Pšenično-žitné dalamánky s prefermentem

cathleen Kuchařka: cathleen

Slané pečivo 31 názorů

Suroviny

Na preferment:
umícháme ze 180 g vody
150 g žitné chlebové mouky
30 g hladké mouky
1-2 g droždí
Další suroviny:
200 g vody
2 lžičky soli
lžička cukru
kmín
2 lžičky oleje
270 g hladké mouky
150 g pšeničné chlebové mouky
8-9 g droždí
Recept si zatím oblíbilo 16 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Vykvašený preferment (viz suroviny) smícháme s ostatními surovinami a vypracujeme těsto, které necháme v teple vykynout.

  2. Vykynuté těsto propracujeme, rozdělíme na 10 dílků a z každého uděláme dalamánek. Nakynout je necháme už na plechu s pečící fólií (můžeme je svrchu naříznout).

  3. Pak potřeme vodou nebo rozšlehaným vejcem, posypeme kmínem a hrubou solí a upečeme ve vyhřáté troubě (220-230°C/20 minut) dokřupava.

Poznámka

Zdroj: http://www.pekarnomanie.cz/

Pečivo s prefermentem u nás doma frčí

voní totiž úplně jinak, než to,

na které těsto zadělávám klasicky.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 18 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Pšenično-žitné dalamánky s prefermentem

  • lupka lupka

    Dalamánky jsou vynikající. Dnes jsem upekla a už je jíme. S těstem se úžasně pracovalo. Zkusila jsem dát míň droždí do těsta (7g) a taky v pohodě, příště vyzkouším ještě míň a nechám dýl kynout. Díky moc za recept.

    Odpovědět

  • spagetka spagetka

    Tohle mi uniklo :-O:-O:-O, a to se tu po mě žádá čerstvé pečivo. No dám taky špaldovku, uberu vodu, jak píšeš v komentících. Teď mi došly vlastnosti špaldy. Proto jsem to občas měla moc řídké, no zkontroluju stav zásob a když to b ude k focení, foto přidám. O chuti nepochybuju, i když tvar nebude povedený ;-);-):-p:-p:yes:

    Odpovědět

  • cathleen cathleen(autor receptu)

    dexulka: :-8 děkuju. Každá fotka je u mě vítaná :-K

    Odpovědět

  • dexulka dexulka

    Jsou opravdu úžasné,takže často opakuji :yes: Tentokrát jsem si dala záležet i na vzhledu i na foto :-8 Bod jsem už dala,tak posílám ještě foto,pokud to nevadí :-K

    Odpovědět

  • senky senky

    Ivi, kdybych mohla, dám další bod:yes::yes: protože jsou skvostné. Jak ke guláši:-8 tak vlažné jen tak s máslem;-) Takto jen velké díky za další recept do sbírky:-K:-K a, s dovolením, foto;-)

    Odpovědět

  • cathleen cathleen(autor receptu)

    dexulka: pečivo s prefermentem je opravdu jiné - jinak voní i chutná a déle vydrží vláčné ;-)

    Odpovědět

  • senky senky

    Právě mi kynou podmáslové raženky:-)):-)) ale tyto dalamoše budou hned další v pořadí :yes::yes: a už vím i k čemu. Příští sobotu khttp://www.toprecepty.cz/recept/36851-pivovarsky-g... a jídelníček na příští víkend hotov:-D:-D:-D Holky díky:-K:-K

    Odpovědět

  • dexulka dexulka

    Vzhledově nic moc,ale ta chuť ... více receptů s prefermentem prosím :-p :-K Přidávám bod i foto :yes:

    Odpovědět

  • dexulka dexulka

    Ok,děkuji za vysvětlení - já myslela,že je to právě naopak :-)
    No,to je jednoduché - nemám pšeničnou chlebovou :-) a taky jsem to chtěla udělat trošku zdravější ;-) zkusím tu špaldovku tedy aspoň.Ještě jednou děkuji za rychlou odpověď :-K

    Odpovědět

  • cathleen cathleen(neregistrovaný)

    dexulka: neomlouvej se, zadne rypani neni, jen dotaz.
    Mouka, psana jako prvni (v nazvu) je v pecivu ve vetsinovem mnozstvi. Proto psenicno-zitne, ne naopak.
    Psenicnou bych zitnou nenahrazovala, testo se pak chova vyrazne jinak a byl by treba i jiny postup. Pokud das misto psen.chlebove spaldovou, ta pije min vody, je to treba zohlednit. Dej treba zpocatku o 3 PL mene a bude-li treba, po trose ji do testa pridej. Vsak uvidis ;)
    Proc tam vlastne nechces dat tu ps.chlebovku?

    Odpovědět

  • dexulka dexulka

    Na preferment mám zaděláno,ale měla bych dotaz:Nešla by nahradit ta pšeničná chlebová mouka žitnou chlebovou? nebo aspoň špaldou? Co bych pak musela změnit? Jelikož to jsou pšenično-žitné dalamánky,neměl by tam být většinový podíl mouky žitné tedy? Nebo je to opačně? :-)Nechci rýpat,jen se ptám ;-)

    Odpovědět

  • rebeka rebeka

    cathleen: úplně jiné, daleko lepší;-):yes::yes::-K

    Odpovědět

  • cathleen cathleen(autor receptu)

    rebeka: máš je :yes::yes::yes: A jsem moc ráda, že chutnaly. Že jsou chuťově jiné, než zadělávané klasicky, jen s droždím, viď?;-)

    Odpovědět

  • Nikina Nikina

    Cathleen Ty jsi velká šikula :yes::-K Ukládám a někdy vyzkouším ;-)

    Odpovědět

  • rebeka rebeka

    cathleen: hlásím: hotovo:-!:-!:-D
    malinko se mi lepilo těsto na ruce, ale poradila jsem si omoučením rukou;-), jinak naprosto luxusní... kůrčička křupavá a uvnitř mechově nadýchané, prostě mňamósní:-p:yes::yes:
    posílám foto, jak vidno, v mém podání poněkud rustikálného vzevření:-8:-D:-D, ale na chuti ani mé patvary nic neubraly... asi jsem to měla víc splácnout, že:-?
    jinak moc děkuju za recept, toto je silný konkurent pro trojhránky:-8:-D:-D

    Odpovědět

Předchozí 1 2 3

Tématické fráze: dalamánky 12 hodin kynout dalamanky s prefermentem dalamánky ze špaldové mouky recept na dalamánky žitné dalamánky psenicno zitne dalamanky pečivo s prefermentem chlebovka žitná recept recept na šplaldové na dalamánky celozrnné pečivo sprefermentem chlebova mouka pšenično žitna jak ude zitny kvasek pšenično žitný dalamánek pečivo z žitné mouky dalamánky pšenično žitný dalamánky dalamánky recept spaldove dalamanky celozrnné pečivo s prefermentem vláčné špaldové dalamánky dalamanky