Celozrnný kvasový chléb
Chléb z celozrnné mouky chutná po oříšcích a je plný vlákniny a minerálů. Použijte aktivní kvas a připravte si křupavý a nadýchaný bochník u sebe doma. Nezapomeňte pořádně rozpálit troubu s vhodnou podložkou (třeba dlaždicí), na kterou poté vyklopíte bochník.
Suroviny pro 1 kus
1kus
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 7 121 kJ / 1 702 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 50,50 g |
Tuky | 6,66 g |
Vláknina | 32,80 g |
Cholesterol | 0 mg |
Sodík | 6,41 g |
Sůl | 16,00 g |
Sacharidy | 343,60 g |
Postup přípravy
Krok 1: Rozkvas připravíme smícháním všech surovin. Necháme v teple, zakryté vykvasit asi 8-10 hodin (dle teploty v místnosti) nebo dokud nezdvojnásobí objem.
Krok 2: K hotovému rozkvasu přidáme zbývající suroviny a uhněteme těsto, které vyškrábneme do naolejované mísy.
Krok 3: Těsto hned přeložíme a necháme asi 35-45 minut odpočívat. Pak ho znovu přeložíme a po krátkém odpočinku dobře zakryjeme (mísa s víkem) a uložíme do lednice.
Krok 4: Po 12-14 hodinách těsto vytáhneme, stěrkou vyškrábneme na pomoučený stůl, kde ho přeložíme a necháme 15 minut stát.
Krok 5: Z odpočinutého těsta vytvarujeme bochník a spojem vzhůru ho uložíme kynout do pomoučené ošatky. Osvědčilo se mi hydratovaná (řidší) těsta vkládat do ošatky vystlané čistou, pomoučenou utěrkou - lépe se mi pak bochník vyklápí na plech.
Krok 6: Po nakynutí (1,5-2 hodiny), bochník s oporou ruky vyklopíme na plech s pečící fólií, je-li třeba, ometeme z něj mouku, dobře ho postříkáme vodou z rozprašovače a i s fólií z plechu sešoupneme na nahřátou dlaždici do rozehřáté trouby. Upečeme při 220 °C, cca 45 minut.
Zveřejněno 4. 11. 2017
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Celozrnný kvasový chléb
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/VD49
Moje poznámka
Celozrnný kvasový chléb
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/VD49
Nejnovější recepty
Zabaglione s jahodami
Přidáno před 10 hodinami
Drůbeží játra na rajčatech s opečenou polentou
Přidáno před 15 hodinami
Spicy chicken tenders
Přidáno před 17 hodinami
Jednoduché řezy s kakaovým krémem
Přidáno před 20 hodinami
Toast à la turecká vejce cilbir
Přidáno 31. 5. 2025 12:12
Brambory v pažitkové omáčce se sýrem
Přidáno 30. 5. 2025 15:37
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Kynuté tlačené koláčky
Teruli před 2 hodinami
Rebarborový koláč s tvarohem a skořicí
martiline před 8 hodinami
Krkovička na houbách sušených a nakládaných
MarcelaPa před 9 hodinami
Jablková buchta s tvarohem
Irena_Hrr před 10 hodinami
Rychlý čočkový salát
Cejenka před 10 hodinami
Medová kuřecí prsa
Gustavo před 11 hodinami
Omáčka z hlívy ústřičné
Renefer před 12 hodinami
Jahodová zmrzlina
Vilem1 před 12 hodinami
Kanellbular - skořicové šneky
Cejenka před 13 hodinami
Rychlé tvarohové knedlíky
Jana Jurikova před 14 hodinami
Tématické fráze:
kvasový chléb,
celozrnný chléb koláček,
kvasový chléb recept,
chléb recepty,
celozrnný chléb recept,
recept kvasový chléb,
recept na kvasový chléb,
kvasový domácí chleba recept,
jak upect kvasovy chleb
Suroviny:
kvas žitný,
voda,
mouka celozrnná žitná,
voda,
mouka celozrnná,
sůl,
kmín drcený
Komentáře (1)