Zemlbába - žemlovka
Žemlovka, zemlbába, zkrátka sladká tečka za nedělním obědem, kterou si někteří dopřávají jako hlavní chod. Úžasná je teplá i studená a obohatit ji můžete tvarohem či oříšky. Také ji zbožňujete?
Suroviny pro 3 porce
3porce
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
| Energie | 8 583 kJ / 2 052 kcal |
|---|---|
| Bílkoviny | 82,64 g |
| Tuky | 73,03 g |
| Vláknina | 24,80 g |
| Cholesterol | 690 mg |
| Sodík | 1,77 g |
| Sůl | 4,13 g |
| Sacharidy | 253,52 g |
Postup přípravy
Krok 1: Skleněnou formu nebo pekáček s víkem (může být i remoska) silně vymažeme máslem.
Krok 2: Rozinky nasypeme do misky a zalijeme horkou vodou, aby změkly.
Krok 3: Umytá jablka oloupeme a nastrouháme nahrubo.
Krok 4: Rohlíky nakrájíme na kolečka.
Krok 5: V misce rozšleháme 1 vejce s mlékem a do této směsi namočíme větší část rohlíků.
Krok 6: Rozinky necháme okapat na sítku.
Krok 7: Namočené plátky rohlíků rozložíme jeden vedle druhého do formy a pokryjeme jimi dno i boky.
Krok 8: Měkký tvaroh promícháme s 1 vejcem a cukrem, pak přidáme polovinu rozinek a vše opatrně promícháme.
Krok 9: Na plátky rohlíků v pekáči rozložíme nastrouhaná jablka, ze kterých mírně vymačkáme šťávu. Vrstvu jablek posypeme zbylými rozinkami, skořicí a vanilkovým cukrem.
Krok 10: Do mísy s mléčnou směsí namočíme zbývající nakrájené rohlíky. Žemlovku v pekáči zalijeme připraveným tvarohem a pokryjeme vrstvou namočených rohlíků.
Krok 11: Žemlovku před pečením poklademe tenkými plátky másla.
Krok 12: Pečeme na 180 °C asi 45 minut, nebo dokud rohlíky na povrchu nezezlátnou. Před podáváním můžeme ještě posypat moučkovým cukrem.
Zveřejněno 18. 3. 2009
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Zemlbába - žemlovka
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/zpVO
Moje poznámka
Zemlbába - žemlovka
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/zpVO
Nejnovější recepty
Vánočka 3 hodiny kynutá
Přidáno před 5 hodinami
Zeleninový salát s vejci, sýrem a šunkou (vhodné pro diabetiky)
Přidáno před 19 hodinami
Bramborová roláda plněná mletým masem
Přidáno 21. 12. 2025 11:32:02
Babiččina vánočka
Přidáno 21. 12. 2025 10:00:01
Nepečená kávová zrna podle Ivety Fabešové
Přidáno 21. 12. 2025 07:01:01
Grinchův elixír
Přidáno 20. 12. 2025 16:30:01
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Vánoční štola z tvarohového těsta
beruna1 před 1 hodinou
Moravanské kuřecí nudličky
wimra před 1 hodinou
Sýrové karbanátky
Slaninova.L. před 1 hodinou
Jahodový likér
Jirka55221 před 3 hodinami
Domácí chleba
Samjda před 3 hodinami
Vánoční věnec
Stefi.f před 7 hodinami
Kokosová očka
Sima1996 před 14 hodinami
Likérové špičky
Sahula před 16 hodinami
Kávové úlky
MichaelaSr před 16 hodinami
Likérové špičky s vaječným koňakem
Sahula před 16 hodinami
Tématické fráze:
zemlbába s jablky a tvarohem,
zemlbába s jablky,
rychlá semlbába recept,
zemlovka,
jak se děla zemlbaba,
zemlebaba,
zemlbába nejlepší recept,
semlbaba,
zemlbába tvarohová recept,
zemlbaba s tvarohem,
semlbába recept,
zemlobába,
semelbaba,
zemelbaba,
zeměbába,
zemobába,
žemlovka recept,
žemlebaba recept,
recept na semlbabu,
zeml
Suroviny:
jablko,
rohlík,
mléko,
máslo,
máslo,
vejce,
tvaroh měkký,
rozinky,
cukr krupice,
skořice mletá,
cukr vanilkový,
smetana,
oříšky
Komentáře (18)
Recept ještě nebyl hodnocen 5,0
Jablka jako polotovar
Recept ještě nebyl hodnocen 4,5Máš to hezky nafocený, tak předpokládám,že foťák už máš ve svých rukách.