Pečená kachní stehna na medu, s červeným zelím a bramborovým knedlíkem
Kachní stehna jsou dokonalou klasikou, která vynikne v kombinaci s dušeným červeným zelím a domácími knedlíky. Stehna se nejprve pečou přikrytá, poté se otočí, dosladí a dopékají dozlatova. Výsledkem je šťavnaté maso s medovou chutí.
Suroviny pro 3 porce
3porce
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 18 290 kJ / 4 371 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 92,25 g |
Tuky | 66,73 g |
Vláknina | 90,48 g |
Cholesterol | 304 mg |
Sodík | 6,91 g |
Sůl | 16,21 g |
Sacharidy | 784,34 g |
Postup přípravy
Krok 1: Vše, až na cukr, dáme do pekáče, podlijeme vodou, přikryjeme a dáme péct při 220°C asi 1 hodinu. Pak oheň zmírníme, stehna otočíme, přidáme cukr, je-li třeba.
Krok 2: Pečeme dalších asi 1–1,5 hodiny odkryté, za občasného otáčení, podlévání horkou vodou a potírání šťávou s medovou směsí, dokud není maso měkké a dozlatova zbarvené.
Krok 3: Červené zelí očistíme a nakrouháme. Na rozpáleném sádle v hrnci necháme zesklovatět najemno nakrájenou cibuli, přidáme zelí a necháme chvíli dusit. Podlijeme horkou vodu, přidáme čtvrtky oloupaných jablek bez jádřinců, koření a sůl. Na mírném ohni dusíme asi 90 minut. Přidáme jablečný mošt a sultánky. Nakonec dochutíme cukrem, octem, červeným vínem a mletým hřebíčkem, vmícháme šikmo řezanou jarní cibulku, krátce povaříme a odstavíme.
Krok 4: Bosáky:
Nastrouháme brambory a vymačkáme z nich vodu. Přidáme sůl, vejce a mouku. Těsto dobře promícháme. Lžící vykrajujeme noky a vhazujeme do vařící, osolené vody. Podle velikosti je vaříme 5 až 8 minut. Dáváme pozor, aby se knedlíky nepřichytily ke dnu. Hotové mastíme na talíři sádlem s osmaženou cibulí. Krok 5: Drbáky:
Oboje brambory nastrouháme, ze syrových vymačkáme pečlivě vodu, smícháme dohromady, přidáme utřený česnek se solí a tvoříme kulaté knedlíky. Obalíme je v hladké mouce a zavaříme do vroucí vody. Je třeba je hned zamíchat, aby se nepřichytily ke dnu. Vaříme podle velikosti asi 40–50 minut. Nejlépe je jeden knedlík na zkoušku vyndat a roztrhnout, abychom poznali, zda jsou provařené.
Nastrouháme brambory a vymačkáme z nich vodu. Přidáme sůl, vejce a mouku. Těsto dobře promícháme. Lžící vykrajujeme noky a vhazujeme do vařící, osolené vody. Podle velikosti je vaříme 5 až 8 minut. Dáváme pozor, aby se knedlíky nepřichytily ke dnu. Hotové mastíme na talíři sádlem s osmaženou cibulí. Krok 5: Drbáky:
Oboje brambory nastrouháme, ze syrových vymačkáme pečlivě vodu, smícháme dohromady, přidáme utřený česnek se solí a tvoříme kulaté knedlíky. Obalíme je v hladké mouce a zavaříme do vroucí vody. Je třeba je hned zamíchat, aby se nepřichytily ke dnu. Vaříme podle velikosti asi 40–50 minut. Nejlépe je jeden knedlík na zkoušku vyndat a roztrhnout, abychom poznali, zda jsou provařené.
Zveřejněno 14. 6. 2015
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Pečená kachní stehna na medu, s červeným zelím a bramborovým knedlíkem
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/wlRg
Moje poznámka
Pečená kachní stehna na medu, s červeným zelím a bramborovým knedlíkem
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/wlRg
Nejnovější recepty
Selská polévka s kroupami
Přidáno před 1 hodinou
Švestkový koláč s marcipánem
Přidáno před 7 hodinami
Mřížkový povidlový koláč
Přidáno před 19 hodinami
Polévka s ratatouille
Přidáno před 20 hodinami
Maso na špejli
Přidáno před 20 hodinami
Medová směs s adžikou
Přidáno před 20 hodinami
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Vepřová panenka s gnocchi a špenátem
RaeRea před 15 minutami
Cuketové palačinky z kefíru
Bretik před 40 minutami
Domácí sušená rajčata TOP
petrjkt před 1 hodinou
Švestkové knedlíky (z tvaroho-brambor.těsta)
Palenka před 2 hodinami
Cuketový koláč s mákem a švestkami
Nerea před 2 hodinami
Obrácený koláč s jablky
Andrea_kum193 před 2 hodinami
Cuketové karbanátky se sýrem s možností naložení
TondaJ před 4 hodinami
Polévka s růžičkovou kapustou
Kajkajak před 4 hodinami
Lasagne z cukety
stanik před 5 hodinami
Tématické fráze:
pečená kachna na medu,
pečená kachni stehna,
pečená kachní stehna se zelím,
kachni stehna,
pečené kachní čtvrtky,
kachní stehna se zelím,
kachni stehna recept,
pečené kachní stehno,
pečená kachna v troubě na medu,
dušené červené zelí ke kachně,
jak dlouho pect kachni stehna,
pečená kachna,
pecene kachni stehna,
pečená kachní stehna recept,
pečena kachna na na medu,
kachni stehna na zeli,
kachní čtvrtky na medu,
kachna na medu,
kachní stehno priprava,
pečená kachna se zelím
Suroviny:
stehno kachní,
karotka,
cibule,
jablko,
česnek,
med,
ocet balsamiko,
kmín celý,
sůl,
zelí červené,
rozinky,
jablko,
cibule,
sádlo,
voda,
bobkový list,
koření hřebíček,
mošt jablečný,
víno červené,
koření hřebíček,
cibulka jarní,
cukr hnědý,
ocet,
sůl,
brambory,
mouka hrubá,
vejce,
sůl,
brambory,
česnek,
sůl,
mouka hladká
Komentáře (11)
Podávala jsem se “solamylákem”(bavorský knedlík), ten máme ke kachně totiž nejraději. Recept si ukládám a mám obavu, že kačenu už jinak dělat nebudeme
Děkuji za to červené zelí
Dělávám ho zřídka a vždy zapomenu že se liší nejen v barvě
***
Dnes jsem pekl káču pro dva
Bílé bylo velikosti koňské hlavy, tak jsem koupil hlávčičku červeného...
Po půlhodině na plotně by bílé zelí bylo OK a mi napadlo, že jsem asi koupil atrapu
Zagůglil jsem a našel tento rcp...
Mezitím se zelisko stihlo připálit a přišlo tedy do dalšího kastrolu...
Uvaříno bylo za 60 minut...
No, snad už si zapamatuju, že není zelí jako zelí, že
Koupím stehna a jde se na to
Samozřejmě veliký bod