Jelení kýta v zeleninové omáčce s brusinkami a perníkovým knedlíkem
Suroviny pro 1 dávka
1dávka
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 11 717 kJ / 2 800 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 145,29 g |
Tuky | 163,47 g |
Vláknina | 33,04 g |
Cholesterol | 691 mg |
Sodík | 3,16 g |
Sůl | 7,67 g |
Sacharidy | 171,67 g |
Postup přípravy
Krok 1: Slaninu nakrájíme na proužky, vložíme na chvíli do mrazáku a pomocí úzkého nože prošpikujeme maso. Lehce osolíme. Připravíme silný ovocný čaj.
Krok 2: V kastrolu rozehřejeme jednu lžíci přepuštěného másla a maso zprudka opečeme. Vyndáme a dáme stranou. Přidáme zbytek másla a vložíme nakrájenou zeleninu, kousek citronové kůry, koření, cukr a chvíli restujeme.
Vrátíme maso do kastrolu, podlijeme ovocným čajem, trochou vývaru a rozmícháme lžíci brusinek.
Přikryjeme a zvolna dusíme doměkka. Podle potřeby přidáváme vývar.
Když je maso měkké, vyndáme ho a udržujeme v teple. Z omáčky odstraníme koření, dochutíme solí, citronem, druhou lžíci brusinek a rozmixujeme na jemný krém. Krok 3: Knedlík: rohlíky nakrájíme na kostičky a perník nastrouháme nahrubo. Dáme do mísy a zalijeme mlékem. Necháme chvíli nasáknout, přidáme vejce, rozpuštěné máslo, mouku, špetku soli, perníkové koření a vše promícháme.
Hrnečky vymažeme máslem a naplníme cca do dvou třetin těstem- Vložíme do kastrolu s vařící vodou - má dosahovat přibližně kousek nad polovinu hrnečku. Zakryjeme a vaříme cca 25-30 minut. Zkusíme špejlí - když zůstane suchá, knedlík je hotový. Z tohoto množství je 7-8 plátků.
Vrátíme maso do kastrolu, podlijeme ovocným čajem, trochou vývaru a rozmícháme lžíci brusinek.
Přikryjeme a zvolna dusíme doměkka. Podle potřeby přidáváme vývar.
Když je maso měkké, vyndáme ho a udržujeme v teple. Z omáčky odstraníme koření, dochutíme solí, citronem, druhou lžíci brusinek a rozmixujeme na jemný krém. Krok 3: Knedlík: rohlíky nakrájíme na kostičky a perník nastrouháme nahrubo. Dáme do mísy a zalijeme mlékem. Necháme chvíli nasáknout, přidáme vejce, rozpuštěné máslo, mouku, špetku soli, perníkové koření a vše promícháme.
Hrnečky vymažeme máslem a naplníme cca do dvou třetin těstem- Vložíme do kastrolu s vařící vodou - má dosahovat přibližně kousek nad polovinu hrnečku. Zakryjeme a vaříme cca 25-30 minut. Zkusíme špejlí - když zůstane suchá, knedlík je hotový. Z tohoto množství je 7-8 plátků.
Zveřejněno 8. 11. 2022
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Jelení kýta v zeleninové omáčce s brusinkami a perníkovým knedlíkem
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/5ynkA
Moje poznámka
Jelení kýta v zeleninové omáčce s brusinkami a perníkovým knedlíkem
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/5ynkA
Nejnovější recepty
Cuketový sachr
Přidáno před 7 hodinami
Marmeláda z rynglí
Přidáno před 22 hodinami
Kuřecí karbanátky s pečenými rajčaty (vhodné pro diabetiky)
Přidáno před 23 hodinami
Tvarohový chia pohár s ostružinami a čokoládou
Přidáno před 23 hodinami
Salát z pečených rajčat
Přidáno 2. 9. 2025 16:28:03
Rýžová kaše s jablky
Přidáno 2. 9. 2025 10:01:01
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Belgické vafle
ne.honzula12 před 1 hodinou
Zapečené špecle se smaženou cibulkou
Linerka před 1 hodinou
Cuketovo-zeleninová směs
MonikaP. před 2 hodinami
Domácí kečup
Mistrova před 3 hodinami
Bábovka z tvarohu
Pavla.fic před 4 hodinami
Drobenková buchta se švestkami
anna.s před 4 hodinami
Rajská z čerstvých rajčat
Onzyx před 6 hodinami
Dukátové buchtičky
Jarda1972 před 6 hodinami
Buchta Rafaelo
Alicia8 před 7 hodinami
Špenátová polévka s mlékem
Kajkajak před 7 hodinami
Suroviny:
kýta jelení,
slanina,
mrkev,
celer,
petržel,
cibule,
bobkový list,
pepř černý,
koření nové koření,
jalovec,
cukr třtinový,
citron,
čaj ovocný,
brusinky,
ghee,
vývar masový,
sůl,
rohlík,
perník na strouhání,
vejce,
mléko,
máslo,
mouka hrubá,
koření do perníku,
sůl
Komentáře (3)