Mátový sirup (i pro diabetiky)
Domácí mátový sirup můžeme použít do minerálky, vody i do čaje. V létě s ledem nádherně osvěží, v zimních plískanicích je skvělým pomocníkem při nachlazení, kašli či bronchitidě. S vhodně použitým sladidlem si ho mohou dopřát i diabetici.
Suroviny pro 1 dávka
1dávka
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 12 790 kJ / 3 057 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 0,28 g |
Tuky | 0,00 g |
Vláknina | 14,00 g |
Cholesterol | 0 mg |
Sodík | 1 mg |
Sůl | 0,00 g |
Sacharidy | 757,00 g |
Postup přípravy
Krok 1: Nejprve převaříme 1 litr čisté vody. Necháme ji chvíli odstát, aby byla stále teplá, ale ne vroucí. Poté v ní rozmícháme cukr a kyselinu citronovou.
Krok 2: Mátu i s květy vložíme do vhodné čisté nádoby a zalijeme připravenou vodou. Bylinka se v teplejší vodě lépe vylouhuje, příliš horká by však mohla zničit cenné látky.
Krok 3: Směs necháme 2 dny louhovat při pokojové teplotě, občas ji zamícháme. Není třeba ji ukládat do lednice, ale vyhněte se přímému slunci.
Krok 4: Po dvou dnech směs přecedíme, naplníme do čistých vyvařených lahví, po naplnění jim otřeme hrdla a uzavřeme. Lahve uchováváme v lednici.
Krok 5: Sirup můžeme sterilovat při 85 °C po dobu asi 15 minut, čímž prodloužíme jeho trvanlivost. Pokud se rozhodneme pro sterilaci, můžeme předem přidat lžičku konzervačního prostředku (není to však nezbytně nutné).
Zveřejněno 15. 8. 2009
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Mátový sirup (i pro diabetiky)
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/Q0ml
Moje poznámka
Mátový sirup (i pro diabetiky)
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/Q0ml
Nejnovější recepty
Kachna s medem a jablky
Přidáno před 1 hodinou
Pomazánka z brynzy
Přidáno před 11 hodinami
Fazolový stroganoff se žampiony a cuketou
Přidáno před 14 hodinami
Hovězí maso na pivě
Přidáno 17. 10. 2025 21:23:34
Plněná kuřecí prsa na pórku
Přidáno 17. 10. 2025 18:14:00
Rybí závitek z makrely
Přidáno 17. 10. 2025 18:01:29
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Sloní žrádlo
Dana Lubovska před 1 minutou
Dobré bramborové knedlíky - podrobně
sarah38 před 8 minutami
Pasta Frutti de la Mare
Alvinsatya před 43 minutami
Feferonová pasta - pálihub
pazderka83 před 55 minutami
Těstovinový salát s tuňákem I
Valis před 1 hodinou
Jogurtový závin s jablky
41744 před 2 hodinami
Mrkvové minikoláčky s povidly
Mici76@seznam.cz před 5 hodinami
Vepřová krkovička na žampionech se smetanou
Rmdra před 12 hodinami
Buchta Fešák
kabelka.ondrej před 13 hodinami
Pečené kaštany z horkovzdušné fritézy
romanzabr123 před 13 hodinami
Tématické fráze:
mata recepty,
recepty z máty,
šalvějový sirup za studena recept,
šalvějový sirup recept,
mátová šťáva,
šalvěj sirup recept,
recepty pro diabetiky,
šalvejový sirup za studena,
mata recept,
domácí šalvějový sirup,
recept na šalvějový sirup,
stava z maty,
recepty máta,
zázvorový sirup za studena,
domácí sirup ze šalvěje,
recept na sirup ze šalvěje,
sirup z šalvěje,
šťáva z máty peprné recept,
zázvorový sirup za studena recept,
nápoje pro diabetiky
Suroviny:
máta,
cukr krystal,
kyselina citronová
Komentáře (35)
Merylas - díííky