Dušené patizonové zelí
Zelí z patizonu je hodně podobné cuketovému zelí. Stačí si pohrát s vychucením a získáte výbornou, levnou a rychlou přílohu. Podávejte s pečeným či dušeným masem a knedlíkem. A možná, že už nebudete chtít jiné.
Suroviny pro 4 porce
4porce
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
| Energie | 1 755 kJ / 419 kcal |
|---|---|
| Bílkoviny | 2,73 g |
| Tuky | 42,17 g |
| Vláknina | 4,20 g |
| Cholesterol | 35 mg |
| Sodík | 806 mg |
| Sůl | 2,00 g |
| Sacharidy | 6,35 g |
Postup přípravy
Krok 1: Patizon oloupeme a vydlabeme z něj měkký vnitřek se semeny.
Krok 2: Cibuli pokrájíme najemno a osmažíme lehce dozlatova na jemně pokrájeném špeku. Ke konci smažení cibule přidáme rozvonět i drcený kmín.
Krok 3: Řádně očištěný patizon nastrouháme na hrubém struhadle (velké slzy) a dáme k cibuli. Osolíme, přidáme cukr.
Krok 4: Promícháme a na mírném ohni krátce podusíme. Patizon není nutné podlévat, je měkký za chviličku a vystačí si s vlastní tekutinou. Po podušení doměkka (nerozdusit na kaši !) patizonové zelí okyselíme octem dle vlastní chuti.
Krok 5: Podáváme všude tam, kde bychom jinak podávali klasické dušené zelí, tedy k pečenému, uzenému nebo dušenému masu.
Zveřejněno 26. 7. 2020
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Dušené patizonové zelí
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/Q9p9
Moje poznámka
Dušené patizonové zelí
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/Q9p9
Nejnovější recepty
Kapr na křenu
Přidáno před 8 hodinami
Sváteční vánočka podle Zdeňka Pohlreicha
Přidáno před 15 hodinami
Kokosky ze tří surovin podle Kamily Nývltové
Přidáno před 16 hodinami
Topinamburový krém podle Honzy Punčocháře
Přidáno před 17 hodinami
Vlašský salát podle ČSN
Přidáno před 17 hodinami
Vosí hnízda s matcha a pistáciovou náplní
Přidáno 10. 12. 2025 14:21:35
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Vánoční bramborový salát se sojanézou
puppystaff1993 před 3 hodinami
Celerová pomazánka s nádechem česneku
Olympus před 3 hodinami
Šlehačkové cukroví
KekkyPetra před 3 hodinami
Vánočka II
Sojkal před 4 hodinami
Citronové rohlíčky
Terka39 před 5 hodinami
Nejlepší nadýchané muffiny
VerunkaBerunka před 6 hodinami
Uherská pěna
Daami před 7 hodinami
Zelňačka z hlávkového zelí
Kajkajak před 9 hodinami
Mandlové laskonky
IRBONA před 9 hodinami
Suroviny:
patizon,
cibule,
špek uzený,
kmín drcený,
sůl,
cukr krupice,
ocet
Komentáře (10)
Další inspiraci můžete čerpat i tady:
12 variant přílohového zelí: Jak na nejlepší cuketové i pórkové a k čemu se hodí patizonové
Plněné patizony nedělám, neuspěl bych s nimi stejně, jako s plněnou cuketou. Pokrájenou, nastrouhanou, grilovanou... ji ale všichni jedí běžně a bez problémů
Jestli můžu nabídnout, zkus něco na tento způsob, trochu to chce přikrášlit bylinkami a třeba šunkou, nebo co si vymyslíš a s bramborem docela ňamka: PLNĚNÉ PATIZONY - z časopisu ZAHRÁDKÁŘ - 4 porce - 2 menší patisony nebo jiné tykve - kabačky nebo větší cukety), 25 g másla, 3 lžíce mouky, 30 ml mléka, 4 vejce, 1 šálek strouhaného sýra, 1 lžíce škrobu, pažitka, sůl, pepř. Celé patizony vaříme 30 minut v osolené vodě. Po vychladnutí seřízneme vršek plodů a lžící vydlabeme dužninu. Z másla a mouky připravíme světlou jíšku, kterou zředíme mlékem a za stálého míchání 3 minuty povaříme. Sejmeme z plotny a mimo oheň vmícháme 4 žloutky, nastrouhaný sýr, jemně usekanou dužninu z patizonů, škrob, sůl a pepř. Nakonec vmícháme ušlehané bílky a vzniklou směsí naplníme patizony. Zapékáme 35 minut v troubě. Podáváme teplé.
Moc zdravím!
( Jen loupání toho létajícího talíře nepatří mezi oblíbené kratochvíle