Suroviny
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
| Energie | 7 568 kJ / 1 809 kcal |
|---|---|
| Bílkoviny | 57,15 g |
| Tuky | 7,40 g |
| Vláknina | 24,23 g |
| Cholesterol | 0 mg |
| Sodík | 6,42 g |
| Sůl | 16,00 g |
| Sacharidy | 366,30 g |
Postup přípravy
Zároveň s umícháním rozkvasu promícháme všechnu celozrnnou mouku se zbytkem vody a uložíme do lednice (proběhne autolýza, mouka bobtná a zároveň v chladu lednice nekvasí). Krok 2: Aspoň 2 hodiny před vlastním hnětením těsta předmočenou mouku z lednice vyndáme, aby se trochu ohřála. Přidáme k ní pak rozkvas, hladkou mouku, sůl a kmín a uhněteme volné těsto. Krok 3: Stěrkou těsto vyškrábneme na pomoučený stůl a poprvé ho překládáme. Po překládání dáme těsto kynout do olejem vymazané misky. Krok 4: Překládání zopakujeme ještě třikrát, vždy po 30 minutách, pokaždé v už jen v míse – na olejem potřené prsty se těsto téměř nelepí. Po třetím přeložení už vytvarujeme bochníček a ten vložíme na moukou a otrubami dobře vysypanou utěrku a i s ní pak do ošatky, kde ho necháme 1-2 hodiny kynout. Krok 5: Necháme dobře rozpálit troubu i s litinovým hrncem na 250°C, bochník do hrnce pomocí utěrky opatrně skulíme, rychle zakryjeme poklicí a zavřeme troubu. Po 10 minutách pečení poklici sundáme a chleba dopečeme (asi 30 minut).
Zveřejněno 15. 10. 2017
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Celozrnný kváskový chléb
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/Mq43
Moje poznámka
Celozrnný kváskový chléb
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/Mq43
Nejnovější recepty
Kapr na křenu
Přidáno před 5 hodinami
Sváteční vánočka podle Zdeňka Pohlreicha
Přidáno před 12 hodinami
Kokosky ze tří surovin podle Kamily Nývltové
Přidáno před 13 hodinami
Topinamburový krém podle Honzy Punčocháře
Přidáno před 14 hodinami
Vlašský salát podle ČSN
Přidáno před 14 hodinami
Vosí hnízda s matcha a pistáciovou náplní
Přidáno 10. 12. 2025 14:21:35
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Vánoční bramborový salát se sojanézou
puppystaff1993 před 7 minutami
Celerová pomazánka s nádechem česneku
Olympus před 54 minutami
Šlehačkové cukroví
KekkyPetra před 55 minutami
Vánočka II
Sojkal před 1 hodinou
Citronové rohlíčky
Terka39 před 2 hodinami
Nejlepší nadýchané muffiny
VerunkaBerunka před 3 hodinami
Uherská pěna
Daami před 4 hodinami
Zelňačka z hlávkového zelí
Kajkajak před 5 hodinami
Mandlové laskonky
IRBONA před 6 hodinami
Tématické fráze:
rozkvas,
jak udělat rozkvas,
celozrnný kváskový chléb,
kváskový chléb bez rozkvasu,
kvaskovy celozrnný chléb,
jak se dělá rozkvas,
kváskový chléb celozrnný recept,
chleba bez rozkvasu,
příprava rozkvasu,
chléb bez rozkvasu,
jak na rozkvas,
celozrnný kvaskovy chléb recept,
celozrny kvaskovy chleb,
celozrnný kvaskovy chleba,
pšeničný celozrnný kváskový chléb,
rozkvas z celozrnné moouky,
celozrnný pšeničný kvaskovy chleba,
rozkvas recept,
kváskový chleba recept,
kváskový chléb recept
Suroviny:
kvas žitný,
mouka celozrnná žitná,
mouka celozrnna pšeničná,
voda,
voda,
mouka celozrnna pšeničná,
mouka hladká,
sůl,
kmín celý
Komentáře (1)