Buchta Vanilkový obláček

Hella Kuchařka:

Moučníky , Kynuté 77 názorů

553

Suroviny

450 g polohrubé mouky
50 g hladké mouky
2 lžíce oleje
2 lžíce cukru krupice
2 vejce
2 lžičky sušeného droždí (nebo půlku čerstvého)
1 rovná lžička soli
250 ml mléka
Náplň:
100 g másla (nebo Hery)
1 žloutek
1 vanilkový cukr
rozinky (namočené v rumu)
Poleva:
150 ml smetany ke šlehání
1 vanilkový cukr
Recept si zatím oblíbilo 53 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Zpracujeme těsto a necháme vykynout.

  2. Pak vyválíme placku asi 20x40 cm a potřeme jí náplní, na kterou jsme utřeli máslo s cukrem a žloutkem, posypeme rozinkami, můžeme pokapat i rumem. Zabalíme do závinu.

  3. Dortovou formu vymažeme tukem (já na dno vystřihnu pečící papír), závin nařežeme na kusy asi 7 cm velké a pokládáme je (na výšku) řeznou stranou nahoru.

  4. Ve formě necháme kynout ještě asi 15 min a pak pečeme v předehřáté troubě na 170 °C asi 15 min.

  5. Když začne růžovět, polijeme smetanovou polevou a dopékáme dalších 15 min. Zkusíme špejlí, až se nelepí.

  6. Vychladlé můžeme pocukrovat.

  7. Příště můžeme vylepšovat a jako náplň přimíchat máslo do hustého vanilkového pudinku (z 1/4 l mléka a 1 prášku) a ochutit např. vaječným likérem, jindy můžeme dát pudink čokoládový atd...

Poznámka

Ideálně můžeme připravit i péci v domácí pekárně. Závin pak svineme na délku jen 20 cm a přeřízneme jen napůl. Vzhledem k tomu, že buchta dost nabyde a špatně se pak krájí, je lepší jí v pekárně dělat jen z polovičního množství.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Sdílet na Facebooku Poslat emailem

Recept sdílelo již 867 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Buchta Vanilkový obláček

  • Jarka Jarka(neregistrovaná)

    těsto nadýchaný,ale něco mi tam chybí,je to mdlý ,málo sladký,druhý den nic moc

    Odpovědět

  • Anděla Anděla (neregistrovaný)

    Vanilkový obláček jsem pekla už víckrát Moc nám chutná

    Odpovědět

  • Lenika Lenika

    Hmm, fakt dobrota. To my můžeme. ;-)

    Odpovědět

  • Drahomíra Drahomíra(neregistrovaná)

    Tuto buchtu dělám i s mákem, tvarohem, jablky. Nebo s krémem a posypu brusinkama. A vždycky je vynikají a hned snědená:yes:

    Odpovědět

  • Vera Vera(neregistrovaná)

    vynikající zaprášilo se po ní uloženo a darováno i dcerce :yes::-)

    Odpovědět

  • Ivelina Ivelina(neregistrovaná)

    Buchta výborna.Snědla se do posledního kousku.Aby nic z formy nevyteklo,namočím pečící papír do vody,vymačkám,tím změkne a obložím tím pohodlně celou formu.

    Odpovědět

  • ZuzanaD ZuzanaD

    Vyzkoušeno a je výborná. :-p Včera jsem ji upekla a dnes už není. Určitě znovu upeču :yes:

    Odpovědět

  • Hella Hella(autorka receptu)

    Ospala: ano, šlehačka se nevyšlehá. Je nutné, aby forma byla větší než nakynuté těsto a tekutina nevytékala, ale pekla se. Když se tam nevejde šlehačka všechna, nevadí, dáme tam tolik, aby to neteklo. Ale čím více, tím lépe.

    Odpovědět

  • Ospala Ospala(neregistrovaná)

    Měla bych jeden dotaz... ta šlehačka se má vyšlehat? páč jsem jí nešlehala jen zamíchala s cukrem a šíleně to teklo, a to jsem to tam dávala pomaloučku lžičkou!!!

    Odpovědět

  • magdalenka magdalenka

    Aj na dno dávam formy aj po obvode formy vyrábam z peč. papiera vysoký lem - mantinel, potom nevyteká nič...

    Odpovědět

  • Hella Hella(autorka receptu)

    Aduuš: No to je někdy problém. Ale pomůžeš si, když dáš pod formu plech, který omastek zachytí.

    Odpovědět

  • Aduuš Aduuš(neregistrovaný)

    Vypadá to mooc dobře,jen kdyby mi ten omastek nekapal do trouby :-)) Asi budu týden větrat :-O Už se mi zbíhají sliny :yes:

    Odpovědět

  • magdalenka magdalenka

    Včera som piekla, je úžasná...

    Odpovědět

  • Hella Hella(autorka receptu)

    Iness: Většinou rozinky dávám, jestli jsou i tady, opravdu nevím, recept je tu přesně 4 roky ... ;-)

    Odpovědět

  • Iness Iness

    Tak upečeno a fotečky jako důkaz přidány;-). Děkuji za recept:-K. Jen mám otázku, ty jsi rozinky nedávala, že nejsou vidět?

    Odpovědět

1 2 3 4 5 6 Další

Přidat komentář

Tato webová stránka používá cookies pro vylepšení naších služeb. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Zapomněl/a jsem heslo