Mazanec podle babičky
Mezi symboly Velikonoc patří tradiční mazanec, který by se dle zvyků měl péct na Bílou sobotu, aby byl hotový na nedělní snídani. Mazanec, plný rozinek, před podáváním nezapomeňte posypat moučkovým cukrem, bude chutnat ještě lépe.
Suroviny pro 2 kusy
2kusy
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 31 029 kJ / 7 416 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 163,89 g |
Tuky | 275,69 g |
Vláknina | 34,80 g |
Cholesterol | 2,42 g |
Sodík | 3,64 g |
Sůl | 9,00 g |
Sacharidy | 1 052,47 g |
Postup přípravy
Krok 1: Do části vlažného mléka rozdrobíme droždí. Přidáme trošku cukru, lžíci mouky a necháme vzejít kvásek.
Krok 2: Polohrubou mouku prosejeme. Přidáme moučkový cukr, žloutky, rozpuštěné máslo, vlažné mléko, sůl, vanilkový cukr, rum a rozinky.
Krok 3: Nakonec vmícháme vzešlý kvásek a vypracujeme těsto, které se nelepí na mísu ani vařečku. Necháme hodinu kynout.
Krok 4: Z těsta můžeme vytvarovat mazanec, který pak přesuneme na plech vyložený pečicím papírem, nebo ho pečeme v dortové formě vymazané tukem a vysypané moukou.
Krok 5: Mazanec potřeme rozšlehaným vejcem, a posypeme sekanými ořechy nebo mandlemi.
Krok 6: Vložíme do trouby a pečeme zvolna na 180 °C asi 45 minut. Upečenost kontrolujeme špejlí, kterou zapíchneme do mazance a po vytažení musí být suchá. Z formy vyndáme, až vychladne.
Zveřejněno 21. 4. 2015
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Mazanec podle babičky
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/o0wY
Moje poznámka
Mazanec podle babičky
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/o0wY
Nejnovější recepty
Hruškový špaldový perník
Přidáno před 41 minutami
Knedlíky se slaninou a houbami
Přidáno před 1 hodinou
Kuřecí prsa na paprice s barevnými paprikami
Přidáno před 3 hodinami
Polévka z pečené mrkve
Přidáno před 3 hodinami
Dušené vepřové nudličky a plátky mrkve
Přidáno před 3 hodinami
Salsiccia v rajčatové omáčce s krátkými penne
Přidáno před 3 hodinami
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Plněná zapečená dýně Hokkaido
ZboSy před 10 minutami
Jednoduché věnečky z odpalovaného těsta
Mamkanamka před 1 hodinou
Andělsky nadýchaný perník
Jakubaru před 1 hodinou
Frankfurtská polévka
Iliis před 1 hodinou
Rychlá ořechová bábovka
Cedrych před 3 hodinami
Hovězí hospodský guláš
vlnovy@seznam.cz před 4 hodinami
Špagety à la carbonara
AnKo312 před 5 hodinami
Kokosové kostky
elcarmont2 před 5 hodinami
Kuře kung-pao
jarmila58 před 5 hodinami
Vynikající mrkvové řezy
kraka před 5 hodinami
Tématické fráze:
recept na mazanec od babičky,
velikonoční mazanec od babicky,
mazanec recepty od babicky,
čím potřít mazanec,
mazanec od babičky,
čím potrit mazance,
forma na mazanec,
jak udělat mazanec,
čím potřít velikonoční mazanec,
hrníčkový mazec,
mazánec,
nedělni mazanec,
velikonoční mazanec podle babičky,
mazanec do formy,
výborný mazanec jako od babičky,
mazanec jak od babičky,
mazanec ve formě,
vánočka podle rettigové,
jak udělat velikonoční mazanec,
kynutý pletený mazanec videorecept
Suroviny:
mouka polohrubá,
cukr moučkový,
máslo,
žloutek,
droždí čerstvé,
mléko,
sůl,
cukr vanilkový,
rum,
rozinky,
vejce,
ořechy,
mandle,
tuk,
mouka hrubá
Komentáře (13)
No, mě skrzeva ten název zaujalo právě to, jak zde nekoresponduje obsah s formou, tedy to, že je to "mazanec" z formy. Domnívám se, že PRABABIČKA "lila" toto těsto sice do formy, ale do formy na vánočku. Jitta Mat asi takovou formu nemá, tak to peče v tom co má a říká tomu mazanec, což je mazec
zizala:
Sohlasím s vámi, mazanec to není
zizala:
Nesouhlasím s vámi... Ale je fakt, že tady si může každý nazvat rcp jak mu libo
Jitta Mat:
Toto je výborný, ba přímo nejlepšejší recept na vánočku co jsem zkoušel