Suroviny pro 10 porcí
10porcí
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 16 434 kJ / 3 928 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 85,63 g |
Tuky | 251,40 g |
Vláknina | 5,30 g |
Cholesterol | 630 mg |
Sodík | 62,50 g |
Sůl | 155,91 g |
Sacharidy | 293,00 g |
Postup přípravy
Filet lososa omyjeme studenou vodou, pečlivě vysušíme a potřeme ze všech stran vodkou nebo rumem. Ten zabrání pomnožení případných bakterií.
Z cukru, soli a čertvě mletého pepře umícháme směs.
V této směsi obalíme lososa ze všech stran. Část směsi vsypeme do uzavíratelné dózy velikosti lososa a zbytek směsi nasypeme na něj. Celý losos by měl být obalený ze všech stran. Celou dózu můžeme zavakuovat, nedostane se tak k rybě vzduch, nebo pokud není vakuovačka, uzavřít. Uložíme do lednice na 24-30 hodin, podle velikosti lososa. Po této době lososa vyjmeme, dobře omyjeme vodou, osušíme a uložíme do těsné folie nebo ihned použijeme. Vakuovaný vydrží v lednici několik dní. Krok 2: Rolky s avokádem.
Avokádo nakrájíme na tenké plátky, které pokapeme citronovou šťávou a klademe je lehce přes sebe na folii.
Vytvoříme z plátků obdélník, na který uložíme kus gravlaxu a pevně smotáme i s folíí. Uložíme do chladu na 2 hodiny nejméně. Poté krájíme jako sushi a ozdobíme jemně strouhanou ředkvičkou. Krok 3: Minitataráčky.
Do 1/3 tvořítka na dortíky vložíme směs z gravlaxu, limety, šalotky papričky a limetové šťávy - vše pokrájené na malé kousíčky. Druhou třetinu vyplníme pěnou z Lučiny a avokáda ochucenou koprem. Poslední třetinu opět vyplníme směsí z gravlaxu. Vytlačíme z tvořítka a takto uděláme i ostatní tataráčky. Ozdobíme olivou nebo dle chuti. Krok 4: Sýrová roláda.
Plátky sýra rozložíme na plech s papírem a necháme povolit v troubě na 60-70 °C asi 10 minut.
Z Lučiny a Smetanita ušleháme pěnu, dosolíme a opepříme. Tuto směs rozmažeme na roztavený sýr.
Poklademe gravlaxem, krevetami a kaviárem a pevně stočíme. Zabalíme do folie a necháme chladit alespoň 2 hodiny. Krok 5: Poke bowl.
Do vhodné misky na dno vložíme rýži, navrstvíme ostatní složky, zelenina by měla převažovat a dozdobíme klíčky, semínky a japonskou majonézou.
Zveřejněno 5. 1. 2022
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Domácí gravlax & luxusní lahůdky z gravlaxu
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/ErVW
Moje poznámka
Domácí gravlax & luxusní lahůdky z gravlaxu
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/ErVW
Nejnovější recepty
Cuketové sushi
Přidáno před 4 hodinami
Panenka v kopru
Přidáno před 5 hodinami
Přírodní kuřecí plátky v pikantní paprikové omáčce
Přidáno před 13 hodinami
Hermelín pečený v listovém těstě
Přidáno 15. 6. 2025 17:48
Nekynuté knedlíky s jahodami a kokosem
Přidáno 15. 6. 2025 17:17
Jahodovo-rebarborová bublanina s rebarborovou přílohou
Přidáno 15. 6. 2025 17:10
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Jihočeský kynutý koláč
Evculina84 před 14 minutami
Špenátová polévka
brtna před 1 hodinou
Fazolkové lusky na smetaně
ZuzkaBob před 2 hodinami
Gulášová polévka z mletého masa
Anna.Milkova před 2 hodinami
Nadýchané a měkoučké loupáky
Zu.bart před 3 hodinami
Kulajda z cukety
Romana20 před 3 hodinami
Jahodový koktejl s mátou
MarcelaPa před 3 hodinami
Obrácené vepřové řízky z trouby
wimra před 5 hodinami
Bublanina z majonézy
Sarka13 před 6 hodinami
Tvarohové muffiny
Sefiragold před 6 hodinami
Suroviny:
losos,
sůl,
cukr krystal,
pepř mletý,
vodka,
avokádo,
ředkvičky,
šťáva citronová,
pasta wasabi,
smetana ke šlehání,
mascarpone,
křen,
sůl,
cibule šalotka,
chilli paprika čerstvá,
lučina,
avokádo,
kopr čerstvý,
olivy černé,
sýr plátkový,
lučina,
kaviár,
krevety,
rýže,
zelenina,
klíčky,
omáčka sojová,
majonéza,
semínka sezamová
Komentáře (3)