Jablkový závin (štrúdl) z jogurtového těsta
Když máme chuť na štrúdl, ale nechceme ztrácet čas s taženým nebo listovým těstem, použijeme jednoduchý recept na jablečný závin z jogurtového těsta. Velkou předností tohoto těsta je, že se dá ihned zpracovávat a je méně tučné než těsto listové.
Suroviny pro 4 kusy
4kusy
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 12 317 kJ / 2 944 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 81,88 g |
Tuky | 25,60 g |
Vláknina | 63,60 g |
Cholesterol | 274 mg |
Sodík | 1,35 g |
Sůl | 2,51 g |
Sacharidy | 564,70 g |
Postup přípravy
Krok 1: Mouku prosejeme na vál a přidáme špetku soli. Z mouky uděláme hromádku a uprostřed vytvoříme důlek. Do něj vyklepneme vajíčko a přidáme jogurt.
Krok 2: Vidličkou tekuté ingredience smícháme s troškou mouky do hustší kašičky. Na mouku nastrouháme na hrubém struhadle tuk (můžeme ho i jen nakrájet) a vše rukama rychle zpracujeme na měkké a nelepivé těsto.
Krok 3: Dle potřeby ještě přidáme mouku. Těsto na závin je krásně elastické, jemné a netrhá se.
Krok 4: Těsto rozdělíme na 4 stejně velké díly, které přikryjeme utěrkou a necháme chvíli odpočinout.
Krok 5: Mezitím oloupeme a nahrubo nastrouháme jablka.
Krok 6: Na sucho na pánvi orestujeme strouhanku (nebo nastrouhané piškoty).
Krok 7: Troubu rozehřejeme na 180 °C. Plech na pečení vyložíme pečicím papírem.
Krok 8: Vezmeme jeden díl těsta a na pomoučněném povrchu z něj vyválíme obdélník o síle 2–3 mm.
Krok 9: Na 1/3 těsta nasypeme část strouhanky. Poklademe lehce vymačkanými jablky (jen pokud jsou příliš šťavnatá) a posypeme cukry, skořicí, oříšky a rozinkami.
Krok 10: Potom těsto zavineme jako klasický závin a okraje uzavřeme, zahneme dolů nebo dovnitř a přesuneme na plech. Takto pokračujeme i s ostatními díly těsta.
Krok 11: Kdo nechce závin stáčet, může dát jablka na střed těsta a pak jen přes náplň přehnout pravý a levý kraj.
Krok 12: Záviny před pečením potřeme olejem a dáme péct do vyhřáté trouby na přibližně 25–30 minut. Těsto při pečení nepraská. Pečeme do světlé barvy. Před podáváním je pocukrujeme.
Zveřejněno 8. 9. 2010
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Jablkový závin (štrúdl) z jogurtového těsta
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/X5Qo
Moje poznámka
Jablkový závin (štrúdl) z jogurtového těsta
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/X5Qo
Nejnovější recepty
Krůtí roláda s okurkou
Přidáno před 6 hodinami
Smažený květák v těstíčku s nivou
Přidáno před 12 hodinami
Krokety ze zbylého vařeného masa a zeleniny
Přidáno před 14 hodinami
Borůvkový tunel
Přidáno před 14 hodinami
Křehký koláč s mákem
Přidáno před 15 hodinami
Brokolicovo-mrkvová pomazánka
Přidáno před 16 hodinami
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Salát Coleslaw
Kajkajak před 5 hodinami
Babiččina žemlovka s jablky a bez rozinek
Standa67 před 11 hodinami
Cuketová buchta
Janet.P před 11 hodinami
Jednoduché punčové řezy
AdyCha před 13 hodinami
Utopenci - ráno naložit, večer baštit
krrkk před 14 hodinami
Jednoduchý banánový chlebíček
nelinka62 před 15 hodinami
Drožďová polévka
Kajkajak před 15 hodinami
Pórková polévka
MichalRaby před 16 hodinami
Likér z aronie
jana.kulkova před 17 hodinami
Dýňový koláč s mandlovou drobenkou
zdraveskamcou před 19 hodinami
Tématické fráze:
těsto na štrůdl s jogurtem,
jablkový závin,
jogurtové těsto,
těsto na závin,
těsto na jablkový závin,
jablečný štrůdl z jogurtového těsta,
záviny, štrůdly recepty,
těsto na strúdl,
nejlepší jablkový závin,
jablečný závin z jogurtového těsta,
nejlepší těsto na štrůdl,
štrudl,
jablkový závin s jogurtem,
nejlepsi testo na zavin,
jablkový závin recept,
testo na zavin s jogurtem,
závin jablkový,
štrůdl z jablek,
jablecny zavin z jogurtu,
recept na jablkový závin
Suroviny:
mouka hladká,
jogurt bílý,
tuk hera,
vejce,
sůl,
olej slunečnicový,
mouka hladká,
strouhanka,
jablko,
cukr vanilkový,
cukr krupice,
skořice mletá,
rozinky,
ořechy,
brusinky
Komentáře (153)