Vánočka podle babičky ze Solan
Naše babičky jsou doslova bezednými studnicemi ozkoušených receptů. Vánočka připravená dle podobného rodinného receptu se vždy povede a bude tím pravým potěšením pro naše ústa. Vláčná vánočka je plná kandovaného ovoce, rozinek a vlašských ořechů.
Suroviny pro 2 kusy
2kusy
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
| Energie | 22 019 kJ / 5 263 kcal  | 
|---|---|
| Bílkoviny | 113,07 g | 
| Tuky | 207,04 g | 
| Vláknina | 22,50 g | 
| Cholesterol | 1,43 g | 
| Sodík | 272 mg | 
| Sůl | 0,61 g | 
| Sacharidy | 725,54 g | 
Postup přípravy
	Krok 1: Rozinky namočíme předem do rumu, alespoň na 2 hodiny. Máslo vyndáme včas z lednice aby změklo.
	Krok 2: Připravíme kvásek. Do části vlažného mléka rozdrobíme droždí, přidáme lžíci cukru, lžíci hladké mouky a zamícháme. Kvásek necháme 10-15 minut vzejít.
	Krok 3: Kandované ovoce nakrájíme na menší kousky. Vlašské ořechy nasekáme nahrubo.
	Krok 4: Máslo, žloutky a cukr utřeme do pěny. K utřené žloutkové směsi přidáme kvásek, ostatní suroviny na těsto, rozinky, ořechy, kandované ovoce a důkladně vypracujeme hladké těsto, které zakryjeme čistou utěrkou a necháme na teplém místě kynout asi hodinu.
	Krok 5: Plech vyložíme pečicím papírem. Včas zapneme nahřívat troubu na 180 °C.
	Krok 6: Těsto rozdělíme na 12 dílků, z nichž vyválíme stejně dlouhé válečky o průměru cca 2 cm. Upleteme dvě vánočky, každou ze šesti pramenů.
	Krok 7: Upletené vánočky přeneseme na připravený plech a necháme ještě cca půl hodiny zakryté odpočívat. Poté vánočky potřeme rozšlehaným vejcem a ozdobíme půlkami loupaných mandlí.
	Krok 8: Vánočky potřeme rozšlehaným vejcem, ozdobíme půlkami loupaných mandlí a vložíme do trouby. Pečeme prvních 15 minut na 180 °C, poté teplotu stáhneme na 165 °C a pečeme zvolna dalších 45 minut.
	Krok 9: Přibližně 10 minut před koncem pečení vánočku zakryjeme alobalem (je pak vláčnější a zamezí se případnému nežádoucímu většímu zhnědnutí těsta a mandlí).
Zveřejněno 16. 12. 2020
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
						
					
Vánočka podle babičky ze Solan
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/2LmW
Moje poznámka
					
				
Vánočka podle babičky ze Solan
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/2LmW
Nejnovější recepty
	
			
	
Syrečkové bramboráky
Přidáno před 1 hodinou
	
			
	
Vepřová konzerva ve skle
Přidáno před 2 hodinami
	
			
	
Grónský halibut s restovanou cuketou
Přidáno před 2 hodinami
	
			
	
Rychlé šlehačkové řezy
Přidáno před 4 hodinami
	
			
	
Špekové knedlíky se zelím
Přidáno před 5 hodinami
	
			
	
	
Silný základ na omáčky podle Petra Hajného
Přidáno před 8 hodinami
Přečtěte si
	
			
		
	
	
			
	
	
			
	
	
			
	
	
			
	
	
			
	
	
			
	
	
			
		
	
Nejnovější články
	
			
		
	
			
		
	
			
		
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
	
			
	
Bramborové placky ze 4 ingrediencí
Merylas před 36 minutami
	
			
	
Východňarské halušky z Porúbky od Michalovců
Merylas před 37 minutami
	
			
	
Třená buchta
Martina Veveruska před 42 minutami
	
			
	
	
Vykrajované ořechové měsíčky
@Monika před 1 hodinou
	
			
	
Dvojctihodné koláčky podle Josefa Maršálka
Massa před 4 hodinami
	
			
	
Rajská omáčka s masovými kuličkami a knedlíkem
klarence před 6 hodinami
	
			
	
Bramborová kuřecí polévka
chachar před 6 hodinami
	
			
	
	
Mrkváče
ZdenaUvizlova před 7 hodinami
	
			
	
Maso po Sečuánsku
Rudisek před 8 hodinami
	
			
	
	
Margotková kolečka
Miiichiii21 před 8 hodinami
						Suroviny:
						
							droždí čerstvé, 
						
						
							mléko, 
						
						
							mouka hladká, 
						
						
							mouka polohrubá, 
						
						
							cukr krupice, 
						
						
							žloutek, 
						
						
							máslo, 
						
						
							sůl, 
						
						
							cukr vanilkový, 
						
						
							kůra citronová, 
						
						
							rozinky, 
						
						
							rum, 
						
						
							ovoce kandované, 
						
						
							ořechy vlašské, 
						
						
							vejce, 
						
						
							mandle loupané
						
					
	
			
	
	
	
	
Komentáře (1)