Suroviny
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 10 816 kJ / 2 585 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 80,80 g |
Tuky | 42,92 g |
Vláknina | 35,66 g |
Cholesterol | 0 mg |
Sodík | 6,83 g |
Sůl | 17,04 g |
Sacharidy | 451,08 g |
Postup přípravy
Krok 1: Suroviny na preferment dobře promícháme a zakryté v míse necháme 10-12 hodin kynout. Zároveň s umícháním prefermentu připravíme záparu – pšeničná zrna v mixéru částečně posekáme a i s lněným semínkem zalijeme odměřenou vroucí vodou. Po zchladnutí zakryjeme a uložíme do lednice.
K vykvašenému prefermentu přidáme vychladlou pšenici a se zbytkem všech přichystaných surovin vymísíme volné těsto.
Vymísené těsto stěrkou vyškrábneme do naolejované mísy, kde ho hned popřekládáme a necháme asi 30 minut odpočinout. Pak ho v míse přeložíme znovu a opět necháme v klidu 30-40 minut kynout. Krok 2: Následuje další (třetí) překládání, je-li třeba, namočíme si prsty v oleji. Těsto kyne dalších 30 minut.
Vykynuté těsto přeložíme naposledy – počtvrté a necháme ještě vykynout, opět 30-40 minut. (V horku těsto kyne rychleji, je proto vhodné časy mezi jednotlivým překládáním zkrátit.) Krok 3: Vykynuté těsto je plné bublin. Opatrně ho stěrkou z mísy vyškrábneme na pomoučený stůl, urovnáme ho do obdélníku, posypeme moukou i svrchu a stěrkou nebo kovovou lopatkou ho rozkrájíme na kusy (8-10). Krok 4: Pomocí stěrky přeneseme kornbulky na plech s fólií na pečení, zapneme troubu s pečícím kamenem nebo dlaždicí na 220°C, na dno trouby vložíme starý plech a vše necháme dobře nahřát – mezitím dokynou i kornbulky.
Do rozpálené trouby z plechu vsuneme jen fólii s kornbulkami, do plechu na dně trouby chrstneme asi 100-150 ml horké vody a ihned troubu zavřeme. Pára dopomůže k lepšímu nakynutí pečiva – asi po 10 minutách pečení její zbytky krátce vyvětráme a kornbulky dopečeme (cca 15-20 min).
K vykvašenému prefermentu přidáme vychladlou pšenici a se zbytkem všech přichystaných surovin vymísíme volné těsto.
Vymísené těsto stěrkou vyškrábneme do naolejované mísy, kde ho hned popřekládáme a necháme asi 30 minut odpočinout. Pak ho v míse přeložíme znovu a opět necháme v klidu 30-40 minut kynout. Krok 2: Následuje další (třetí) překládání, je-li třeba, namočíme si prsty v oleji. Těsto kyne dalších 30 minut.
Vykynuté těsto přeložíme naposledy – počtvrté a necháme ještě vykynout, opět 30-40 minut. (V horku těsto kyne rychleji, je proto vhodné časy mezi jednotlivým překládáním zkrátit.) Krok 3: Vykynuté těsto je plné bublin. Opatrně ho stěrkou z mísy vyškrábneme na pomoučený stůl, urovnáme ho do obdélníku, posypeme moukou i svrchu a stěrkou nebo kovovou lopatkou ho rozkrájíme na kusy (8-10). Krok 4: Pomocí stěrky přeneseme kornbulky na plech s fólií na pečení, zapneme troubu s pečícím kamenem nebo dlaždicí na 220°C, na dno trouby vložíme starý plech a vše necháme dobře nahřát – mezitím dokynou i kornbulky.
Do rozpálené trouby z plechu vsuneme jen fólii s kornbulkami, do plechu na dně trouby chrstneme asi 100-150 ml horké vody a ihned troubu zavřeme. Pára dopomůže k lepšímu nakynutí pečiva – asi po 10 minutách pečení její zbytky krátce vyvětráme a kornbulky dopečeme (cca 15-20 min).
Zveřejněno 9. 11. 2017
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Pšeničné kornbulky
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/5v6q
Moje poznámka
Pšeničné kornbulky
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/5v6q
Nejnovější recepty
Rebarbora v karamelu na cokoliv
Přidáno před 11 hodinami
Rychlý jahodovo-reveňový koláč
Přidáno před 14 hodinami
Tvarohové knedlíky s jahodovým pyré a praženou strouhankou
Přidáno před 17 hodinami
Domácí meduňkový sirup
Přidáno před 21 hodinami
Jahodová palačinková roláda
Přidáno před 21 hodinami
Kuřecí špenátová roláda s tarhoňou
Přidáno 10. 6. 2025 18:48
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Bezlepková bublanina s jahodami
KamBri před 5 hodinami
Tvarohové muffiny s ovocem
Nata83 před 8 hodinami
Rebarbora v karamelu na cokoliv
Hella před 11 hodinami
Luxusní a rychlý makovník
OhHelloThere před 13 hodinami
Dušená krkovice s kedlubnovým zelím
Sahula před 14 hodinami
Jogurtový koláč
Sasenka před 14 hodinami
Jahodové knedlíky z tvarohového těsta
MonkaF před 14 hodinami
Vajíčková pomazánka MŇAM
Jindriskas před 15 hodinami
Cikánské řízečky
HaKos před 17 hodinami
Tématické fráze:
psenicne zrno,
pšeničná zrna,
pšenidne zrno,
pšeničný preferment
Suroviny:
voda,
mouka celozrnná pšeničná jemná,
droždí čerstvé,
pšenice,
voda,
semínka lněná,
voda,
olej,
mouka hladká,
sůl,
droždí čerstvé
Komentáře (2)