Lučanský chléb nejen pro diabetiky

spagetka Kuchařka: spagetka

Dietní recepty , DIA 15 názorů

Suroviny

kostka (42 g) droždí
malinko dia cukru
300 g žitné mouky
100 g hladké pšeničné chlebové mouky
110 g celozrnné pšeničné mouky
200 g špaldové mouky
sůl
hrst neslaných arašídových jader
po hrsti semínka slunečnicová
semínka dýňová
semínka lněná
opražené ovesné vločky s klíčky
špetku anýzu
fenyklu
celý kmín (dávám hodně)
3 lžíce olivového oleje (slunečnicového oleje)
400 ml vody
Recept si zatím oblíbilo 11 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Dělám zatím bez pekárny.

  2. Takže: Klasicky uděláme kvásek - rozdrobíme droždí,smícháme s troškou dia cukru, malinko zakápneme vodou, přidáme asi 2 lžíce žitné mouky, rozmícháme na kaši a necháme kvasit.

  3. Asi po 15 minutách by měl kvásek zdvojnásobit objem, pak smícháme všechny ostatní suché suroviny, doprostřed dáme kvásek, smísíme a vlijeme olej a vodu.

  4. Pečlivě vymícháme - já si pomáhám i rukama, až se těsto nechytá mísy (asi 15 minut).

  5. Dáme kynout asi na 1 hodinu - během té doby dvakrát těsto vařečkou srazíme, aby lépe kynulo.

  6. Rozehřejeme si troubu na 200°C a dáme tam hrnek s vodou.

  7. Z vykynutého těsta uděláme oblíbený tvar (veku, bochánek) a dáme do trouby.

  8. Peču na horkovzduch 40 minut na 200°C, během pečení několikrát potřu slanou vodou. Po uplynutí doby vypnu teplotu a při zapnutém ventilátoru nechám dojít.

Poznámka

Tenhle chleba u nás jako novinku pro diabetiky peče soukromník,tak jsem vyškemrala recept, on tam ale ještě dává pražené žito, sezam a pohanku.To jsem nezkoušela.Chuťově je výborný i pro necukráře.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 38 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Lučanský chléb nejen pro diabetiky

  • Anna Kocikova Anna Kocikova

    :yes::-p+10:yes:na řezu vypadá nádherně:-*:yes:

    Odpovědět

  • Božena Božena(neregistrovaná)

    Dobrý den , já peču doma také chleba, obyčejně v sobotu , nebo v neděli , když začne docházet pečivo a mě se nechce jet do města do marketu . Tady je recept :
    4 krajíčky zbytku chleba dám do misky , přidám hrnek a půl vody a když se krajíčky nasáknou propasíruji to přez jemný cedník a nebo rozmiksuji v mixéru na kaši , přidám jedno suché droždí , jednu lžičku cukru , jednu lžičku soli, jednu lžičku kmínu a asi 40 dkg mouky hladké světlé , všechno z lehka propracuji , popřípadě jestli se těsto ještě lepí přidám mouku a pak tuto hmotu dám do pekárny , zapnu na program č. 2 ( zrychlené pečení ) a za dvě hodiny je chlebíček hotový , je dobrý a levný a starý chleba se také spotřeboval , to mě těší , že se nic nevyhodilo . Lze upéct i v troubě , stejný postup jako u chleba pro diabetiky, je chutnější , má lepší kůrku . Při pečení v troubě chleba potírám vodou s octem , dá to ale víc práce . Pekárna jde nastavit i časově a tak je prýma ráno vstávat a mít chleba ještě teplý k snídani .

    Dobrou chuť přeje Božena

    Odpovědět

  • smukoo smukoo

    :-)) ...srdečne vás pozdravujem z Prievidze...konečne som nasiel ako upiecť chleba bez dom.pekárne...a kde to čudo sa dá kúpiť a čo to čudo stojí korún - u nás euro...predom ďakujem za odpoveď - s úctou Rišo:yes: :-S

    Odpovědět

  • Jikotka Jikotka

    Tedy,spagetko,klobouk dolů,ten vypadá krásně :-O:-O:-)).Pořád váhám nad pekárnou,jestli koupit nebo ne,jestli se nám to vyplatí když jsme jen dva....nevím...:-)

    Odpovědět

  • Bibinka Bibinka

    špagetko, až ho udělám, tak Ti zaručeně řeknu, jestli byly mé ručičky zlaté, nebo "pokakané":-D:-)) a dozvíš se to asi brzy:-)

    Odpovědět

  • spagetka spagetka(autorka receptu)

    Peču bez pekárny a ještě chvíli budu, ale myslím, že i ta pekárna i trouba chce zlaté české ručičky;-):yes:

    Odpovědět

  • Bibinka Bibinka

    špagetko, já vím a to si teda piš, že to vyzkouším.:-! Pekárnu nemám, tak pokud se to povede, bude to zásluhou mých ručiček a Tvého receptu:-D

    Odpovědět

  • spagetka spagetka(autorka receptu)

    Bibi, ale DIA recepty přece neznamenjí, že to není dobré - tady to je prostě jiná mouka, ale udělej a uvidíš ;-):-p

    Odpovědět

  • Bibinka Bibinka

    špagetko, ale ten chlebík je vážně krásnej, jen se zakousnout a vůbec by mi bylo jedno, že je DIA. Já se to snad naučím péct díky tomuto tvému. Ta kůrčička jééééjej:-p;-)

    Odpovědět

  • spagetka spagetka(autorka receptu)

    Manželovi přímo zakázali bílou mouku, tak se holt učím, ale jde to ;-)

    Odpovědět

  • spagetka spagetka(autorka receptu)

    Jani, ale já tyhle mouky normálně používám na všechno, bílé už dobře rok nekupuju :-!

    Odpovědět

  • Jana Dorazinová-Remková Jana Dorazinová-Remková

    Ladi, ježíííši, kolik je těch mouk tady? To bych asi zacpala celou špajzku s tím, ne? Nebo to je přímo nějaká směs? Zeptám se na to:-O

    Odpovědět

  • spagetka spagetka(autorka receptu)

    No tak autor Veroka uveřejňuje podd svým jménem své recepty. Já to objevila u tohoto a i u jiného autora z jiného webu. Prostě dotyčný okopíruje recept a ani se nenamáhá změnit slovosled nebo dát jinou fotku.

    Odpovědět

  • Jana Dorazinová-Remková Jana Dorazinová-Remková

    Kristova noho,takhle na večer,zase sliny až na kolena:-/:-p

    Odpovědět

  • alus.s alus.s

    jééé takhle vlažnou patku...to bych hned slupla :-D

    Odpovědět

Tato webová stránka používá cookies pro vylepšení naších služeb. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Tématické fráze: jidelnicek pro cukrovkare diabetické recepty vaření pro diabetiky recepty pro cukrovkáře dia chléb dia jídelníček diabetický jídelníček dia zákusky jídelníček cukrovkáře diabeticka kuchařka kuchařka pro cukrovkáře diabetická kuchařka on line diabetický chléb dia recepty dia zákusky recepty dia chleba jidlo pro cukrovkáře kváskový chléb recept chleb bez droždi diabetické zákusky

Zapomněl/a jsem heslo