Hovězí guláš od Davida
Připravit výborný guláš je výzva. Pokud máte k ruce i odzkoušený fungující recept, nemusí to být natolik těžké. Základem je kvalitní hovězí kližka, dobrý poměr cibule a koření. Pálivost i zahuštění zvolte podle své chuti, stejně tak jako přílohu.
Postup přípravy
Krok 1: Cibuli nakrájíme stejnoměrně nahrubo, česnek prolisujeme. Hovězí maso nakrájíme na stejnoměrné kostky.
Krok 2: Maso důkladně promneme se solí a prolisovaným česnekem a trochou mletého pepře.
Krok 3: Na sádle opékáme nakrájenou cibuli. Během opékání přidáme k cibuli drcený kmín. Cibulí je nutné průběžně míchat a opéci jí do červeno hněda. Pozor aby se nespálila.
Krok 4: V poslední fázi opékání cibule přisypeme nejprve papriku, rychle ji rozmícháme v tuku, pak vložíme protlak, jen kratičce ho osmahneme a základ zalijeme vodou nebo lépe vývarem.
Krok 5: Do základu vložíme nakrájenou a ochucenou kližku, lehce osolíme a vše zvolna dusíme pod poklicí. Maso by mělo být jen zpola ponořené do tekutiny. Čím pomaleji bude dušení probíhat, tím bude maso šťavnatější. Občas guláš podlijeme a promícháme.
Krok 6: Když je maso měkké (ne rozvařené, že se rozpadá), dolijeme vývar a dílo zasypeme rozdrobenou chlebovou střídkou. Ta se během krátkého provaření a po chvíli odstavení rozmočí a přirozeně guláš zahustí. V této fázi přidáme do guláše rozemnutou majoránku.
Záleží, jak chceme mít guláš hustý a kolik šťávy v poměru k masu. Správný guláš je zahuštěn jen lehce. Krok 7: Volitelně můžeme použít k zahuštění jíšku. V tom případě maso vyjmeme, tekutinu zahustíme a nejméně 20 minut v pokrmu provaříme.
Lze zahustit i jemnými (rozsekanými či pomletými) ovesnými vločkami. Krok 8: Pro ostrý guláš dle chuti přidáme trochu pálivé papriky a vložíme jednu či dvě sušené papričky.
Záleží, jak chceme mít guláš hustý a kolik šťávy v poměru k masu. Správný guláš je zahuštěn jen lehce. Krok 7: Volitelně můžeme použít k zahuštění jíšku. V tom případě maso vyjmeme, tekutinu zahustíme a nejméně 20 minut v pokrmu provaříme.
Lze zahustit i jemnými (rozsekanými či pomletými) ovesnými vločkami. Krok 8: Pro ostrý guláš dle chuti přidáme trochu pálivé papriky a vložíme jednu či dvě sušené papričky.
Zveřejněno 14. 12. 2024
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Hovězí guláš od Davida
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/L9YjX
Moje poznámka
Hovězí guláš od Davida
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/L9YjX
Nejnovější recepty
Lišky na špeku, pečená dýně s květákem a volská oka (vhodné pro diabetiky)
Přidáno před 2 hodinami
Řízky z pýchavky
Přidáno před 5 hodinami
Kuřecí kousky se zeleninou a smaženými nudlemi
Přidáno před 23 hodinami
Houbová omeleta
Přidáno 4. 8. 2025 12:00:03
Kynutý koláč se švestkami a mákem podle Češky z Česka
Přidáno 4. 8. 2025 07:24:33
Vaječná omeleta se sýrem a s tuňákem
Přidáno 3. 8. 2025 16:17:56
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Lečo se smaženými vejci
stosmi před 1 hodinou
Švestkové knedlíky
Irena1984 před 2 hodinami
Kynuté jahodové knedlíky
Irena1984 před 2 hodinami
Gratinovaná cuketa s brambory
VeruHat před 3 hodinami
Americké okurky
Ala17 před 5 hodinami
"Znojemský" nálev na okurky
Ala17 před 5 hodinami
Ohavečské brambory
Dycky před 5 hodinami
Fazolová kyselá polévka
Fitulka před 7 hodinami
Jihočeská kulajda
Sahula před 9 hodinami
Suroviny:
maso hovězí,
cibule,
sádlo,
protlak rajčatový,
paprika sušená sladká,
česnek,
sůl,
voda,
kmín drcený,
pepř mletý,
majoránka,
jíška,
vločky ovesné jemné,
paprika sušená pálivá
Komentáře (1)