Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Quiche inspirovaný Herbářem

Lahodný slaný koláč nazývaný quiche je inspirován chutí Francie. Křehké máslové těsto, jako základ koláče, je doplněno bohatou vrstvou toskánské slaniny lardo, osmahnutého pórku, sýru ementál a náplně z tučné zakysané smetany.

Recept nikdo nehodnotil, buďte první

Ohodnotit

Buďte první kdo ohodnotí recept

Jenufka

Středně náročný

Doba přípravy 95 min Doba přípravy: 60 min Doba tepelné úpravy: 35 min

95 min (60 min příprava + 35 min tepelná úprava)

Suroviny pro 1 kus

forma o průměru 30 cm

1kus

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Postup přípravy

Krok 1: Mouku vysypeme na vál, nakrájíme do ní dobře vychlazené máslo, přidáme sůl a zpracujeme do drobenky. Postupně přiléváme studenou vodu a zpracováváme do hebkého a nelepivého těsta. Z toho vytvoříme kouli, zabalíme do potravinářské fólie a necháme asi 30 minut odpočinout. Krok 2: Připravíme náplň. Šalotky a pórky očistíme a drobně pokrájíme. Z pórků použijeme zejména bílou část a kousek zelené, podle chuti. Krok 3: Na pánvi orestujeme kousky slaniny. Vyjmeme do misky z pánve, ke zbylému tuku přidáme kousek másla a na něm orestujeme šalotku s pórkem. Krok 4: Formu vymažeme máslem a troubu předehřejeme na 200 °C. Sýr nastrouháme nahrubo. Krok 5: Těsto rozválíme na pomoučněné ploše a přeložíme jej do formy. Roztáhneme po formě tak, abychom těstem vyplnily i okraje formy. Těsto lehce propícháme vidličkou. Krok 6: Na těsto navrstvíme osmahnutou slaninu, pórek se šalotkou a pokryjeme částí nastrouhaného sýra. Krok 7: Zakysanou smetanu smícháme s vejci, prošleháme, dochutíme solí, pepřem a špetkou nastrouhaného muškátového oříšku. Směs nalijeme na koláč a posypeme zbytkem nastrouhaného sýra. Krok 8: Koláč vložíme do trouby a pečeme přibližně 35 minut (orientujeme se podle vlastní trouby). Po upečení necháme dobře vychladnout a poté krájíme na jednotlivé porce.

TIP: Čím naplnit quiche

Zveřejněno 21. 8. 2025

Poznámka autora Jenufka

Slanina lardo je toskánská specialita - ochucená kořením z Toskánska, obalená solí a posypaná divokými bylinami. Díky své jemné struktuře a jemné chuti je lahůdkou např. na plátku čerstvého bílého chleba.

Zdroj receptu: TV pořad Herbář, recept upraven

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Quiche inspirovaný Herbářem

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/rkBg2

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Quiche inspirovaný Herbářem

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/rkBg2

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Suroviny:
mouka hladká, máslo, sůl, voda, máslo, pórek, cibule šalotka, slanina, smetana zakysaná, vejce, sýr ementál, sůl, pepř mletý, ořech muškátový, máslo

Naposledy jste si prohlédli

Přidat fotografie receptu