Vánočka podle babičky ze Solan
Naše babičky jsou doslova bezednými studnicemi ozkoušených receptů. Vánočka připravená dle podobného rodinného receptu se vždy povede a bude tím pravým potěšením pro naše ústa. Vláčná vánočka je plná kandovaného ovoce, rozinek a vlašských ořechů.
Suroviny pro 2 kusy
2kusy
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
| Energie | 22 019 kJ / 5 263 kcal |
|---|---|
| Bílkoviny | 113,07 g |
| Tuky | 207,04 g |
| Vláknina | 22,50 g |
| Cholesterol | 1,43 g |
| Sodík | 272 mg |
| Sůl | 0,61 g |
| Sacharidy | 725,54 g |
Postup přípravy
Krok 1: Rozinky namočíme předem do rumu, alespoň na 2 hodiny. Máslo vyndáme včas z lednice aby změklo.
Krok 2: Připravíme kvásek. Do části vlažného mléka rozdrobíme droždí, přidáme lžíci cukru, lžíci hladké mouky a zamícháme. Kvásek necháme 10-15 minut vzejít.
Krok 3: Kandované ovoce nakrájíme na menší kousky. Vlašské ořechy nasekáme nahrubo.
Krok 4: Máslo, žloutky a cukr utřeme do pěny. K utřené žloutkové směsi přidáme kvásek, ostatní suroviny na těsto, rozinky, ořechy, kandované ovoce a důkladně vypracujeme hladké těsto, které zakryjeme čistou utěrkou a necháme na teplém místě kynout asi hodinu.
Krok 5: Plech vyložíme pečicím papírem. Včas zapneme nahřívat troubu na 180 °C.
Krok 6: Těsto rozdělíme na 12 dílků, z nichž vyválíme stejně dlouhé válečky o průměru cca 2 cm. Upleteme dvě vánočky, každou ze šesti pramenů.
Krok 7: Upletené vánočky přeneseme na připravený plech a necháme ještě cca půl hodiny zakryté odpočívat. Poté vánočky potřeme rozšlehaným vejcem a ozdobíme půlkami loupaných mandlí.
Krok 8: Vánočky potřeme rozšlehaným vejcem, ozdobíme půlkami loupaných mandlí a vložíme do trouby. Pečeme prvních 15 minut na 180 °C, poté teplotu stáhneme na 165 °C a pečeme zvolna dalších 45 minut.
Krok 9: Přibližně 10 minut před koncem pečení vánočku zakryjeme alobalem (je pak vláčnější a zamezí se případnému nežádoucímu většímu zhnědnutí těsta a mandlí).
Zveřejněno 16. 12. 2020
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Vánočka podle babičky ze Solan
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/2LmW
Moje poznámka
Vánočka podle babičky ze Solan
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/2LmW
Nejnovější recepty
Zeleninový salát s vejci, sýrem a šunkou (vhodné pro diabetiky)
Přidáno před 4 hodinami
Bramborová roláda plněná mletým masem
Přidáno před 10 hodinami
Nepečená kávová zrna podle Ivety Fabešové
Přidáno před 14 hodinami
Grinchův elixír
Přidáno 20. 12. 2025 16:30:01
Mleté karbanátky z horkovzdušné fritézy
Přidáno 20. 12. 2025 13:16:10
Fíkové kostky
Přidáno 20. 12. 2025 13:01:11
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Likérové špičky
Sahula před 1 hodinou
Kávové úlky
MichaelaSr před 1 hodinou
Likérové špičky s vaječným koňakem
Sahula před 1 hodinou
Telecí pečeně s bylinkami
Kajkajak před 1 hodinou
Marokánky - měkké a vláčné
Josi_25 před 2 hodinami
Bramborová roláda plněná mletým masem
BinaSa před 3 hodinami
Ořechové řezy děda
nenutilova68 před 3 hodinami
Domácí vánočka
Slaninova.L. před 3 hodinami
Křupavé vafle se zmrzlinou
janakrejzarova před 3 hodinami
Suroviny:
droždí čerstvé,
mléko,
mouka hladká,
mouka polohrubá,
cukr krupice,
žloutek,
máslo,
sůl,
cukr vanilkový,
kůra citronová,
rozinky,
rum,
ovoce kandované,
ořechy vlašské,
vejce,
mandle loupané
Komentáře (1)