Suroviny pro 8
8
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 15 163 kJ / 3 624 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 103,43 g |
Tuky | 126,05 g |
Vláknina | 14,70 g |
Cholesterol | 1,42 g |
Sodík | 486 mg |
Sůl | 1,12 g |
Sacharidy | 511,66 g |
Postup přípravy
Krok 1: Na těsto si připravíme nejprve kvásek - do vlažného mléka přidáme trochu cukru a mouky, necháme cca 15 minut vzejít, poté smísíme se zbylými surovinami a důkladně vypracujeme hladké těsto. Poprášíme moukou a necháme v teple alespoň hodinu kynout (déle je lépe).
Krok 2: Pomoci nám v přípravě těsta může i domácí pekárna, v tom případě dáme na dno tekuté, navrch sypké suroviny.
Krok 3: Mezitím si připravíme krém:
Utřeme do pěny žloutky s cukrem a přimícháme prosátou mouku. V kastrolku si zahřejeme mléko s vanilkou (použijeme buď zrnka z 1 vanilkového lusku nebo několik kapek vanilkové esence, v krajním případě i vanilkový cukr), až mléko začne vřít, sundáme z plotny a za stálého míchání jej tenkým pramínkem vlijeme k žloutkové směsi. Poté celou směs postavíme na plotnu a na mírném ohni za stálého míchání přivedeme k varu a vaříme do zhoustnutí. Krok 4: Hotový krém necháme vychladnout, občas promícháme. Krok 5: Připravíme si dortovou formu (vymažeme, vysypeme). Krok 6: Z vykynutého těsta oddělíme asi třetinu a vyválíme do velikosti dna dortové formy a vložíme kolo těsta dovnitř. Ze zbylých dvou třetin vyválíme veliký obdélník a potřeme jej krémem. Poté obdélník zarolujeme a nakrájíme na asi pěticentimetrové šneky. Ty naskládáme vedle sebe do formy na plát těsta, který nám tvoří spodek.
Potřeme bílkem a necháme v teple ještě hodinu kynout. Krok 7: Rozehřejeme troubu na 180 stupňů a do vyhřáté dáme péct koláč na 35 minut. (respektujte vlastní troubu). Krok 8: Hotový koláč necháme zchladnout ve formě, poté uvolníme okraje a koláč vyjmeme. Krok 9: Vychladlý můžeme ještě potřít glazurou z moučkového cukru rozmíchaného v troše vody a posypat krystaly cukru.
Utřeme do pěny žloutky s cukrem a přimícháme prosátou mouku. V kastrolku si zahřejeme mléko s vanilkou (použijeme buď zrnka z 1 vanilkového lusku nebo několik kapek vanilkové esence, v krajním případě i vanilkový cukr), až mléko začne vřít, sundáme z plotny a za stálého míchání jej tenkým pramínkem vlijeme k žloutkové směsi. Poté celou směs postavíme na plotnu a na mírném ohni za stálého míchání přivedeme k varu a vaříme do zhoustnutí. Krok 4: Hotový krém necháme vychladnout, občas promícháme. Krok 5: Připravíme si dortovou formu (vymažeme, vysypeme). Krok 6: Z vykynutého těsta oddělíme asi třetinu a vyválíme do velikosti dna dortové formy a vložíme kolo těsta dovnitř. Ze zbylých dvou třetin vyválíme veliký obdélník a potřeme jej krémem. Poté obdélník zarolujeme a nakrájíme na asi pěticentimetrové šneky. Ty naskládáme vedle sebe do formy na plát těsta, který nám tvoří spodek.
Potřeme bílkem a necháme v teple ještě hodinu kynout. Krok 7: Rozehřejeme troubu na 180 stupňů a do vyhřáté dáme péct koláč na 35 minut. (respektujte vlastní troubu). Krok 8: Hotový koláč necháme zchladnout ve formě, poté uvolníme okraje a koláč vyjmeme. Krok 9: Vychladlý můžeme ještě potřít glazurou z moučkového cukru rozmíchaného v troše vody a posypat krystaly cukru.
Zveřejněno 27. 1. 2011
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Chinois - francouzský máslový koláč
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/konx
Moje poznámka
Chinois - francouzský máslový koláč
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/konx
Nejnovější recepty
Kuřecí kousky v lepkavé omáčce s pak choi
Přidáno před 12 hodinami
Třešňová granita
Přidáno před 16 hodinami
Broskvový kompot
Přidáno před 19 hodinami
Cuketové placičky s nivou
Přidáno před 21 hodinami
Starý jižanský recept na nakládané melounové slupky
Přidáno 29. 6. 2025 17:36
Naložený česnek v sádle
Přidáno 29. 6. 2025 17:15
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Makový koláč s třešněmi
Moanka před 9 minutami
Vepřové plátky s těstovinami
Moanka před 10 minutami
Hrníčková bublanina
Pechova.veronika84 před 21 minutami
Koláč s rebarborou a tvarohem
Lucie Hertlova před 7 hodinami
Řezy ORGASMUS
jaroslava.muckova61 před 11 hodinami
Vepřové srdce na smetaně
Sahula před 13 hodinami
Guláš z vepřového srdce a jater
Sahula před 13 hodinami
Křenová krkovička pečená s brambory
Sahula před 13 hodinami
Zasněžená rybízová buchta - báječná a rychlá
Werronika před 13 hodinami
Bábovka (hrníčková, olejová)
Evculina84 před 14 hodinami
Tématické fráze:
chinois,
francouzský koláč,
chinois recept,
francouzký koláč,
chinios,
máslový koláč,
francouzský kynutý koláč,
francouský koláč,
francouzký máslový koláč,
francouzské koláče,
mimibazar.cz recepty,
recept na chinois,
recept na francouzský koláč,
recept chinois,
francouzský koláč recept,
brioše,
chinoas,
francouský máslový koláč,
brioše recept,
těsto na francouzský koláč
Suroviny:
mouka hladká,
cukr,
máslo,
mléko,
droždí,
vejce,
sůl,
krém,
žloutek,
mléko,
mouka hladká,
cukr,
vanilka
Komentáře (19)