat fotografie receptu