Panna cotta - italský dezert
Panna cotta je výborný a oblíbený smetanový nepečený dezert. Smetanu s vanilkou a cukrem stačí přivést k varu a poté do ní rozmíchat želatinu. Malinová omáčka s červeným vínem tomu dodá ten správný šmrnc.
Suroviny pro 12 porcí
12porcí
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
| Energie | 6 382 kJ / 1 525 kcal |
|---|---|
| Bílkoviny | 18,46 g |
| Tuky | 56,80 g |
| Vláknina | 19,20 g |
| Cholesterol | 180 mg |
| Sodík | 230 mg |
| Sůl | 0,50 g |
| Sacharidy | 162,50 g |
Postup přípravy
Krok 1: Želatinu namočíme do vody a necháme chvíli nabobtnat.
Krok 2: Do hrnce nalijeme smetanu a přidáme polovinu množství cukru.
Krok 3: Přidáme vanilkový cukr, popř. vanilkový lusk (rozřízneme na půl, vyškrábeme z něj obsah a celé to dáme do hrnce i s luskem).
Krok 4: Za stálého míchání přivedeme k varu.
Krok 5: Jakmile se bude smetana vařit, odstavíme z ohně, vyjmeme vanilkový lusk a do smetany vložíme vymačkanou želatinu. Trochu želatiny necháme pro přidání do omáčky.
Krok 6: Poté obsah rozdělíme do sklenic/misek a dáme vychladit.
Krok 7: Malinová omáčka: Do hrnce nalijeme víno a za stálého míchání přivedeme k varu. Přidáme maliny s citronovou šťávou a druhou polovinou cukru, až vznikne omáčka. Vmícháme zbytek želatiny.
Krok 8: Vychladlou omáčku nalijeme na každou porci ztuhlé smetany a dáme přes noc vychladit do ledničky.
Krok 9: Servírujeme za studena, ozdobit můžeme lístkem máty a trochou šlehačky.
Zveřejněno 17. 6. 2019
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Panna cotta - italský dezert
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/LrLp
Moje poznámka
Panna cotta - italský dezert
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/LrLp
Nejnovější recepty
Kokosové rohlíčky
Přidáno před 6 hodinami
Nivová s ořechy a jablkem
Přidáno před 7 hodinami
Pražma královská v solné krustě podle Marka Raditsche
Přidáno před 16 hodinami
Kuřecí karbanátky se sýrem a slaninou
Přidáno před 23 hodinami
Lilek dušený s mrkví na česneku a rajčatech
Přidáno 6. 12. 2025 19:03:50
Kapřík podle pánů z Rožmberka s bramborami
Přidáno 6. 12. 2025 17:46:33
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Domácí vaječný koňak
EmmaH před 1 hodinou
Domácí langoše
BTKILI před 5 hodinami
Vymazlené raffaello
Talskal před 6 hodinami
Rychlá kakaová buchta
Ppatricie2013 před 6 hodinami
Ořechové pracny
Alamatej před 6 hodinami
Rychlá toskánská polévka
Kajkajak před 6 hodinami
Vepřové na paprice
Misicka77 před 7 hodinami
Krémová polévka z pečené dýně s kokosovým mlékem
JarkaST. před 7 hodinami
Dýňová polévka mistra kuchaře
Merylas před 7 hodinami
Vajíčková pomazánka
Merylas před 7 hodinami
Tématické fráze:
dezert pana kota,
pana cota italský,
panna cotta,
panna cotta recept,
desert pana kota,
desert pana cota,
desert pana cotta,
italsky desert ze smetany s ovocem,
italský zákusek,
desert panna cotta,
pannacotta,
dezerty s panna cottou,
dezert ze smetany 33,
zakusek pana cotta,
pana kota dezerty,
dezet pana kota,
moučník pana cota,
recept panna cotta,
recept panna cota,
pana cotta
Suroviny:
smetana,
cukr krupice,
lusk vanilkový,
želatina,
víno červené,
šťáva citronová,
želatina,
maliny
Komentáře (6)
***
"Panna (smetana): Cotta (omáčka):"
Zajímavá lingvistická konstrukce
No, dosud jsem měl za to, že panna cotta = vařená smetana
Používám to tak pořád, pro rozdělení a aby to také pochopili ti méně rozumní a inteligentní lidé. :)