

Buchta Vanilkový obláček
Suroviny
- 450 g polohrubé mouky
- 50 g hladké mouky
- 2 lžíce oleje
- 2 lžíce cukru krupice
- 2 vejce
- 2 lžičky sušeného droždí (nebo půlku čerstvého)
- 1 rovná lžička soli
- 250 ml mléka
- Náplň:
- 100 g másla (nebo Hery)
- 1 žloutek
- 1 vanilkový cukr
- rozinky (namočené v rumu)
- Poleva:
- 150 ml smetany ke šlehání
- 1 vanilkový cukr
Postup přípravy receptu
Zpracujeme těsto a necháme vykynout.
Pak vyválíme placku asi 20x40 cm a potřeme jí náplní, na kterou jsme utřeli máslo s cukrem a žloutkem, posypeme rozinkami, můžeme pokapat i rumem. Zabalíme do závinu.
Dortovou formu vymažeme tukem (já na dno vystřihnu pečící papír), závin nařežeme na kusy asi 7 cm velké a pokládáme je (na výšku) řeznou stranou nahoru.
Ve formě necháme kynout ještě asi 15 min a pak pečeme v předehřáté troubě na 170 °C asi 15 min.
Když začne růžovět, polijeme smetanovou polevou a dopékáme dalších 15 min. Zkusíme špejlí, až se nelepí.
Vychladlé můžeme pocukrovat.
Příště můžeme vylepšovat a jako náplň přimíchat máslo do hustého vanilkového pudinku (z 1/4 l mléka a 1 prášku) a ochutit např. vaječným likérem, jindy můžeme dát pudink čokoládový atd...
Poznámka od kuchařky
Ideálně můžeme připravit i péci v domácí pekárně. Závin pak svineme na délku jen 20 cm a přeřízneme jen napůl. Vzhledem k tomu, že buchta dost nabyde a špatně se pak krájí, je lepší jí v pekárně dělat jen z polovičního množství.
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Buchta Vanilkový obláček
-
Když dáváte různé náplně nevytečou do formy?
-
Moc nám chutná, peču jí často, střídám náplně, tvaroh, mák, pudink, dnes jablka s mákem.
-
těsto nadýchaný,ale něco mi tam chybí,je to mdlý ,málo sladký,druhý den nic moc
-
Vanilkový obláček jsem pekla už víckrát Moc nám chutná
-
Hmm, fakt dobrota. To my můžeme.
-
Tuto buchtu dělám i s mákem, tvarohem, jablky. Nebo s krémem a posypu brusinkama. A vždycky je vynikají a hned snědená
-
vynikající zaprášilo se po ní uloženo a darováno i dcerce
-
Buchta výborna.Snědla se do posledního kousku.Aby nic z formy nevyteklo,namočím pečící papír do vody,vymačkám,tím změkne a obložím tím pohodlně celou formu.
-
Vyzkoušeno a je výborná.
Včera jsem ji upekla a dnes už není. Určitě znovu upeču
-
Ospala: ano, šlehačka se nevyšlehá. Je nutné, aby forma byla větší než nakynuté těsto a tekutina nevytékala, ale pekla se. Když se tam nevejde šlehačka všechna, nevadí, dáme tam tolik, aby to neteklo. Ale čím více, tím lépe.
-
Měla bych jeden dotaz... ta šlehačka se má vyšlehat? páč jsem jí nešlehala jen zamíchala s cukrem a šíleně to teklo, a to jsem to tam dávala pomaloučku lžičkou!!!
-
Aj na dno dávam formy aj po obvode formy vyrábam z peč. papiera vysoký lem - mantinel, potom nevyteká nič...
-
Aduuš: No to je někdy problém. Ale pomůžeš si, když dáš pod formu plech, který omastek zachytí.
-
Vypadá to mooc dobře,jen kdyby mi ten omastek nekapal do trouby
Asi budu týden větrat
Už se mi zbíhají sliny
-
Včera som piekla, je úžasná...