

Lučanský chléb nejen pro diabetiky
Suroviny
- kostka (42 g) droždí
- malinko dia cukru
- 300 g žitné mouky
- 100 g hladké pšeničné chlebové mouky
- 110 g celozrnné pšeničné mouky
- 200 g špaldové mouky
- sůl
- hrst neslaných arašídových jader
- po hrsti semínka slunečnicová
- semínka dýňová
- semínka lněná
- opražené ovesné vločky s klíčky
- špetku anýzu
- fenyklu
- celý kmín (dávám hodně)
- 3 lžíce olivového oleje (slunečnicového oleje)
- 400 ml vody
Postup přípravy receptu
Dělám zatím bez pekárny.
Takže: Klasicky uděláme kvásek - rozdrobíme droždí,smícháme s troškou dia cukru, malinko zakápneme vodou, přidáme asi 2 lžíce žitné mouky, rozmícháme na kaši a necháme kvasit.
Asi po 15 minutách by měl kvásek zdvojnásobit objem, pak smícháme všechny ostatní suché suroviny, doprostřed dáme kvásek, smísíme a vlijeme olej a vodu.
Pečlivě vymícháme - já si pomáhám i rukama, až se těsto nechytá mísy (asi 15 minut).
Dáme kynout asi na 1 hodinu - během té doby dvakrát těsto vařečkou srazíme, aby lépe kynulo.
Rozehřejeme si troubu na 200°C a dáme tam hrnek s vodou.
Z vykynutého těsta uděláme oblíbený tvar (veku, bochánek) a dáme do trouby.
Peču na horkovzduch 40 minut na 200°C, během pečení několikrát potřu slanou vodou. Po uplynutí doby vypnu teplotu a při zapnutém ventilátoru nechám dojít.
Poznámka od kuchařky
Tenhle chleba u nás jako novinku pro diabetiky peče soukromník,tak jsem vyškemrala recept, on tam ale ještě dává pražené žito, sezam a pohanku.To jsem nezkoušela.Chuťově je výborný i pro necukráře.
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Lučanský chléb nejen pro diabetiky
-
+10
na řezu vypadá nádherně
-
Dobrý den , já peču doma také chleba, obyčejně v sobotu , nebo v neděli , když začne docházet pečivo a mě se nechce jet do města do marketu . Tady je recept :
4 krajíčky zbytku chleba dám do misky , přidám hrnek a půl vody a když se krajíčky nasáknou propasíruji to přez jemný cedník a nebo rozmiksuji v mixéru na kaši , přidám jedno suché droždí , jednu lžičku cukru , jednu lžičku soli, jednu lžičku kmínu a asi 40 dkg mouky hladké světlé , všechno z lehka propracuji , popřípadě jestli se těsto ještě lepí přidám mouku a pak tuto hmotu dám do pekárny , zapnu na program č. 2 ( zrychlené pečení ) a za dvě hodiny je chlebíček hotový , je dobrý a levný a starý chleba se také spotřeboval , to mě těší , že se nic nevyhodilo . Lze upéct i v troubě , stejný postup jako u chleba pro diabetiky, je chutnější , má lepší kůrku . Při pečení v troubě chleba potírám vodou s octem , dá to ale víc práce . Pekárna jde nastavit i časově a tak je prýma ráno vstávat a mít chleba ještě teplý k snídani .
Dobrou chuť přeje Božena -
...srdečne vás pozdravujem z Prievidze...konečne som nasiel ako upiecť chleba bez dom.pekárne...a kde to čudo sa dá kúpiť a čo to čudo stojí korún - u nás euro...predom ďakujem za odpoveď - s úctou Rišo
-
Tedy,spagetko,klobouk dolů,ten vypadá krásně
.Pořád váhám nad pekárnou,jestli koupit nebo ne,jestli se nám to vyplatí když jsme jen dva....nevím...
-
špagetko, až ho udělám, tak Ti zaručeně řeknu, jestli byly mé ručičky zlaté, nebo "pokakané"
a dozvíš se to asi brzy
-
Peču bez pekárny a ještě chvíli budu, ale myslím, že i ta pekárna i trouba chce zlaté české ručičky
-
špagetko, já vím a to si teda piš, že to vyzkouším.
Pekárnu nemám, tak pokud se to povede, bude to zásluhou mých ručiček a Tvého receptu
-
Bibi, ale DIA recepty přece neznamenjí, že to není dobré - tady to je prostě jiná mouka, ale udělej a uvidíš
-
špagetko, ale ten chlebík je vážně krásnej, jen se zakousnout a vůbec by mi bylo jedno, že je DIA. Já se to snad naučím péct díky tomuto tvému. Ta kůrčička jééééjej
-
Manželovi přímo zakázali bílou mouku, tak se holt učím, ale jde to
-
Jani, ale já tyhle mouky normálně používám na všechno, bílé už dobře rok nekupuju
-
Ladi, ježíííši, kolik je těch mouk tady? To bych asi zacpala celou špajzku s tím, ne? Nebo to je přímo nějaká směs? Zeptám se na to
-
No tak autor Veroka uveřejňuje podd svým jménem své recepty. Já to objevila u tohoto a i u jiného autora z jiného webu. Prostě dotyčný okopíruje recept a ani se nenamáhá změnit slovosled nebo dát jinou fotku.
-
Kristova noho,takhle na večer,zase sliny až na kolena
-
jééé takhle vlažnou patku...to bych hned slupla