Celozrnný kvasový chléb
Chléb z celozrnné mouky chutná po oříšcích a je plný vlákniny a minerálů. Použijte aktivní kvas a připravte si křupavý a nadýchaný bochník u sebe doma. Nezapomeňte pořádně rozpálit troubu s vhodnou podložkou (třeba dlaždicí), na kterou poté vyklopíte bochník.
Suroviny pro 1 kus
1kus
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 7 121 kJ / 1 702 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 50,50 g |
Tuky | 6,66 g |
Vláknina | 32,80 g |
Cholesterol | 0 mg |
Sodík | 6,41 g |
Sůl | 16,00 g |
Sacharidy | 343,60 g |
Postup přípravy
Krok 1: Rozkvas připravíme smícháním všech surovin. Necháme v teple, zakryté vykvasit asi 8-10 hodin (dle teploty v místnosti) nebo dokud nezdvojnásobí objem.
Krok 2: K hotovému rozkvasu přidáme zbývající suroviny a uhněteme těsto, které vyškrábneme do naolejované mísy.
Krok 3: Těsto hned přeložíme a necháme asi 35-45 minut odpočívat. Pak ho znovu přeložíme a po krátkém odpočinku dobře zakryjeme (mísa s víkem) a uložíme do lednice.
Krok 4: Po 12-14 hodinách těsto vytáhneme, stěrkou vyškrábneme na pomoučený stůl, kde ho přeložíme a necháme 15 minut stát.
Krok 5: Z odpočinutého těsta vytvarujeme bochník a spojem vzhůru ho uložíme kynout do pomoučené ošatky. Osvědčilo se mi hydratovaná (řidší) těsta vkládat do ošatky vystlané čistou, pomoučenou utěrkou - lépe se mi pak bochník vyklápí na plech.
Krok 6: Po nakynutí (1,5-2 hodiny), bochník s oporou ruky vyklopíme na plech s pečící fólií, je-li třeba, ometeme z něj mouku, dobře ho postříkáme vodou z rozprašovače a i s fólií z plechu sešoupneme na nahřátou dlaždici do rozehřáté trouby. Upečeme při 220 °C, cca 45 minut.
Zveřejněno 4. 11. 2017
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Celozrnný kvasový chléb
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/VD49
Moje poznámka
Celozrnný kvasový chléb
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/VD49
Nejnovější recepty
Šťavnatý McChicken burger
Přidáno před 1 hodinou
Krkovička s olivami, nivou a smetanou
Přidáno před 9 hodinami
Koutníkovská pomazánka s tuňákem
Přidáno před 16 hodinami
Chilli corne carne po Koutnicku
Přidáno před 16 hodinami
Hruškové tiramisu
Přidáno před 19 hodinami
Veganský makovec
Přidáno před 20 hodinami
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Brokolice zapečená se sýrem
snegurka před 1 hodinou
Hrnková buchta (s čímkoliv)
Petsara před 5 hodinami
Cuketa v sýrovém těstíčku - pečená v troubě
Kajkajak před 5 hodinami
Fazolková omáčka, zjemněná smetanou
Zdenislavka před 9 hodinami
Drobenková buchta se švestkami
Monique76 před 13 hodinami
Vepřová krkovice v majonéze
Sahula před 13 hodinami
Majonézové rohlíky
Annanas před 13 hodinami
Základní kváskový chleba
Brona.S před 13 hodinami
Fazolové lusky na kyselo
Sahula před 14 hodinami
Tématické fráze:
kvasový chléb,
celozrnný chléb koláček,
kvasový chléb recept,
chléb recepty,
celozrnný chléb recept,
recept kvasový chléb,
recept na kvasový chléb,
kvasový domácí chleba recept,
jak upect kvasovy chleb
Suroviny:
kvas žitný,
voda,
mouka celozrnná žitná,
voda,
mouka celozrnná,
sůl,
kmín drcený
Komentáře (1)