Jidáše - medové
Velikonoce bez spousty sladkých dobrot si snad nikdo nedovede ani představit. Na Zelený čtvrtek nezapomeňte upéct jidáše, které voní po medu a rumu. Jsou symbolem plodnosti a hojnosti. S chutí se pusťte do přípravy.
Suroviny pro 1 dávka
1dávka
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
| Energie | 14 563 kJ / 3 481 kcal |
|---|---|
| Bílkoviny | 76,36 g |
| Tuky | 116,56 g |
| Vláknina | 21,90 g |
| Cholesterol | 534 mg |
| Sodík | 607 mg |
| Sůl | 1,42 g |
| Sacharidy | 499,75 g |
Postup přípravy
Krok 1: Rozinky předem namočíme v rumu. Obě mouky smícháme v míse se solí a citronovou kůrou. Uprostřed uděláme důlek, do něj rozdrobíme droždí a nasypeme vanilkový cukr.
Krok 2: Přilijeme polovinu mléka a promícháme na řídkou kaši. Mísu zakryjeme utěrkou a necháme vzejít kvásek.
Krok 3: Až droždí vzkypí (kvásek), přidáme zbylé vlahé mléko smíchané s medem, rum, žloutek, rozinky (nejlépe ještě pokrájené) a vše nahrubo prohněteme.
Krok 4: Pak přilijeme vlažné máslo a za pomoci vařečky vypracujeme hladké, nelepivé těsto. Čím déle těsto hněteme, tím bude lepší. Mísu pak opět zakryjeme utěrkou a těsto necháme na teplém místě kynout asi 40 minut.
Krok 5: Plech vyložíme pečicím papírem. Troubu včas předehřejeme na 180 °C.
Krok 6: Po vykynutí těsto na vále ještě jednou propracujeme a rozdělíme na menší dílky, z kterých vyválíme slabší delší válečky. Z každého válečku pak dále tvarujeme motiv podle libosti - spirálu, šneka, motánek, preclík či uzlík.
Krok 7: Vytvarované jidáše skládáme na plech a necháme je ještě krátce odpočinout (stačí 10 minut).
Krok 8: Před vložením do trouby je potřeme rozšlehaným bílkem a pečeme dozlatova dle velikosti, asi 15-20 minut. Bílek můžeme ještě posypat skořicovým nebo vanilkovým cukrem.
Zveřejněno 19. 2. 2018
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Jidáše - medové
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/4jXV
Moje poznámka
Jidáše - medové
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/4jXV
Nejnovější recepty
Hruška se zmrzlinou
Přidáno před 8 hodinami
Sýrová roláda
Přidáno před 9 hodinami
Vánočka se skořicí a hnědým cukrem podle Pavla Berkyho
Přidáno před 9 hodinami
Rychlý krém z tvarohu a Salka do dortu
Přidáno před 11 hodinami
Zapečený kapr se žampiony
Přidáno před 14 hodinami
Kaťák z Bořetic (kuřecí katův šleh)
Přidáno před 15 hodinami
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Dalmatské čufty
Ceesay před 4 hodinami
Vánoční karamelový likér
Miru63 před 7 hodinami
Švestkové kostky
Noumik před 8 hodinami
Hrášková polévka - jednoduše
[email protected] před 10 hodinami
Karamelový likér - latté
Merylas před 11 hodinami
Jablkový závin
Lucy27 před 11 hodinami
Maminčina vánoční rybí polévka
slunicko.rk před 12 hodinami
Moji utopenci
marky79 před 13 hodinami
Pudinkové cukroví
adela. před 13 hodinami
Tématické fráze:
jidaše s medovou s polevou,
jidáše s medovou polevou,
čím potirat jidase,
medové preclíky,
medové jidáše,
jidaše medovou s polevou,
jidáše s medovou,
jidáše s medové polevou,
recept na medové jidáše,
jak potírat jidase,
jidáše recept maminčiny recepty,
jidáše s s citronovou polevou,
recept jidáše s polevou,
jidáše s polevou,
bochánky čím potírat upečené kynuté,
medové jidášky,
jidase zmedovou polevou,
pernik medovy z droždí,
nej recept na jidáše
Suroviny:
mouka hladká,
mouka polohrubá,
med,
cukr vanilkový,
droždí čerstvé,
žloutek,
mléko,
sůl,
máslo,
rum,
kůra citronová,
rozinky,
bílek,
rum
Komentáře (1)