Světlý kvasový chléb
Kvasový chléb s přehnutým "listem" je netradiční svým provedením. Vyzkoušejte tentokrát upéct bochník podle tohoto receptu, potřeba je jen silný a aktivní kvásek, trocha mouky a spoustu trpělivosti. Nezapomeňte také pořádně rozpálit troubu a zapařit ji horkou vodou.
Suroviny pro 1 kus
1kus
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 7 626 kJ / 1 823 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 55,50 g |
Tuky | 10,40 g |
Vláknina | 22,50 g |
Cholesterol | 0 mg |
Sodík | 8 mg |
Sůl | 0,00 g |
Sacharidy | 365,50 g |
Postup přípravy
Krok 1: Suroviny na rozkvas smícháme a zakryté necháme přibližně 10 hodin kynout.
Krok 2: K hotovému rozkvasu přidáme další vodu a mouku (viz Suroviny), promícháme a necháme 30-40 minut odpočívat a bobtnat.
Krok 3: Pak vmícháme kmín, sůl a zbytek vody a uhněteme těsto, které necháme nakynout cca o polovinu - trvá to podle okolní teploty 45-120 minut.
Krok 4: Rozkynuté těsto vyškrábneme na pomoučněný stůl, prohněteme, rozdělíme na polovinu a z každé uděláme bulku.
Krok 5: Obě bulky pak zpracujeme stejně. Přibližně třetinu bulky rozválíme na pomoučněném stole do "jazyka", který poté ometeme od mouky, plochu podél okraje pomažeme vodou a "jazyk" přehneme přes zbývající část bulky - viz. foto.
Krok 6: Takto připravené chleby dáme kynout na plech vzhůru nohama a i s plechem vložíme kynout do velkého igelitového pytle - ten pomůže kynoucímu těstu udržet teplo a vlhko.
Krok 7: Přibližně po 1-1,5 hodině chleby opatrně obrátíme, můžeme posypat přes šablonu moukou a kakaem a vsadíme je péct do dobře vyhřáté trouby. Je vhodné troubu rozehřát i se starým plechem, vloženým na dno, kam po vsazení chlebů chrstneme cca 100-150 m horké vody (pozor na opaření!). Vytvořená pára pomůže těstu lépe se rozpínat. Při 220 °C pečeme 30-35 minut.
Krok 8: Po upečení necháme vychladnout na mřížce.
Zveřejněno 6. 9. 2018
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Světlý kvasový chléb
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/q4ZR
Moje poznámka
Světlý kvasový chléb
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/q4ZR
Nejnovější recepty
Pohanková kaše s tofu
Přidáno před 8 hodinami
Kakaová pěna s tvarohem
Přidáno před 11 hodinami
Vanilkový máslový korpus
Přidáno před 13 hodinami
Květákové karbanátky s mozzarellou
Přidáno před 15 hodinami
Hokaido krémová polévka s kokosovým mlékem
Přidáno před 18 hodinami
Bramborové taštičky se švestkovými povidly
Přidáno 20. 10. 2025 20:08:03
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Nejlepší vyprošťovací česnečka
Vanous.lukas před 6 hodinami
Kuřecí polévka
Kajkajak před 8 hodinami
Karlovarský knedlík
Kajkajak před 8 hodinami
Kokosová sváteční bábovka
irenaM před 8 hodinami
Linecké těsto z cukrářského učiliště" pro začátečníky"
Marketa75 před 8 hodinami
Debrecínská hrachová polévka
Mirrika před 8 hodinami
Extra jablkový koláč
Eva_H před 9 hodinami
Rajská omáčka (jednoduchá a rychlá)
VeronikaRob před 9 hodinami
Vločkový nákyp s jablky neboli jablkový vločkovec
Masulka1967 před 11 hodinami
Kanellbular - skořicové šneky
FranTisket před 11 hodinami
Tématické fráze:
kvasovy chleba,
chléb kvasový,
recept na kvasový chléb,
kukuricny rozkvas,
snidanovy kváskový chléb pekarnomanie,
světlý chleba,
chleba kvasovy,
priprava rozkvasu,
mouka na opařeniny,
světlý chléb,
domácí chléb s polišem,
kvasový chléb recept
Suroviny:
voda,
mouka žitná chlebová,
mouka chlebová pšeničná,
voda,
mouka hladká,
mouka pšeničná,
kmín drcený,
sůl,
voda
Komentáře (5)